Які задачі для бізнесу та особистих фінансів виконує рахунок в іноземному банку

Яна Михайлюк, радник, адвокат Totum LF, у своїй статті розповідає про те, як працює відкриття рахунків для підприємництва та особистих фінансів за кордоном.

Фото надане автором

Сьогодні, коли кілька мільйонів українських біженців за кордоном, а також значна частина бізнесу вирішила релокуватися за кордон, постає актуальне питання з відкриття рахунків в банках як для фізичних осіб, так і для бізнесу.

До цього моменту відкриття рахунку в надійному європейському банку не завжди було легкою справою. Однак сьогодні багато європейських банків спрощують процедури відкриття рахунків як для українців, так і для українського бізнесу.

Розглянемо кілька поширених випадків.

Відкриття особистого рахунку для фізичної особи

Враховуючи, що значна кількість біженців отримує соціальні виплати за кордоном, то відкриття для них рахунку у банку стало потребою.

У різних країнах банки мають  різні вимоги до відкриття рахунку.

Наприклад, досить просто виглядає такий процес у Польщі, для відкриття рахунку достатньо тільки мати український паспорт, до речі, не обов’язково для виїзду закордон. Навіть номер PESEL (ідентифікаційний код фізичної особи) не є обов’язковим.  Не є обов’язковою наявність реєстрації місця проживання на території Польщі, хоча адресу для кореспонденції все одно потрібно вказати. Відкриття рахунку відбувається дуже швидко за одне відвідування банку. Це правило стосується як приватних, так і державних банків.

По-іншому виглядають питання фінансового моніторингу. Звичайно банк буде належно перевіряти всі операції, зокрема, що стосується готівки. Внесення готівки в еквіваленті більше 10 000 євро на рахунок можливе за наявності документів (виписка з рахунку українського банку про зняття готівки, документи, що підтверджують придбання валюти, митна декларація тощо).

Відкриття банківського рахунку в таких країнах як Австрія чи Німеччина для фізичних осіб також не є проблемою, але тут потрібно мати документ, який підтверджує реєстрацію місця проживання на території відповідної країни та законність перебування на її території (наприклад, отриманий тимчасовий захист). Схожа ситуація зараз і в інших європейських країнах.

Швейцарські банки, наприклад, окрім документів, вимагають також розміщення мінімального депозиту на рахунку, який в середньому становить еквівалент 5000 євро. Не дешевими будуть також послуги з супроводу відкриття рахунку.

Відкрити особистий рахунок закордоном сьогодні хочуть не тільки біженці, які постійно чи тимчасово проживають у Європі, а й громадяни, які хочуть зберігати там свої заощадження чи використовувати їх для інвестування закордон, в тому числі придбання нерухомості.

Відкриття рахунків для українського бізнесу

У різних країнах цей процес також відрізняється. За загальним правилом для відкриття рахунку для іноземної компанії необхідно вказати економічну мету або інші підстави для відкриття такого рахунку. Наприклад, наявність контрагентів на території відповідної країни та здійснення платежів, наявність серед засновників громадян такої країни. Але це все в сукупності не дає гарантії успішного відкриття рахунку, а тим більше безперешкодного користування ним.

У Польщі та країнах Балтії підхід для відкриття рахунків для українського бізнесу зараз дещо спрощеним, основною причиною є бажання залучити якомога більше українського бізнесу в рамках релокації з України.

Мінімальний пакет документів для відкриття рахунку включає установчі документи, виписку з ЄДР, наказ про призначення директора із засвідченим перекладом на мову країни, в разі необхідності також довіреність. Документи видані в Україні мають бути апостильовані. Окрім цього, необхідно надати великий перелік інформації щодо діяльності компанії, її контрагентів, доходу тощо.

Наявність для українського бізнесу рахунку за кордоном спрощує розрахунки з іноземними контрагентами, однак залежно від ситуації потрібно більш детально вивчати кожну ситуацію щодо підстав виникнення постійного представництва та курсових різниць.

Рахунки для ФОП

Окремим цікавим моментом стала можливість відкриття рахунку для українського ФОП у деяких банках. Така опція дає можливість ФОП, який працює з іноземними контрагентами, отримувати валюту на рахунок за кордоном, не втрачаючи гроші на курсі, та при цьому сплачувати єдиний податок в Україні.

Щодо законності отримання коштів на такі рахунки з точки зору українського законодавства, то тут треба звернути увагу на порядок проведення розрахунків за валютними операціями, який визначається НБУ відповідно до ч. 4 ст. 5 Закону України «Про валюту і валютні операції».

Зокрема, НБУ встановлені граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів, визначені в пункті 21 розділу II Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 02 січня 2019 року № 5 (зі змінами), та в пункті 14-2 постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18 «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану» (зі змінами).

Однак, Постановою НБУ від 14.05.2019  №67 передбачені винятки, за яких граничні строки не застосовуються, зокрема за операціями з експорту послуг, робіт (крім транспортних і страхових послуг та/або робіт), права інтелектуальної власності та (або) інші немайнові права, що експортуються. Відтак, щодо коштів, отриманих на такий рахунок, граничних строків повернення немає.

Що стосується оподаткування, то доходи ФОП вважаються підприємницькими доходами і оподатковуються у країні податкової резидентної ФОП, незалежно від фактичної податкової резидентності фізичної особи відповідно до більшості конвенцій про уникнення подвійного оподаткування.

Тобто така можливість є доступною і для українських біженців, особливо в сфері ІТ, які виїхали закордон і зараз працюють з іноземними замовниками. 

Таким чином, сьогодні з врахуванням поточної ситуації, відкриття рахунку в іноземному банку дає можливість виконати різні задачі як для бізнесу, так і для особистих фінансів, важливо чітко сформулювати задачу та вибрати консультанта, який допоможе це зробити.

Автор: Яна Михайлюк, радник, адвокат Totum LF

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук