За 2022 рік українська «Вікіпедія» доросла до мільярду переглядів

За 2022 читачі української «Вікіпедії» здійснили 1 060 млн переглядів сторінок, таким чином, цей ресурс вперше подолав позначку в мільярд переглядів за рік. Про це повідомляє «Вікімедіа Україна», яка займається розвитком україномовної версії ресурсу.

  • 1,06 млрд переглядів української «Вікіпедії — це 19% зростання на рік (абсолютне річне зростання переглядів складає 169 млн). Наша «Вікіпедія» стабільно росте: 2022 року кількість переглядів складала 891 млн, 2020 року — 855 млн, 2019 року — 708 млн і 2018 року — 602 млн.
  • А за шість років популярність української «Вікіпедії» зросла на 100%, тобто вдвічі:
Зображення «Вікімедіа Україна»
  • Кількість переглядів за грудень 2022 року склала 93,6 млн (або ж +5% до грудня минулого року). За підсумками грудня українська «Вікіпедія» лишилась на 16 місці у світі за відвідуваністю, як і торік.
  • За словами Юрія Пероганича, співзасновника «Вікімедіа Україна», ці показники могли бути і вищими, але відносно невеликий приріст відвідуваності у листопаді та грудні 2022 року пов’язаний з аварійними відключеннями світла.

Чому це важливо?

«Вікіпедія» — одне з найпопулярніших універсальних джерел знань онлайн. Не всі українці читають англійську «Вікіпедію» або ж її ресурси іншими мовами. Читати російську «Вікіпедію», особливо статті про стару та новітню історію зараз — щонайменше дивно, адже її автори — упереджені, і там постійно відбуваються «війни правок». Розвиток україномовної «Вікіпедії» важливий і як промоція україномовного контенту, і як оповідь про історію та основні українські події, озвучені українськими авторами.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук