AOI дала приз за ілюстрацію про страждання українців від війни… автору з росії

Читати на RU

19 грудня 2022 року асоціація The Association of Illustrators (AOI) оголосила переможців у номінації Annual Global Healthcare Illustration Awards 2022. Перший приз і нагороду в 3000 фунтів отримала мешканка росії Анна Хохлова за свою ілюстрацію про війну в Україні. Цей вибір, звісно, викликав запитання і в української, і в закордонної ілюстраторської спільноти.

  • У конкурсі брало участь понад 2000 кандидатів, з яких вибрали шорт-ліст у 50 робіт. Очолював журі ілюстратор Люка Д’Урбіно (працює з The New York Times та Hermés), також в ньому були ілюстратори з The Economist, Time Magazine, Die Zeit та інших видань.
  • Перший приз та 3000 фунтів нагороди присудили ілюстраторці Анні Хохловій з Москви за роботу A Case of Sound Pollution, яка має демонструвати травми українців від гучних звуків, набуті через повномасштабну війну.
  • Хоча Анну на сайті AOI і представляють, як таку, що підтримує українських біженців, і збирається віддати призові на фонд підтримки біженців, такий вибір очікувано викликав обурення української спільноти. Реакції можна подивитись у реплаях та репостах оригінального твіта:
  • Користувачі з України та інших країн справедливо наголошують на тому, що вибір журі — непродуманий, винагороджує представницю країни-агресора за роботу, в якій вона експлуатує тему страждань українців від дій своєї батьківщини.
  • «Давайте винагородимо росіян за страждання інших, які вони і спричинили», «Обирати російського автора переможцем за роботу, натхненну війною в Україні, яку почала росія — жахливе рішення», «росіяни заробляють на травмі, яку самі ж і спричинили, класика» — і багато подібних коментарів можна знайти під твітом про нагороду.
  • Один із дописувачів навіть знайшов дані про те, що Анна працює в «Яндекс.Education», тобто, у російській компанії, що контролюється урядом і активно допомагає поширювати російську пропаганду. Це — дані з її портфоліо (зараз закриті, але збереглися у веб-архіві).
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук