Чому сонячні панелі — погане рішення для резервного живлення на зиму

Починаючи з жовтня росія завдає ракетних ударів по українській енергетичній інфраструктурі. Звичайні громадяни, а також компанії та бізнес шукають варіанти резервного живлення, щоб продовжувати роботу, попри відключення.

Такими рішеннями можуть бути інвертори, генератори або універсальні батареї (про кожен з цих варіантів в AIN.UA вже є окремий текст). А в цьому матеріалі ми розкажемо, чому популярні останнім часом сонячні панелі — це погане рішення для резервного живлення на зимовий період.

Як взагалі працює сонячна електростанція?

Сонячна електростанція складається з трьох основних блоків: власне сонячні панелі, які генерують електроенергію, акумуляторного блоку з контролером, які запасають згенеровану енергію та інвертора, який перетворює постійний струм з панелей/акумуляторів у звичні нам 220 змінного струму.

У світлу пору доби сонячні панелі мають генерувати достатньо енергії, щоб й покрити постійну витрату вашого будинку і зарядити акумулятори, які продовжать віддавати свій заряд впродовж темної пори.

Використання таких станцій — вже роками відпрацьоване рішення. В Україні навіть є навіть програма «Зеленого тарифу», яка заохочує встановлення та використання таких електростанцій. Проте вони ніколи не розглядалися саме як резервне джерело живлення (не слід плутати з альтернативним).

Крім того, росія цілком свідомо почала знищувати нашу інфраструктуру саме осінню. Крім холодів і звичного зростання середньодобового споживання взимку проти нас також працюють і інші особливості цієї пори року.

Чому це погане рішення на зимовий період?

Попри величезну кількість рекламних статей, переважно розміщених на порталах присвячених комерційному продажу, встановленню або популяризації альтернативних джерел електроенергії, сонячні панелі — погане рішення для резервного живлення на зиму.

Головними чинниками буде погана погода, короткі світлові дні та випадіння снігу. Проте ці чинники є досить очевидними, а неінтуїтивним є оцінка реального падіння кількості згенерованої енергії.

Як реально змінюється річна генерація?

Джерело: «Українські інноваційні технології»

Вище показано графік річної генерації електроенергії сонячною електростанцією потужністю 1 кВт, яку розмістили в київській області. Як бачимо, генерація в зимові місяці, починаючи вже з жовтня падає майже в 4,5 рази, порівняно з іншими порами року.

За інформацією магазину з продажу та встановлення сонячних електростанцій «Українські інноваційні технології», розподіл вироблення протягом року коливається від 1 кВт-год/кВт у грудні, до 5 кВт-год/кВт у червні. Тому зимове використання сонячних панелей є вкрай неефективним.

Як це виглядає на практиці?

Станція Олександра Пизи. Фото: «Волинські Новини»

На практиці це означає, що для живлення потреб приватного будинку в зимові місяці потрібно не декілька сонячних панелей, а повноцінна електростанція (як такі, що збиралися для роботи по «зеленому тарифу»). До прикладу візьмемо інтерв’ю видання «Волинські Новини» з Олександром Пизою, який облаштував сонячну електростанцію на 30 кВт.

Його електростанція, розрахована на надлишкову генерацію і продаж електроенергії по «зеленому тарифу» взимку може лише покривати його власні витрати — а це близько 200 кіловат на місяць.

«Найпотужніша генерація, своєю чергою, триває з травня до вересня. Хоча генерація є і взимку, і від розсіяного світла теж. Але в січні цього року я не отримав жодного доходу, однак нічого не платив за енергію. Так само в нуль вийшов і в грудні», — зазначив Олександр Пизи.

Станція Ігоря Золотара. Фото: «Українська правда»

Історія іншої людини, Ігоря Золотара, яку розповіла «Українська правда», показує нам приблизно подібну ситуацію — електростанція, якої з величезним запасом вистачає впродовж року, взимку може лише покривати власні витрати й, можливо, генерувати незначний прибуток.

«Її (сонячної електростанції – ред.) встановлення коштувало близько $30 000. Сюди увійшла вартість обладнання, конструкція, монтаж, підключення та інші роботи. Потужність електростанції – максимально дозволена для фізичних осіб — 30 кВт.

Середньомісячний дохід від такої електростанції, за показниками минулого року, склав 7500 гривень. У теплі літні місяці вона приносить 15 000 20 000. грн, взимку — до 1 000», — розповів «УП» Золотар.

Які висновки?

  • Найбільша ефективність роботи сонячних панелей досягається навесні та восени. Влітку ефективність знижує нагрів самих панелей, а взимку погана погода та короткий світловий день. І якщо влітку нагрів компенсується довжиною дня та загальною інтенсивністю сонячного потоку, то взимку ситуацію ніщо не врятує.
  • При цьому, звісно, є сонячні станції, здатні живити цілий будинок навіть взимку. Проте їх вартість перевалювала за $30 000 ще у 2018-2019 роках, до війни, інфляції та масового ажіотажу на пристрої для резервного живлення.
  • Зараз побудова такої системи може бути виправданою лише за умови, якщо влітку, коли ваша станція почне генерувати таку кількість електроенергії, що врази перевищує ваші потреби, ви збираєтесь її дуже вигідно продавати.

Як зробити таку покупку виправданою?

Загалом акумуляторам все одно, звідки береться електроенергія для їхньої зарядки — з сонячної електростанції чи з розетки, коли вам включити подачу електроенергії. Фактично замість сонячної, можна побудувати накопичувальну електростанцію, під’єднавши замість сонячних панелей зарядку від загальної мережі. Детально про те, як реалізувати резервне живлення у квартирі читайте в матеріалі AIN.UA.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук