SpaceX доставила на орбіту два українських супутники — PolyITAN-HP-30 та EOS SAT-1

Читати на RU

Компанія SpaceX третього січня успішно провела запуск Falcon 9 в рамках місії Transporter 6. На орбіту було доставлено 114 супутників, серед яких — два українських.

  • Перший — 178-кілограмовий EOS SAT-1 від приватної української компанії EOS Data Analytics. Це перший із семи космічних апаратів, що утворять сузір’я супутників, орієнтованих на вирішення завдань в сільському та лісовому господарстві і не тільки. Перший супутник щоденно досліджуватиме 1 мільйон квадратних кілометрів, всі сім — 12 мільйонів квадратних кілометрів, це більше площі Європи разом з островами. Всю решту супутників EOSDA виведе на орбіту до 2025 року. Більше деталей ми розповідали напередодні запуску.
  • Другий — 2-кілограмовий наносупутник PolyITAN-HP-30, створений в Київському політехнічному інституті. Створення супутника фінансувалось за державні кошти, відправка — за грантові кошти від приватних донорів: Аерокосмічного університету в місті Шеньян, Китай та компанії «Boeing-Ukraine Ltd». Мета запуску — дослідження ефективності функціонування теплових труб космічних апаратів.

Нагадаємо, в 2022 році Кабінет міністрів України звільнив голову Державного космічного агентства Володимира Тафтая. Держкосмос України жив поза часом і тим, що відбувається навколо.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук