Мешканці будинків запускають Telegram-боти, щоб знати, чи є світло. Як вони працюють

Читати на RU

Від початку масштабних відключень з’являються різні сервіси, що допомагають українцям дізнаватися, коли світло вимкнуть, та коли воно повернеться. Іноді мешканці будинків самі вирішують цю задачу: зокрема, створюють Telegram-ботів, які повідомляють усім сусідам про те, чи є в будинку світло.

AIN.UA поспілкувався з київським програмістом Сергієм, який написав такого бота для себе та сусідів по будинку в житловому масиві «Виноградар» Києва. Але подібних ботів використовують мешканці по всій Україні.

  • За словами Сергія, ідея бота з’явилась у розмові з другом, коли обговорювали, як слідкувати за тим, чи є світло вдома, які технологічні рішення можна використовувати.
  • Бот — це фактично 20 рядочків кода на Python. Він працює так: раз у хвилину пінгує хости, і якщо бачить, що пристрій в офлайні, повідомляє, що світло зникло. Для цього підходять пристрої з інтернет-підключенням і зі статичним IP (динамічний IP не підійде, адже він змінюється щоразу, як пристрій виходить в онлайн).
  • Бот працює у хмарі, на платформі AWS Lambda, автор думає над тим, щоб викласти його код у відкритий доступ.
Скріншот AIN.UA
  • Для моніторингу світла у будинку бот перевіряє онлайн-доступність камери-відеореєстратора. З часом автор бота планує розширити перелік пристроїв: чим більшу кількість перевірятиме бот, тим достовірніше будуть його дані.
  • В інших домах, де працюють схожі боти, вони пінгують різні пристрої: від домашніх роутерів і до роутерів інтернет-провайдерів, що не мають автономного живлення та вимикаються при вимкненні світла.
  • Ботом у будинку на Виноградарі користуються до 70 його мешканців, але є й приклади ботів із тисячами підписників.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук