В Україні створили Telegram-бота, який моніторить наявність світла в будинку

Читати на RU

В Україні створили Telegram-бота SvetaTyDeBot, який моніторить наявність світла в будинку, перевіряючи доступність вашого домашнього роутера. Налаштувати бота може за пару хвилин навіть людина, яка не пов’язана з ІТ та володіє мінімальними навичками користування Telegram та браузером.

Як працює бот?

Для відстеження наявності світла достатньо додати бота в канал чи групу в Telegram. При додаванні бот скидує детальну інструкцію для налаштування. Налаштувати бот може за пару хвилин навіть людина, яка не пов’язана з ІТ та володіє мінімальними навичками користування Telegram та браузером.

Для налаштування потрібна IP адреса роутера, підходить навіть динамічна. Якщо роутер підключено до джерела безперервного живлення та інтернет наявний коли світло вимикають, то потрібно налаштувати мапінг портів в конфігурації роутера на інший девайс з локальної мережі, бот надає покрокову інструкцію з описом всіх варіантів.

Як налаштувати бота?

Є декілька варіантів за допомогою яких Telegram-бот зможе контактувати з вашою оселею і перевіряти реальну наявність електроенергії:

  • Якщо в вас Wi-Fi роутер під’єднаний напряму до електричної мережі та інтернет пропадає коли відключають світло в будинку, а також є статична IP-адреса.

У деяких провайдерів IP-адреса динамічна та змінюється при включенні/виключенні роутера або з часом. Також деякі провайдери стягують додаткову плату за надання статичної IP адреси. Зателефонуй в абонентський відділ свого провайдера або поглянь на сайті. Дізнатися свою поточну IP-адресу можна за посиланням 2ip.ua/ua/, важливо при цьому бути підключеним до своєї мережі Wi-Fi.

  • Або налаштована DDNS. Тоді просто скопіюйте доменне ім’я з налаштувань роутера. Роутер буде сам повідомляти нову IP-адресу при її зміні. Інструкція для налаштування DDNS для роутерів: ASUS або TP-Link.

Далі необхідно відправити інформацію у повідомлені в форматі «@SvetaTyDeBot IP або DDNS». Наприклад: «@SvetaTyDeBot 88.155.20.1» або «@SvetaTyDeBot magic.ddns.net». Після цього бот почне автоматично відстежувати наявність світла.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук