Starlink відправили в Україну ще до вторгнення. Але хто за них платив незрозуміло

Читати на RU

Ще до того, як РФ вторглася в Україну, США шукали обладнання супутникового зв’язку, яке могло б забезпечити зв’язок українського уряду з рештою світу. В результаті в Україну відправили тисячі терміналів Starlink від SpaceX. Видання Quartz отримало документи, які свідчать, що в уряді США почали пошук Starlink для України ще 11 лютого, майже за два тижні до повномасштабного вторгнення.

  • USAID (Агентство США з міжнародного розвитку) придбало 1 333 терміналів за $1 999 993, тобто по $1500 за кожен.
  • Приблизно стільки, за словами керівників SpaceX, коштувало виробництво на той час.
  • Хоча споживачам термінали продавали за $500, що було частиною збиткової стратегії.
  • Крім того SpaceX окремо подарувала Україні 3600 терміналів.

Чому це цікаво

Представники SpaceX спочатку стверджували, що все обладнання для України вони подарували. «США не дали нам гроші, щоб надати термінали Україні», — заявила 22 березня президент SpaceX Гвінн Шотвелл. 5 квітня USAID опублікували пресреліз з описом покупки та пожертви SpaceX, але потім видалив і повторно опублікував його без кількості придбаних терміналів. Ешлі Єл Фланаган, представник USAID, не відповіла на запитання Quartz про те, чому пресреліз було змінено. SpaceX також не прокоментували покупку.

У жовтні SpaceX попросила у Міністерства оборони США $124 млн на покриття витрат на експлуатацію терміналів. Цей запит, очевидно, було відкликано після публічної критики. Пізніше уряд України заявив, що SpaceX надсилає до країни ще 10 000 терміналів, і припустив, що країни Європейського Союзу покриють витрати на їх використання. З початку війни їх доставили близько 22 000.

Питання про те, хто заплатив за термінали Starlink, які відправились в Україну напередодні вторгнення, досі відкрите. В одному документі, отриманому Quartz, згадується план закупівель для України, але в остаточному затвердженні закупівлі вони вже не згадуються.

В жовтні Маск заявив, що SpaceX втратила 80 млн, надаючи послуги в Україні. Незрозуміло, звідки саме взялися ці цифри. В SpaceX кажуть, що надають розширені послуги українським державним користувачам. Такі послуги можуть передбачати пріоритетну передачу даних через спеціальні канали між супутниками або обмеженою кількістю європейських наземних станцій. Це також може вплинути на інших клієнтів. Цілком можливо, що спроби уникнути перешкод або цільової потужності можуть бути більш трудомісткими.

Комерційна пропозиція SpaceX полягає в тому, що її супутникова група значною мірою автоматизована на встановлених орбітальних траєкторіях, а потужність обмежена кількістю користувачів під одним супутником Starlink. Ось чому різницю між преміальними послугами компанії в розмірі $500 на місяць і вартістю в $4 500 на місяць, яку вона назвала в Україні дуже важко визначити.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук