Мінфін пропонує скасувати пільги для бізнесу та ФОП з 1 липня

Міністерство фінансів розробило законопроєкт про скасування низки податкових пільг для бізнесу, які Верховна Рада запровадила у перші місяці повномасштабної війни. Як повідомляє «Ліга», міністерство пропонує скасувати пільги (наприклад можливість не сплачувати єдиний податок) до 1 липня 2023 року.

Що пропонує Мінфін?

Законопроєкт зазначає, що податкові пільги діють до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, але не пізніше 1 липня 2023 року. Загалом це скасує наступні положення:

  • Можливість для ФОП та юросіб бути платниками єдиного податку ІІІ групи з застосуванням ставки у розмірі 2% від суми доходу;
  • Можливість для ФОП І та ІІ груп не сплачувати єдиний податок;
  • Мораторій на проведення документальних перевірок;
  • Відсутність штрафних санкцій за невикористання касових апаратів (реєстраторів розрахункових операцій);
  • Відсутність штрафних санкцій за порушення податкового законодавства.

Навіщо скасовують пільги?

22 грудня Міністерство фінансів опублікувало на своєму сайті меморандум про економічну та фінансову політику, який Україна підписала із Міжнародним валютним фондом, який містить п’ять структурних маяків, які Україна зобов’язалася виконати до кінця січня 2023 року.

В цьому меморандумі якраз і прописана необхідність скасування мораторію на проведення податкових перевірок, скасування 2% єдиного податку з 1 липня та інших пом’якшень.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук