Важкий рік Ілона Маска: підприємець втратив $200 млрд і попсував репутацію

1

Для Ілона Маска 2022 рік став надзвичайно невтішним з точки зору особистих статків. Як стверджує Bloomberg, саме Маск став першим підприємцем, оцінка багатства якого впала на $200 млрд: з $340 млрд на піку до $140 млрд під кінець року. Причини — не лише загальна невтішна економічна ситуація в світі, а й особисті дії підприємця, які налаштували інвесторів та ринок проти нього. Редакція AIN.UA коротко переповідає, що трапилось. 

Головний актив Маска — Tesla. І там не все добре

На початку січня 2023 року виробник електромобілів Tesla випустив статистику по четвертому кварталу тепер уже минулого року: 405 тисяч доставлених авто, більше 439 тисяч — виготовлених. Загальне число доставлених авто — 1,31 млрд, вироблених — 1,37 млн. Зростання доставок за рік — на 40%. 

Цифри вражають. Та інвестори залишились незадоволеними. Очікувалось, що компанія протягом четвертого кварталу зможе доставити до 425 тисяч авто, цієї планки не вдалось досягнути.

Рік для компанії видався напрочуд важким: вартість акцій впала майже у чотири рази за останні 12 місяців. Капіталізація опустилась до $385 млрд, хоча не так давно сягала вище $1,2 трлн, будучи дорожчою за десять наступних автомобільних брендів разом взятих. 

Як пишуть у Axios, протягом останнього року інвестори компанії перестали вірити у виключну першість Tesla. Якщо раніше виглядало, наче авто компанії поза конкуренцією, то тепер ореол унікальності розвіявся: американські та європейські автомобільні бренди один за одним випускають електрокари, що швидко стають популярними та складають гідну конкуренцію Tesla. 

Зважаючи на це, а також на економічну нестабільність у світі, Tesla запропонувала своїм покупцям знижки на авто до $7500 та інші бонуси у США. Слідом, велике зниження ціни покупцям було запропоноване і у Китаї, де компанія все ніяк не може вивести свій завод на максимальні виробничі потужності. Такі дії ще більше налякали інвесторів: якщо у компанії все добре — навіщо пропонувати знижки? Як наслідок, акції компанії впали ще нижче.

Але інвесторів лякає не лише ослаблення продажів. Проблема у самому Маску.

Купівля Twitter

Однією з причин «скидання» акцій Tesla експерти називають велику залученість Маска у справи Twitter. По-перше, Маск сам продав значну кількість акцій Tesla (називають цифру до $40 млрд), що спричинило тиск на вартість акцій. По-друге, останні кілька місяців він — керівник Twitter і видається, наче весь свій час він приділяє саме цій компанії. 

Інвестори Tesla незадоволені: у світі економічні труднощі, величезна інфляція, очікується рецесія, скорочення, а Маск, замість управління Tesla, взявся змінювати Twitter, який до нього якось, да працював. Окрім того, підприємець зумів всього за кілька місяців потрапити у десяток скандалів через Twitter та значно зіпсувати собі репутацію своїми незрозумілими діями та висловлюваннями, як от заявами, що Україна мусить віддати Крим до рф. 

Проблема ще й у тому, що за кілька місяців керування Twitter, поки не видно, що Маску вдається змінити щось у компанії на краще. Велика кількість людей звільнена, обʼєм токсичного контенту збільшується, рекламодавці заморожують контракти.

При цьому Маск залучив більше $10+ млрд на викуп Twitter і тепер буде змушений щороку віддавати великі кошти кредиторам. Якихось бізнес-рішень для нарощування виторгу та прибутку поки також не видно, скоріше — одне за одним хаотичні рішення, що не показують видимого результату швидко. 

Передчасні висновки

Важкий рік не означає повний провал. Найбагатші люди світу загалом втратили в оцінці своїх статків більш як на $1,6 трлн, Маск — не єдиний у цьому, хоч і втратив найбільше. Та Tesla — не єдина його компанія і у інших справи йдуть краще.

Наприклад, SpaceX залучила новий раунд фінансування на $750 млн з оцінкою в $137 млрд, сьогодні це найдорожча приватна компанія в США. За минулий рік SpaceX виконала 61 пуск Falcon 9, цього року вже встиг пройти перший запуск, де серед іншого були і два українських супутники. У компанії все ще спостерігаються труднощі з побудовою Starship, а проект супутникового інтернету Starlink потребує значних інвестицій. Та в той же час жодна інша компанія не виконує так багато комерційних космічних замовлень, також SpaceX продовжує отримувати підряди від NASA. У Маска в SpaceX близько 42% акцій. 

Інший важливий проект, який мало асоціюють з Маском, але котрий наробив чимало шуму і може вийти на значні доходи вже найближчим часом. Мова про OpenAI та їх проект штучного інтелекту GPT. Очікується, що вже за кілька років виручка сервісу складе як мінімум $1 млрд, а сама OpenAI зможе кинути виклик Google та відібрати частину користувачів найвідомішого пошукового сервісу у світі. 

Залишити коментар

Коментарі | 1

Пошук