Як заповнити декларацію з ЄСВ за 2022 рік (адже його можна було не платити)

2022 року фізособи-підприємці (ФОП) могли сплачувати єдиний соціальний внесок (ЄСВ) добровільно майже усі місяці: через війну цей платіж зробили необов’язковим. Наближається новий рік, і сплату ЄСВ потрібно буде декларувати у спеціальному розділі загальної податкової декларації ФОП.

AIN.UA спитав у Олени Матвійчук, СЕО Міжнародної бухгалтерсько-консалтингової компанії WeDoITBM, як, з урахуванням цих умов, ФОП заповнювати декларацію з ЄСВ (яка зараз входить до загальної декларації ФОП за рік).

  • Усі ФОП мають право не нараховувати та не сплачувати за себе ЄСВ з 1 березня 2022 року і до припинення або скасування воєнного стану в Україні, а також протягом 12 місяців після цього, як відзначає Матвійчук. Відповідні норми містяться у п. 9 (19) розділу VIII Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.
  • Йдеться не про відстрочку, а саме про звільнення від сплати ЄСВ. Цим звільненням може скористуватись будь-який ФОП на спрощеній чи загальній системі оподаткування. Але потрібно враховувати, що коли ФОП не сплачує ЄСВ «за себе», то ці періоди не зараховуються йому до страхового стажу.

Як заповнювати декларацію, якщо ФОП платив ЄСВ за 2022 рік?

  • У розділі 9 «Визначення сум нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску», у графі 2 вказується дохід, з якого сплачується ЄСВ. ФОПи вказують тут мінімальну базу ЄСВ (мінімальну зарплату за відповідний місяць: січень-вересень 2022 — 6 500 грн, жовтень-грудень 2022 — 6 700 грн). Це умовна сума, що не має стосунку до реального доходу ФОП, відзначає експерт.
  • У графі 3 слід вказати ставку ЄСВ (22%).
  • У графі 4 варто вказати фактично сплачені суми (тобто, помножити цифри з графи 2 на 0,22). Виглядатиме це так:
Приклад заповнення наданий Оленою Матвійчук

Як заповнювати декларацію, якщо ФОП не платив ЄСВ?

  • Алгоритм лишається той самий, але заповнюються лише рядки за «січень» та «лютий»: за ці місяці 2022 року ЄСВ має бути сплачений. В решті рядочків до кінця року варто вказати «0». Якщо ФОП, наприклад, сплатив ЄСВ за серпень, але не сплатив за вересень, це також слід вказати у відповідних рядках: в якому місяці ЄСВ було сплачено, там його і відзначати сплаченим.
  • Розділ 9 для ФОП, який скористався звільненням від сплати ЄСВ, і не платив його з березня по грудень 2022 року, відповідно, виглядатиме так:
Приклад заповнення наданий Оленою Матвійчук
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук