Памʼятаєте хакатон ПВК «Вагнер»? Molfar ідентифікував переможців

Незаконне збройне формування, відоме як ПВК «Вагнер» оголосило про пошуки найкращих пілотів дрону на початку грудня 2022 року. Новина викликала хвилю обурення, а абсурдність ідеї проведення хакатону з призовим фондом в 1,5 млн рублів – вразила. Група «Вагнер» відома багатьма воєнними злочинами, які її члени скоюють, зокрема й в Україні. Хоча імена переможців хакатону не розголошують, ПВК «Вагнер» все ж вдалося завербувати молодих фахівців.

OSINT-спільноті Molfar вдалося ідентифікувати учасників трьох команд, що перемогли. Також з міркувань нацбезпеки опубліковані їхні адреси проживання, номери телефонів, паспортні дані, соцмережі та інша приватну інформацію. 

1 місце

ПВК «Вагнер» визначило переможцями команду розробників із Санкт-Петербурга – компанію GrAILab. Саме Дятлов Кіріл та Житнухін Ніколай отримали від збройного формування винагороду в розмірі 1 млн рублів, а також, ймовірно, пропозицію долучитися до ПВК «Вагнер», про що йшлося в анонсах хакатону.

2 місце

Друге місце віддали SR Data-Искандер – збірній команді з російських міст калінінград, сочі, москва. Вайнберг Роман, Сєргєй Космос, Лушников Анатолій і Степанов Данііл отримали сертифікат на суму 0,3 млн рублів. За інформацією Molfar, всі вони є молодими хлопцями, що розбираються в програмуванні й роботі ШІ. Одному з учасників – 20 років. Нагадаємо, ПВК «Вагнер» – група, яка на камеру страчує кувалдою своїх колишніх членів залучає до своїх лав зеків та масово вбиває мирне населення. 

3 місце

Трійку переможців закрила московська компанія «Аристраж». Хоча в ній працює понад 50 людей, участь в хакатоні «Вагнера» взяли тільки 4 представники, в результаті отримавши 0,2 млн рублів. Серед них: Турашев Ігорь і Єгоренко Євгеній, які є співзасновниками «Аристража». Останній також працював у компанії, що займається виготовленням шифрувальних засобів. Вона з 2016 по 2018 отримала 49 держзамовлень від «Ростелекома», а з 2016 по 2021 – 20 держзамовлень від Центральної виборчої комісії рф.

Чому це важливо

Група «Вагнер» – злочинне формування відоме багатьма воєнними злочинами. Його найманці зараз беруть участь у бойових діях на території України. Вони, зокрема, вербують до своїх лав ув’язнених із російських колоній – за відправлення на фронт, крім грошей, їм обіцяють звільнення.

Не дивлячись ні на що, група продовжує існувати й відкрито вербувати нових співробітників. Програмне забезпечення та технології, яке вони створюватимуть на гроші терористичної влади, – подвійного призначення й будуть використані для війни.

Як стало відомо раніше, сайт цього «хакатону» (якщо перевіряти домен та пов’язані з ним IP) хостився на AWS. Тож непоганою ідеєю було би оформити скаргу на нього на адресу Amazon.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук