Як Tether продовжує стабільно працювати на фоні криптокриз без аудитів та звітності

У Forbes вийшов матеріал, в якому розповідається, як попри кризу на криптовалютному ринку її найбільший постачальник ліквідності, Tether, витримав кілька багатомільярдних пробігів викупу і чи зможе конкуренція з боку інших стейблкоїнів та регулятивний тиск похитнути компанію. Редакція AIN.UA зробила переклад.

Бурхливий 2022 і непрозорий, але стійкий Tether

2022 рік виявився неймовірно бурхливим для криптовалют, проте Tether зміг вистояти. У травні, коли TerraUSD, на той час третій за величиною стейблкоїн і його дочірній токен LUNA, ринкова вартість якого становила $45 млрд, раптово обвалилися, Tether зіткнувся з викупом $16 молд від криптоінвесторів в паніці. 

У той час USDT опустився до $0,95 під час панічних розпродажів, він досяг своїх викупів і повернувся до повної вартості протягом тижня. Під час нещодавнього краху FTX протягом кількох днів було виплачено близько $3 млрд, але Tether не пропустив жодного удару. Усі викупи були виконані 1:1 у доларах США.

Хоча Tether наразі довів свою стійкість на ринку, постачальник стейблкоїнів ще не завоював довіри за межами криптовалютного ринку. Протягом багатьох років компанію звинувачували в чому завгодно: від маніпулювання ринками та розміщення коштів клієнтів на особистих рахунках її керівників до підтримки ціни біткойна. У 2021 році CFTC і генеральний прокурор Нью-Йорка змусили Tether сплатити штрафи в розмірі $41 млн та $18,5 млн за неправдиві заяви, серед іншого, про те, що кожен USDT забезпечений доларами США.

Компанія ніколи не проводила аудит і відмовляється розкривати точну суміш своєї застави, яка включає криптотокени, позики та інші неліквідні інвестиції. Для порівняння, його найближчий конкурент USD Coin, яким керує бостонська Circle Financial, публікує конкретні казначейські цінні папери, CUSIP і дати погашення, які підтримують його цифровий долар у розмірі $45 млрд.

Але якщо криптовалюта переживе поточну кризу, то Tether, її головний постачальник ліквідності, повинен вирости. Ось чому компанія нещодавно провела кампанію з очищення свого іміджу. Довгий час її звинувачували у поповненні свого балансу сумнівними комерційними паперами, проте лише в червні 2022 року в Tether пообіцяли вилучити зі своїх резервів усі активи, які колись становили $30 млрд, і помістити більшу частину цього в казначейські векселі США та інші грошові еквіваленти. Крім того, у серпні компанія найняла п’ятірку найкращих бухгалтерських фірм BDO з метою проведення повного аудиту. 

Tether керує група тіньових персонажів

Той факт, що стейблкоїни, такі як Tether, повинні існувати завжди, свідчить про явну слабкість біткойнів та інших криптовалют. Після більш ніж десятиліття оригінальна криптовалюта залишається надзвичайно мінливою. Лише за останні 18 місяців ціна біткоїна двічі наближалася до $70 000, перш ніж знизитися більш ніж на 65% до нещодавніх $17 000. Щодня його ціна коливається на 5% і більше.

Стейблкоїни були винайдені як вирішення цієї проблеми. Банки уникають більшості криптовалютних бірж, особливо тих, що знаходяться за кордоном, тому ведення бізнесу в доларах США та інших фіатних валютах ускладнено, якщо не неможливо. Стейблкоїни живуть і переміщуються на різних блокчейнах, як і біткойн, уникаючи контролю центрального банку. У випадку USDT, який існує лише в цифровому вигляді, він прив’язаний до долара США.

Якщо стейблкоїни, які існують за межами світової банківської індустрії, викликають у вас занепокоєння, подумайте, що Tether, головний постачальник стейблкоїнів у світі, керується групою тіньових персонажів.

  • Головний технічний директор Паоло Ардоіно є фронтменом Tether. Вся інформація про Tether до ЗМІ йде через нього. 
  • Головний фінансовий директор Tether Джанкарло Девасіні є контрольним акціонером компанії з приблизно 40% материнської компанії Tether, DigFinex, яка також володіє криптовалютною біржею Bitfinex, згідно з джерелами, знайомими з її фінансами. Численні джерела стверджують, що Девасіні, який колись вивчився на лікаря, є натхненником Tether і грав безпосередню роль у цифровому «карбуванні» Tether для великих клієнтів (наприклад, Alameda). Точне місцезнаходження Девасіні невідоме, різні джерела повідомляють, що він знаходився в різних місцях, починаючи від африканської острівної держави Сан-Томе і Прінсіпі до Багамських островів, Італії та Французької Рив’єри.
  • Головним виконавчим директором Tether є голландець Ян Людовікус ван дер Вельде. Згідно з джерелами, знайомими з фінансами Tether, він володіє 20% об’єднаних компаній і проживає в Гонконзі. Він теж уникає інтерв’ю і залишається на задньому плані.

Якщо Девасіні керує Tether і Bitfinex, зареєстрованими на Віргінських островах, з-за лаштунків, то ван дер Вельде працює більше як фігурант, відповідальний за підтримку стратегічних відносин на високому рівні з банками та регуляторами. За словами Ардоіно, ван дер Вельде кілька разів відвідував Європол з початку пандемії, щоб пояснити, як працює Tether. Ван дер Вельде також допоміг компанії отримати ліцензію на випуск цифрових цінних паперів у Казахстані та очолює роботу з встановлення нових банківських відносин у Європі та Туреччині.

Стейблкоїни можуть бути дуже прибутковими

Є два способи отримати USDT. Його можна придбати на будь-якій із сотень криптовалютних бірж у всьому світі, на яких перераховуються цифрові активи, або його можна викарбувати безпосередньо з самого Tether за допомогою смарт-контракту, який він контролює. 

Останній підхід зарезервований для людей, яким потрібно викарбувати мінімум $100 000 за транзакцію. Кажуть, що Девасіні бере участь у цих великих транзакціях, а Сем Бенкман-Фрід, наприклад, особисто телефонував, щоб карбувати великі суми USDT для Alameda. Іноді емісії таких транзакцій можуть досягати $500 млн.

Такий бізнес може бути дуже прибутковим. З точки зору прибутку, карбування та погашення USDT є важливим центром прибутку для компанії. Вона стягує комісію 0,1% за транзакцію. За оцінками Forbes, з моменту заснування у 2014 році Tether отримав не менше $109 млн комісійних доходів, більшість із яких припадає на останні два роки, коли його ринкова капіталізація зросла з $5 млн до понад $84 млрд у травні 2022 року.

Але реальні гроші надходять від того, як Tether інвестує свої мільярди, які отримує, у карбування USDT. Теоретично Tether повинен просто брати кошти клієнтів і зберігати їх у готівці, а казначейські облігації використовувати, щоб виконати свою обіцянку щодо забезпечення резервів 1:1 до долара США. Однак Forbes виявив, що Tether почав створювати моделі для диверсифікації своїх резервних активів ще у 2015 році.

Чому Tether потрібно інвестувати в ризиковані активи за межами казначейства США та фондів грошового ринку? В Tether заявляють, що зобов’язані отримувати прибуток, щоб отримати певні бізнес-ліцензії. 

«Одна з найважливіших речей для нашої компанії, яка говорить про різницю між нами та Circle (емітентом USDC), полягає в тому, щоб бізнес-модель залишалася прибутковою», — каже Ардоіно, який очікує, що компанія зі стейблкоїнами заробить надлишок в $600 млн цього року.

Tether залежний від стану ринку

Як вже писали вище, у серпні компанія найняла п’ятірку найкращих бухгалтерських фірм BDO з метою проведення повного аудиту. Проте Tether не планує ставати публічною компанією, а також не очікує жодних змін у структурі управління.

Більш серйозне занепокоєння керівництво компанії викликає загальний стан ринку криптовалют, на якому Tether є ключовим постачальником ліквідності. Стейблкоїни є критично важливими для активних трейдерів, але криптовалютна зима призвела до падіння ринкової капіталізації Tether більш ніж на 25%. 

Ситуація посилюється тим фактом, що значно вищі відсоткові ставки тепер пропонують трейдерам численні альтернативи, окрім криптовалюти та DeFi, для зберігання незадіяних грошових резервів. Прибутковість USDT на основних криптобіржах зараз становить у середньому 2%.

Якщо криптовалюта відновиться, Tether, швидше за все, побачить інших конкурентів, які змагатимуться за його місце. Окрім USDC, який уже має 29,8% ринку і якому віддають перевагу такі фірми з Уолл-стріт, як BlackRock і BNY Mellon, сама мегабіржа Binance створила власний стейблкоїн BUSD. Крім того, існує ймовірність того, що в якийсь момент великий застрахований FDIC банк або центральний банк запропонує свій цифровий долар.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук