На Apple TV знайшли прогандистський фільм «Ополченочка»

На стрімінговому сервісі Apple TV користувачі помітили пропагандистський російський фільм «Ополченочка». Він доступний лише в низці країн, але у багатьох інтернет-користувачів сам факт наявності на платформі Apple подібного контенту викликає обурення. Редактор AIN.UA розповідає деталі.

Російська пропаганда на Apple TV

Як вказується на сторінці фільму на Apple TV, він розповідає історію «трьох дівчат, жительок Донбасу, які у 2016 році волею долі опиняються в складі жіночого танкового екіпажу Народної міліції ЛНР та стають бойовими подругами». Фільм був випущений у 2019 році і розміщений на TV+ щонайменше з 2021-го (про що свідчать численні скріншоти користувачів у Twitter).

Але значну увагу даний кейс привернув 3 січня 2023, коли українська стендаперка Ірина Гіль опублікувала у Twitter скріншот, на якому видно, що пропагандистський фільм «про ополченців Донбасу» все ще продається на Apple TV за $6:

Фільм доступний лише в декількох країнах, зокрема рф, Азербайджані, Молдові, Вірменії, Таджикистані, Білорусії та Туркменістані. Редактор AIN.UA перевірила наявність контенту з допомогою VPN (обравши країною браузингу російську федерацію) – фільм дійсно наявний для перегляду на Apple TV та iTunes. Але при переході в додаток з українською локалізацією повідомляється, що «контент більше не доступний».

Цікаво, що у пошуку по платформі фільм «Ополченочка» не видається. На це вказують і користувачі у коментарях до її твіту. Але за прямим посиланням, яке розмістила Ірина, фільм все ще доступний, тобто Apple не прибрала його зі стримінгу.

Також примітно те, що країною походження фільму вказується Україна, хоча продукт виготовлено студією «Лугафільм». Як сказано на офіційній сторінці «студії» в російській соцмережі vk.com:

«Кінокомпанія «Лугафільм» утворена у 2017 році (тобто вже після окупації Луганської області російськими терористами – ред.) під патронажем Міністерства культури, спорту та молоді ЛНР. Основним фінансовим та інформаційним спонсором виступила Козача медіа-група. Команда кінокомпанії – це професіонали в кіно індустрії, які тісно працювали в цьому напрямку в м. Москва».

«Ополченочка» – єдиний проект студії. Сьогодні команда «Лугафільм» замість зйомок нових пропагандистських стрічок дуже зайнята тим, що збирає гроші на забезпечення російської армії, яка чинить геноцид українського народу в рамках неспровокованого повномасштабного вторгнення.

І що тепер?

Компанія жодним чином не відреагувала на безліч меншенів в Twitter, які розмістили обурені користувачі. Також не прокоментували ситуацію в підтримці. Як пишуть у коментарях, сапорт відправляє на сторінку фідбеку.

Схоже, в Apple не мають нічого проти того, щоб згодовувати мешканцям колишніх радянських республік кремлівську пропаганду, провокуючи подальшу нестабільність у світі і геноцид українського народу, який прямо зараз росія чинить в Донецькій та Луганській, а також інших областях суверенної держави. І все це лише за $5,99.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук