Гайд з купівлі та продажу біткоїна за гривні для українців

Читати на RU

Цифрові гроші давно перестали бути новинкою, але інтерес до них зростає з кожним днем. Зазначимо, що криптовалютний ринок не відрізняється підвищеною стабільністю. За даними Statista, у березні максимальна ціна біткоїна була зафіксована на позначці $47 000, у червні вона впала до $20 100, а станом на 12 грудня ще знизилася до $17 101.

Попри постійні коливання віртуального грошового ринку, багато українців активно інвестують у криптовалюти. Чому? Крипта дає можливість проводити взаємовигідні розрахунки, заробляти на різниці курсів, оплачувати послуги та інше. Тож у статті поговоримо про те, як українці можуть легально купити криптовалюту за гривні.

Що означає «легальна купівля біткоїна»?

Це придбання будь-яких цифрових грошей на підставах, встановлених законодавством. 17 лютого 2022 року Верховна Рада підтримала зміни Президента України до Закону «Про віртуальні активи» (проєкт №3637). Після набрання чинності закон запустить віртуальний криптобізнес і дозволить купити біткоїн на офіційних торгових криптомайданчиках.

Крім того, громадяни України зможуть на законних підставах вести блокчейн-бізнес, реєструвати сервіси для операцій з електронними валютами, виводити цифрові монети у фіатні гроші та вносити їх до податкових декларацій.

Де можна купити біткоїн офіційно?

Офіційно купити біткоїн можна на криптобіржах, онлайн-обмінниках і P2P-майданчиках. Ці варіанти вважаються найбезпечнішими способами купівлі біткоїна та інших віртуальних валют.

  1. Криптобіржі. Це децентралізовані торгові майданчики, де можна легально купувати та продавати електронні валюти. Вони більше орієнтовані на професійних трейдерів, тому новачки можуть мати деякі труднощі. Наприклад, ринок віртуальних активів перед транзакцією вимагає проходження верифікації. Надаючи персональні дані, користувачі втрачають анонімність, але натомість отримують гарантію безпеки для своїх угод. При цьому криптобіржі відрізняються високою комісією, яка складає 5% і вище за суму фінансової операції.
  1. Онлайн-обмінники. Ці сервіси мають попит серед новачків у галузі криптовалютних операцій. Вони прості у використанні та гарантують високий рівень безпеки, але зберігають анонімність користувача. Для купівлі біткоїна не потрібно проходити верифікацію або реєструватися на сервісі. Найпопулярніші в Україні віртуальні обмінники: Changeit, Coin24, BitCoin24, BUY Bank. Наприклад, на сервісі Changeit можна купити біткоїн без реєстрації за 4 хвилини без урахування часу очікування транзакції, який залежить від навантаження мережі блокчейн. Крім того, обмінник виставляє досить низьку комісію – лише 4%. Подібні онлайн-обмінники – це відмінний спосіб почати інвестувати в біткоїн для тих, хто тільки починає свій шлях у трейдингу.
  1. P2P-платформи. Ще один спосіб офіційно придбати біткоїн або будь-які інші електронні монети. Для цього необхідно зареєструватися на платформі та створити пропозицію. Продаж та купівля криптовалюти проходить без посередників, оскільки користувачі домовляються про угоду безпосередньо один з одним, а гарантом виступає P2P-майданчик. Зазначимо, що на таких платформах швидко купити криптовалюту не вийде, адже спочатку треба знайти агента, якому підійдуть умови угоди. Крім того, недосвідчений трейдер може зіткнутися із завищеним курсом або іншими спекуляціями досвідчених продавців.

Біткоїн у деклараціях: як відображати?

Електронні гроші у податкових деклараціях вносяться до розділу «Нематеріальні активи». При заповненні необхідно вказати власні токени та токени, які належать членам сім’ї, станом на останній день звітного періоду.

Також у податкових деклараціях зазначається:

  • загальна вартість криптовалют на рахунках;
  • дата купівлі біткоїна або інших цифрових активів;
  • кількість наявних токенів.

Вартість вказується у гривнях. Якщо сума відображена в іншій валюті, необхідно перерахувати вартість за обмінним курсом Нацбанку, який був актуальним в останній день звітного періоду.

Оподаткування біткоїна: що врахувати

Легалізація віртуальних валют, як і очікувалося, спричинила необхідність запровадження політики оподаткування. На цей час законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій із віртуальними активами» зареєстровано у Верховній Раді та чекає на розгляд.

Законопроєкт передбачає такі ставки ПДВ:

  • для фізичних осіб – 18%;
  • для юридичних – 20%;
  • ФОП (платники єдиного податку) – 5%.

Для охочих купити криптовалюту єдиний податок за ставкою 5% здасться набагато вигіднішим. Проте можуть виникнути проблеми при зазначенні виду діяльності у реєстрі КВЕД, оскільки для «майнінгу» не виведено окремого коду. Це може призвести до того, що ФОП втратить можливість сплачувати єдиний податок та перейде на загальну систему оподаткування.

Попри невизначеність у питаннях оподаткування, можливість законно продати або купити біткоїн має свої плюси: безпека угод та легальне відкриття власного криптобізнесу.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук