Як українські спеціалісти делегують робочі таски чату ChatGPT: кілька прикладів

2

Нещодавно компанія OpenAI представила оновлення своєї AI-технології обробки мови GPT-3.5, а також чат-бота, який працює на цьому алгоритмі. Цей чат-бот навчений генерувати тексти майже як людина. IT-спеціалісти подекуди навіть делегують йому свої таски: написати технічну документацію чи план робіт, чи навіть програму.

AIN.UA збирає приклади використання ChatGPT у роботі. Матеріал будемо доповнювати.

Олександр Лінник, Product Manager в JatApp, використовує ChatGPT, щоб генерувати різного роду тексти, і вважає, що чат-бот добре справляється із простими задачами:

Ідея спробувати застосувати ChatGPT в роботі виникла спонтанно, коли постало питання впорядкування беклогу продукту. На той час я бачив, що чат-бот від OpenAI може багато чого цікавого, але прикладів, коли це використовувалося в продуктовому менеджменті не зустрічав.

Я занурив чат-бот у контекст продукту і запропонував згенерувати кілька нових фіч, які можуть бути цікавими та яких нема у конкурентів.

На диво, ChatGPT видав список з кількох фіч про які особливо і не задумувався. Коли я попросив деталізувати і структурувати кожну фічу, чатбот справився і тут, за кілька секунд видавши осмислений та адекватний опис кожної запропонованої функції та як вона може вплинути на продукт.

Після цього я почав застосовувати його у більш практичних та загалом простіших задачах, на кшталт, згенерувати карту івентів для Amplitude, створити структуру розділу FAQ продукту, генерація гіпотез і підготовка різного виду текстів, тайтлів та інших копірайтів, що будуть використовуватися в тих чи інших місцях продукту.

ChatGPT та інші інструменти навряд чи колись зможуть повноцінно замінити продуктових менеджерів, розробників, маркетологів і т.п. Однак те, як AI-інструмент може економити час і допомогти подивитися на звичні задачі чи частини продукту ширше, вражає. Робота з ChatGPT чимось нагадує співпрацю з trainee чи стажерами, тільки все відбувається значно швидше і в чомусь якісніше.

Думаю, що для невеличких пет-проектів, MVP продуктів, чи малого бізнесу, ChatGPT може стати незамінним помічником, що економить час і ресурси, що довелося би витрачати на залучення вузьких спеціалістів під невеликі та прості задачі.

Приклад завдання, яке Олександр ставив чат-боту (зокрема, підказки про назву та фічі для додатку, що моніторить щоденне споживання води):

DevOps із Києва Артем (попросив не називати повне ім’я) протестував ChatGPT для створення технічної документації і навіть невеликих програм:

Ми лише тестуємо цей інструмент. Першочергово для написання маркетингових текстів та технічної документації. Були дуже здивовані, коли попросили згенерувати три абзаци текста технічної документації для нашої інтергації, що бере дані з однієї комерційної системи, та візуалізує їх опенсорс-продуктом.

ChatGPT видав текст навіть з деталями налаштування інтеграції та надав рекомендації з установки. Текст майже без змін пішов у документацію. Якби я його прочитав десь в іншому місці, і в голову би не прийшло, що він написаний нейронною мережею, а не людиною.

Я також пробував писати з його допомогою програми. Із Rust він не дуже впорався, бо це складна мова, але думаю, із мовами простіше, типу Python, все вийде. В нього можна питати підказки, є лише один нюанс: оскільки ChatGPT навчали на базі 2021 року, то і код, і підказки можуть бути трохи застарілі.

Приклад підказки від ChatGPT, яку наводить Артем, на питання: «Як бекапити дані за допомогою kubectl?”:

«Щоб створити резервну копію даних за допомогою kubectl, ви можете використовувати команду kubectl create з флажком –dry-run та опцією –output=yaml, щоб створити YAML-файл з описом ресурсу:

Copy code
kubectl create --dry-run --output=yaml > backup.yaml

Наприклад, щоб створити резервну копію даних для Deployment «my-deployment», ви можете виконати наступну команду:

Copy code
kubectl create --dry-run --output=yaml deployment my-deployment > my-deployment-backup.yaml

Це створить YAML-файл з описом Deployment «my-deployment», який ви можете зберегти як резервну копію.

Щоб відновити ресурс із резервної копії, ви можете використовувати команду kubectl apply з файлом резервної копії:

Copy code
kubectl apply -f my-deployment-backup.yaml

Це відновить Deployment «my-deployment» до його останнього стану, збереженого у резервній копії».

Андрій Хорсєв, CEO 908, розповідає, що в його компанії чат-бота використовують і для текстів, і для роботи з даними або кодом:

У 2023 році в нашій компанії ChatGPT перейде з рекомендованих інструментів до обов’язкових. Для не IT-спеціалістів ChatGPT використовується, наприклад, для написання вакансій. Його можна попросити написати текст у потрібній стилістиці, наприклад американських job-сайтів. За досвідом текст вакансії виглядає краще, ніж його написали би більшість рекрутерів.

Також він підійде для підготовки матеріалів для соціальних мереж. Наприклад, у вас вже є готова стаття, ви можете попросити його створити на її основі тред для твіттера. Скоротити її до певного обсягу, розбити на тези.

Неочевидним, але дуже корисним моментом є вміння підбирати іконки за тезами, він може швидко підібрати емодзі або іконки з бібліотеки Fontwesome. ChatGPT добре заповнює шаблони, вміє відповідати у форматі markdown. Наші системи публікації засновані саме на ньому, тому ми можемо миттєво створювати лендинги під різні продукти та ключові слова. ChatGPT підбере іконки для основних фіч і розфарбує їх у кольори бутстрапу.

І звичайно він є відмінним інструментом для роботи з даними та кодом. Йому можна віддати таблицю у форматі CSV і попросити його конвертувати в JSON, відправивши приклад шаблону. Він може відповісти вам як готовим JSON об’єктом, так і кодом зручною для вас мовою програмування. ChatGPT чудово рефакторить код і знімає до 80% рутинних завдань, що може прискорити роботу програміста у кілька разів.

Враження від роботи з використанням ChatGPT нагадують почуття героя фільму «Області темряви», де він приймав наркотики, що багаторазово підсилюють здібності його мозку.

Як користуватися ботом

Зареєструватися на сайті компанії, щоб користуватися ботом, можна безкоштовно. За одним нюансом: для користувачів з України реєстрація недоступна. Це можна вирішити за допомогою VPN та сервісів, що симулюють віртуальні телефонні номери.

Завдання краще формулювати англійською мовою.

Залишити коментар

Коментарі | 2

Пошук