Глобальна податкова реформа «все по 10» змінилась: як це виглядає зараз

У серпні 2022 року влада анонсувала податкову реформу «10-10-10». Пропонували замінити ставки основних податків (податку на прибуток, ПДВ та інших) на 10%. Згодом цю ідею відсунули, але зараз, за даними «Економічної правди», влада знову до неї повернулась. Правда, про ставки 10% уже не йдеться. AIN.UA розповідає деталі про глобальну податкову реформу.

Що пропонували раніше

У серпні 2022 року в Офісі президента України озвучили ідею глобально нової податкової моделі:

  • Нову модель назвали «10–10–10», тому що вона передбачала зниження ставки податку на прибуток, а також ПДФО до 10% (зараз 18%), ПДВ до 10% (зараз 20%).
  • ЄСВ та воєнний збір взагалі пропонується скасувати.
  • Але натомість передбачалося скасування усіх пільг та посилення відповідальності за порушення податкового законодавства. Також обговорювали норму про доступ податкової до даних про банківські рахунки платників податків.

Уже в вересні 2022 року Міністерство фінансів заявило про те, що на той момент роботу над законопроектом, що запроваджував «10–10–10», не вели. З Офісу президента не надходили пропозиції по ньому, а відомство не писало законопроект, який би вводив відповідний режим.

Що пропонують зараз

На кінець 2022 року влада повернулася до цієї ідеї, але радикально її змінила. Зокрема, на початку грудня у Верховній Раді з’явилась міжфракційна група, яка розробляє концепцію для цієї податкової реформи. Головний спойлер: ставок по 10% ймовірно не буде. Що пропонується на даний момент?

За словами депутата Ярослава Железняка, основних змін дві:

  • ставки можуть бути іншими (більшими), тому реформа вже не називається «все по 10»;
  • замість умовного компенсатора «тільки зростання економіки» будуть впроваджені конкретні заходи (компенсатор — механізм, який має компенсувати зменшення виплат до бюджету через зниження ставок або інші пільгові режими).

Якщо ж детальніше:

  • Запроваджується податок на виведений капітал (ПнВК), який замінить класичний податок на прибуток компаній (18%). Якщо у випадку податку на прибуток оподатковується різниця між доходами та витратами, то для ПнВК база це сума, яку власник компанії виводить з неї як прибуток (наприклад, дивіденди). ПнВК уже тестується в Україні резидентами «Дія Cіті» (його використовує третина компаній, що беруть участь в цьому режимі).
  • Ставка ПнВК може становити 10%, але може бути і вищою.
  • Ставку ПДВ також можуть зменшити, навіть до 10% (як і пропонувалося раніше), але це — не дуже ймовірний варіант. Її рівень згідно із вимогами ЄС не може бути менше за 15%. Водночас, як відзначає видання, саме ставку в 10% автори реформи вважають такою, що фактично діє в Україні з урахуванням ухилянь від сплати ПДВ (через схеми з відшкодуванням ПДВ, торгівлею податковим кредитом і таке інше).
  • Податок на доходи громадян теж можуть зменшити. Для цього ПДФО (18%) можуть об’єднати з ЄСВ (22% від мінімальної зарплати). Нову ставку податку можуть лишити на рівні 10% (як і пропонували раніше).
  • Ця остання норма водночас означатиме жорсткий контроль за використанням спрощеної системи оподаткування. Автори реформи наполягатимуть на забороні використовувати ФОП-«спрощенців» у ролі найманих працівників.

Знижені ставки податків, за словами Железняка, компенсуватимуть кількома нововведеннями:

  • впровадження податку на зняття готівки (менше 10%);
  • підняття військового збору з 1,5% до 3%;
  • надання податковій доступу до рахунків платників податків (передовсім, юросіб);
  • підвищення акцизів, екологічного податку та ренти на видобуток сировини.

Поки що ця реформа — на стадії обговорень та концепцій. AIN.UA слідкуватиме за законопроектами, що будуть її впроваджувати.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук