Як рекрутери «сканують» сторінку LinkedIn кандидата та як правильно її заповнити

Шапка профілю та інформація про досвід роботи — найважливіші для рекрутерів, які шукають кандидатів на проект. Як саме їх заповнити, щоб отримувати релевантні пропозиції? Про це у статті на AIN.UA розповів Talent Acquisition в SoloWay Technologies & Talentica Agency Артур Побережник.

Артур Побережник. Фото та скріншоти в цьому матеріалі надані автором

Шапка профілю

Передовсім я звертаю увагу на шапку профілю: за нею одразу можна зрозуміти, чи релевантний для тебе конкретний кандидат. Якщо у спеціаліста написано лише «software engineer», це не говорить ні про що, окрім того, що він — розробник.

У цьому випадку доводиться заходити на сторінку, щоб подивитися на досвід та навички девелопера, і тільки після цього робити висновок, чи цікавий він для компанії.

Набагато краще, коли людина одразу вказує експертизу: наприклад, «software engineer/python». Це допомагає рекрутерам, які шукають конкретного спеціаліста, одразу звернути на нього увагу.  

Це одразу вирішує ще одну проблему: спеціалісти часто скаржаться, що їм надсилають нерелевантні пропозиції. Але якщо в профілі написано лише «software engineer», а навички не вказані, рекрутери будуть пропонувати різні вакансії. Тому, якщо ви шукаєте роботу, вказуйте в профілі повну інформацію. Це допоможе значно швидше отримати пропозицію роботи та полегшить рекрутинговий процес.

Досвід роботи

Важливо заповнювати цей розділ, фокусуючись на експертизі. Ідеально — вказувати технології та мови програмування з досвідом в роках. Наприклад, назва проекту (не обов’язково навіть уточнювати, про що він) — спеціалізація (скажімо, Python Software Engineer) — строки роботи.

По-перше, це одразу дає рекрутеру чітке розуміння, в чому найбільша сила кандидата. Коли я бачу, що спеціаліст протягом трьох років працював з певною технологією, стає ясно, на що він спрямовував свою експертизу, в якому полі розвивався і що йому може бути цікаво.

По-друге, це скорочує рекрутинговий процес, адже з’ясування всіх деталей потребує часу. Рекрутери не ставлять розробникам одразу багато запитань. Отже, щоб дійти до інформації про досвід та експертизу, потрібно дочекатися певного етапу діалогу. Набагато простіше, коли дані відповіді вказані в профілі: я одразу відзначаю таких спеціалістів і віддаю їм перевагу.

Сертифікати

Я би не радив переоцінювати сертифікати. Мені, як нетехнічному спеціалісту, вони не дають нічого. Клієнти, з мого досвіду, також не завжди звертають на це увагу. Сертифікат не полегшує рекрутинговий процес: навіть за його наявності кандидата все одно будуть питати на технічній співбесіді, як працює та чи інша технологія.

Проте, сертифікат може стати гарним доповненням до портрета кандидата. Він показує, що людина навчається чомусь новому, прагне розвиватися як професіонал, пишається своїми результатами, а також серйозно ставиться до свого профілю в Linkedin.

Освіта

Не можу назвати критичною наявність або відсутність технічної вищої освіти. Щоправда, бувають винятки для певної категорії розробників та клієнтів.

Є і такий неочевидний нюанс: освіта може допомогти рекрутеру в пошуку спеціаліста за локацією. Наприклад, розробник вказав, що вчився в Ужгороді, найімовірніше, він там живе — а значить, перебуває в полі моїх інтересів. 

Діяльність

Небагато людей пам’ятають, що пости та коментарі в Linkedin можуть вплинути на майбутню кар’єру. В будь-якій онлайн-комунікації ви позиціонуєте та продаєте себе: вибором тем, позицією по актуальних питаннях, манерою спілкування. Все це може обернутися як позитивно, так і негативно.

Ще на етапі рекрутингу — особливо, коли компанія шукає спеціаліста в штат, — її представники продивляються особисті сторінки кандидатів. Знаю випадок, коли людину, яка неадекватно поводила себе в Linkedin, бойкотували багато компаній, а кандидат не міг зрозуміти причину. Адже для роботодавця важливі не тільки професійні якості, але і soft skills: вміння вливатися в команду, спілкуватися з клієнтами, підтримувати корпоративний дух.

Скажімо, з розробниками з росії, які пишуть маячню про «русскій мір», ніхто не буде співпрацювати не тільки зараз, але і пожиттєво. Репутація в IT-тусовці надзвичайно важлива та прямо пропорційна кар’єрним можливостям. А відмити її — надзвичайно важко.

Навички

Цю графу можу назвати другорядною: я звертаю на неї увагу, тільки якщо з попередньої інформації так і не зрозумів, що являє собою розробник. Наприклад, я шукаю спеціаліста по Node: якщо це вказано в перших рядках навичок, то я йому, ймовірно, напишу.

Отже, найважливіше в профілі спеціаліста в Linkedin — технічні скіли та роки досвіду. Це дозволяє одразу зрозуміти дві речі:

  1. Чи підходить девелопер з його навичками для конкретного проєкту?
  2. Чи відповідає експертиза його позиціонуванню? Якщо розробник з досвідом лише два роки вважає себе сіньйором, він просто не дійде до технічної співбесіди, адже зазвичай для цього потрібно мати не менше п’яти років експертизи.

Автор: Артур Побережник, Talent Acquisition at SoloWay Technologies & Talentica Agency

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук