НАІС відкрив реєстр ФОП та юросіб, закритий з початку війни. Але є нюанс

26 грудня урядова компанія Національні інформаційні системи (НАІС), яка опікуться роботою державних реєстрів, поновило доступ до порталу електронних сервісів на сайті Мінюсту. Відтак знову запрацював безкоштовний запит на пошук інформації по юридичним особам, ФОП та відокремленим підрозділам, який потрібен бізнесу для перевірки контрагентів. Сервіс був вимкнений після початку повномасштабної війни.

Однак тепер він працює не так, як до вторгнення – щоб скористатись пошуком потрібно авторизуватись за допомогою ключа ЕЦП.

AIN.UA розповідає, що це за реєстр, для чого він потрібен та що не так з перезапуском сервісу.

Про що мова

Мова про Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Реєстр, необхідний  для верифікації, аналізу та моніторингу зареєстрованих компаній, раніше був доступний безкоштовно на сайті Мінюсту, але від початку дії воєнного стану був закритий, а доступ до інформації здійснювався лише по API. Тому для перевірки контрагентів можна було користуватися лише платними сервісами, такими як YouControl, Opendatabot, Vkursi та іншими.

Відсутність можливості для ідентифікації та перевірки фірм, їхніх керівників, засновників і кінцевих бенефіціарів створює низку проблем при співпраці між контрагентами і загрожує численними порушеннями вимог законодавства у сфері фінансового моніторингу.

Бухгалтер Тетяна Черньонок наводить приклад важливості перевірки контрагента: уявімо, що ФОП Петров 2 групи (роздрібна торгівля) сплатив постачальнику за товар та відобразив оплату в звіті 4ДФ. Виявилось, що на момент оплати постачальник припинив свій ФОП та не повідомив своїх клієнтів. ФОП Петров платив вже фізичній особі та мав утримати та сплатити в бюджет 19,5%.

Відкрити реєстр! Але трошки…

26 грудня НАІС повідомило, що безкоштовний запит на відомості з реєстру на сайті Мінюсту знову доступний. Але є нюанс.

«Доступ до відомостей з ЄДР в електронній формі шляхом безоплатного пошуку та формування витягу надається виключно за умови ідентифікації особи з використанням засобів електронної ідентифікації з середнім або високим рівнем довіри (кваліфікованим або удосконаленим електронним підписом)», – повідомляє НАІС.

Це означає, що для того, щоб скористатись пошуком, потрібно авторизуватись за допомогою ключа ЕЦП, попередньо встановивши для цього спеціальне ПО (інструкція від НАІС тут). Авторизація по ЕЦП обов’язкова для кожного запиту.

«Якщо ви фізична особа і один раз щось хочете перевірити по собі, то можливо це гарне рішення. Але якщо ви бізнес або журналіст, якому треба перевірити кілька підприємств, то кожного разу маєте вводити свій пароль, що не зручно і займатиме багато часу. Умовно для перевірки хоча б 10 підприємств ви маєте витратити не менше 1 години. Без ідентифікації це б займало 5 хвилин», – пояснили представники YouControl в коментарі AIN.UA.

Користувачі вже розкритикували таке рішення НАІС. Як пише аналітик ГО «Рух Чесно» Ігор Фещенко, це жодним чином не робить доступ до реєстру більш захищеним, зокрема від росіян. А лише створює незручності для українців.

«Вчора відрапортували про відкриття доступу до ЄДР який для звичайних користувачів був закритий впродовж попередніх 10 місяців і в цей же час відкритий для тих хто купує доступ, в т.ч. для компаній з російськими зв’язками. Тільки от цей реєстр відкрили не так я було до закриття, а тепер змушують завантажувати на комп якусь програмульку і використовувати ЕЦП. Це з одного боку ускладнює використання реєстру, а з іншого боку дає можливості державі моніторити те, як ви моніторите.

Щоб зрозуміти наскільки ускладнилася робота з реєстром, уявіть, що кожен наступний запит це чергове обрання ключа і введення паролю. Навіть якщо ви це щойно зробили і не покидали сайт, просто хочете пошукати по іншій назві/ЄДРПОУ.

І якби ж у цього був якийсь сенс. По перше, реєстри давно продавали, як вчорну так і офіційний доступ до них. По друге, ніщо не заважає русскім змусити чи підкупити когось з українським громадянством авторизуватися в реєстрі і користуватися ним. По третє, безліч агрегаторів реєстрів і так відображають ці дані без того щоб змушувати користувача ідентифікувати себе, єдине, що ці агрегатори не є офіційним джерелом інформації», – пояснив Фещенко.

Чому це важливо

Доступ до інформації важливий і в умовах війни. Звичайно, треба захищати її від загарбників, але механізми захисту повинні бути дієвими. Як відмічають користувачі, підхід НАІС жодним чином не додає захищеності реєстрам, а лише ускладнює життя підприємцям та аналітикам, які будуть змушені і надалі купувати ці дані у посередників, щоб зекономити час та сили. Про те, як закритість державних реєстрів шкодить бізнесу, ми раніше повідомляли в колонці від YouControl.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук