Толоки, рейви та будівництво: як волонтери відновлюють пошкоджені будинки у селах

Автор фото: Andriy Yakymenko 

Самоорганізація та готовність допомагати — слова, якими можна влучно охарактеризувати більшість українців сьогодні. Цей матеріал про те, як вмотивовані українці об’єднались та реалізовують план з відновлення будинків у селах. Про зародження ідеї та реалізацію планів волонтерської ініціативи Repair Together розповідаємо далі. 

Перші кроки у відбудові

Волонтерська ініціатива Repair Together розпочала своє існування вже у квітні. Невелика група друзів зібралася задля допомоги своїм співгромадянам. Серед них знайшлися люди, які змогли розподілити між собою різноманітні обов’язки та злагоджено все координувати. Команда разом розв’язує загальноорганізаційні питання, фінансові, креативні та комунікаційні.

«Ми з самого початку вирішили робити наш проєкт комплексно, зробили окрему сторінку у соцмережах. Наш друг знімав відео, а я відповідала за візуальний контент, щоб все виглядало візуально привабливо та зрозуміло для молоді, — ділиться співзасновниця Repair Together Дар’я. — Коли тільки прибули на місце, люди не розуміли, чому до них прийшла така велика група людей, усі усміхнені та заряджені допомагати. Зовсім скоро ми стали однією big family. Потоваришували з місцевим ТРО, а односельці пригощали нас своїми фірмовими стравами». 

Перша благодійна робота розпочалася з так званих Толок в місті Гостомель. Толока — традиція українців, яка являє собою згуртовану взаємодопомогу односельців для того, щоб справитися з великим обсягом роботи в короткі терміни. На той момент, Толока проходила у Гостомелі, там було багато роботи по прибиранню, до того ж там знаходився прихисток для тварин, які постраждали від вибухів. Згодом компанія друзів перемістилася у Чернігівську область, де було прийнято рішення зосередити свої сили та сформували основний напрямок допомоги. В процесі кропіткої роботи по прибиранню території стало зрозуміло, що багато будинків зруйновані вщент та потребують не просто реконструкції, а повної відбудови. 

Автор фото: Pasha Youz

Знайомство з місцевими та початок роботи

Перед початком робіт потрібно було познайомитися з місцевим населенням, аби отримати «благословення» та почати працювати. У квітні, вже сформована команда фонду Repair Together приїхала на Чернігівщину та почала роботи по відновленню будинків спочатку у селі Ягідне, а потім в Лукашівку. 

«Спершу місцеві відреагували на нас з осторогою, вони не розуміли що ми тут робимо і чому намагаємось допомогти. Літні люди часто вважають, що самі мають справлятися з труднощами без сторонньої допомоги, — розповідає Дар’я. — Були випадки, коли люди досить негативно сприймали нас в перші дні, а потім ми ставали з ними чи не найкращими друзями. Після спілкування з місцевим населенням ми почали краще розуміти, які їх основні потреби й працювати в цих напрямках».

Наразі в процесі відновлення вже знаходиться 15 будинків, а 17 відбудовують з нуля. 

Кількість волонтерів постійно росте, а з ними й амбіції проєкту. Тож після відновлення житлових будинків у Ягідному та Лукашівці команда планує повернути до життя зруйнований будинок культури та надалі займатися соціально-просвітницьким розвитком сіл. 

Культурний аспект

Для підтримки волонтерського духу та прояву колективної творчості Repair Together почали влаштовувати так звані рейви. Рейв-толока була організована самими волонтерами. Вдень хлопці та дівчата розбирали сміття, а ввечері ставили музику та танцювали. Зруйнований будинок культури став оплотом для митців і чимось абсолютно новим для місцевих мешканців. Поєднання соціальної допомоги та культурного прояву допомогло залучити більше людей до співпраці та привернути увагу молодого покоління. Наразі це близько 2000+ волонтерів, які постійно готові долучатися. 

«Коли ми приїхали у Лукашівку, то одразу організували там ярмарку та концерт для місцевих. Зібралися бабусі, які пританцьовували та підспівували, а також продавали продукти зі свого городу. Волонтери залюбки купували домашні яйця та овочі, — ділиться Дар’я. — Потім коли повертаєшся в місто, а у твоєму холодильну домашня сметана, вершки, зелень, фрукти — незабутні відчуття».

Автор фото: Pasha Youz

Про гроші та бізнес

Ініціатива з самого початку існувала завдяки донатам, але зараз фонд переважно отримує фінансування від великого бізнесу. Першою компанією-партнером стала Lenovo.

«Після організованих ремонтів ми подумали, а чому ми не можемо спробувати відбудовувати? Звісно, ми нічого про це не знали та не мали на це фінансування. Компанія Lenovo стала першою компанією, яка запропонувала нам співпрацю і ми не думаючи погодилися», — розповідає Дар’я.

За допомогою спільної акції «Рідні стіни, рідним людям», в рамках якої 2000 грн з кожного проданого ноутбука YOGA Slim 7 було перераховано до фонду організації, за місяць вдалося зібрати на потреби мешканців села 360 000 гривень. На отримані кошти Repair Together закупили необхідні матеріали для відбудови. 

Чим ще можна допомогти

Долучитися до ініціативи може кожен. Ваша інвестиція — час. Але для початку варто підписатися на інстаграм або телеграм Repair Together. Там можна знайти всі анонси Толок та дізнатися про потреби та діяльність організації. Наразі важлива підтримка кожного бізнесу та окремо кожної людини на своєму рівні. Обсяги робіт з відбудови дуже великі, тому традиційна українська Толока ідеальний формат.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук