NASA припинило марсіанську місію InSight після 4 років досліджень

Місія InSight, що почала свою роботу у листопаді 2018 року та вивчала внутрішні шари Марсу та його сейсмічну активність, судячи з усього, добігла свого кінця. В NASA повідомили, що через забруднення сонячних панелей та щільну атмосферу планети модуль поступово втрачав енергію і все менше виходив на зв’язок. А починаючи з 15 грудня контакт з ним було втрачено остаточно.

Чим займалась місія InSight?

NASA InSight Mars. Фото: NASA

Місія InSight (скорочення від Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) мала на меті дослідити глибокі надра Марса. Дані посадкового апарату дали детальну інформацію про внутрішні шари Марса, напрочуд міцні залишки під поверхнею, погоду на його поверхні, та велику кількість землетрусів.

Високочутливий сейсмометр InSight разом із щоденним моніторингом, що виконується Французьким космічним агентством (CNES) і Marsquake Service, виявив 1319 землетрусів, у тому числі спричинених ударами метеоритів.

«З InSight сейсмологія була в центрі уваги місії за межами Землі вперше після місій «Аполлон», коли астронавти привезли сейсмометри на Місяць. Ми відкрили новий шлях, і наша наукова команда може пишатися всім, чого ми навчилися на цьому шляху», — сказав головний дослідник сейсмометра InSight Філіп Лоньонне.

Сейсмометр був останнім науковим інструментом, який залишався увімкненим, оскільки пил, що накопичувався на сонячних батареях посадкового модуля, поступово зменшував енергію, якою міг розпоряджатися апарат.

Чому з InSight було втрачено зв’язок?

Одне з останніх зображень, зроблених посадковим апаратом NASA InSight Mars. 
Зйомка 11 грудня 2022 року, фото: NASA

Загибель InSight була передбачуваною. Ще в листопаді 2022 NASA вирішило оголосити місію завершеною, якщо посадковий модуль пропустить дві спроби зв’язку. Причиною цьому став пил, що осідав на сонячних панелях модуля, який початково не був оснащений інструментом для його прибирання.

Контролери місії в Лабораторії реактивного руху агентства в Південній Каліфорнії не змогли зв’язатися з посадковим модулем вже в грудні. І після двох послідовних спроб змушені були зробити висновок, що сонячні батареї космічного корабля розрядилися.

Агентство про всяк випадок продовжить прослуховувати сигнал від посадкового модуля, але на цей час почути його вважається малоймовірним. Останній раз InSight спілкувався із Землею 15 грудня.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук