IT-дистриб’ютор ELKO Group обіцяв піти з росії ще у квітні. Але бренд досі там

Міжнародний дистриб’ютор техніки, зокрема, і дронів DJI, латвійська компанія ELKO Group, оголосила про вихід з росії ще у квітні 2022 року. Але бренд досі присутній на цьому ринку та наймає людей. AIN.UA в деталях розбирає, що відбувається.

Що це за компанія

ELKO Group була заснована у Ризі, Латвія, у 1993 році. 1998 року відкрила офіс в Україні, згодом у багатьох інших країнах Європи, запустила холдингову компанію AS ELKO Grupa (ELKO Group). На 2007 рік її оборот сягав $1 млрд, на 2020 рік — $2 млрд. Вона торгується на Ризькій фондовій біржі та Nasdaq Baltic. Її основний бізнес — дистрибуція комп’ютерної техніки та побутової електроніки. Зокрема, зараз це — єдиний офіційний імпортер дронів DJI в Україну.

Юридично, це — латвійська компанія із британськими акціонерами, яка працює на багатьох ринках, зокрема, до недавнього часу і на ринку росії. На початках повномасштабного вторгнення компанія оголосила, що звідти вийшла.

Її латвійська юрособа називається ELKO Grupa AS, її акціонери:

  • британські компанії Ashington Business Inc. Limited (23,74%), Solsbury Inventions Limited (23,66%);
  • латвійські компанії Eurotrail SIA (13,16%), KRM Serviss SIA (12,87%), Solo Investīcijas IT SIA (12,24%), Whitebarn SIA (13,16%).

Як запускались у росії

На цьому ринку компанії належало кілька дочірніх підприємств,зокрема, ООО «Элко Рус» і ООО «Торговый дом Абсолют». «Элко Рус» заснував Васілій Чернєєв у серпні 2017 року, і з вересня по жовтень 2017 року 100% акцій цієї компанії перевели на латвійську ELKO Grupa. У липні 2018 року латвійська компанія також викупила 100% акцій ООО «Торговый дом Абсолют», російського IT-дистриб’ютора, заснованого 2013 року Євгенієм Бруном, Дєнісом Барановим та кіпрською компанією Karonex Holdings Limited.

У січні 2022 року «Элко Рус» (99%) та Алєксандр Ямніцкій (1%) заснували дочірню компанію «Элко Ритейл». Тож у ELKO Grupa на той момент в росії було три юрособи: «Элко Рус» та належна їй «Элко Ритейл», а також «Торговый дом Абсолют»

Вихід з росії

27 квітня 2022 року компанія опублікувала повідомлення про те, що йде з російського ринку. У ньому йшлося про те, що холдинг AS ELKO GRUPA отримав дозволи на продаж своїх дочірніх компаній в росії: ООО «Элко Рус» і ООО «Торговый дом Абсолют». Зміну власника, за офіційними даними, зареєстрували 25 квітня 2022 року.

Також, за даними компанії, від початку повномасштабної війни ELKO Group припинила постачати товари на російський ринок.

«Окрім зміни власників дочірніх компаній ELKO Group у росії (написана в оригіналі з маленької ред.) почалась передача відповідних активів та розділення бізнес-процесів як на операційному, так і на системному рівні. Для даного процесу встановлений перехідний період, який буде реалізований у кілька етапів протягом одного року», — йдеться у повідомленні компанії.

На сайті прибрали згадки про представництво в рф. На сайті Київської школи економіки (KSE), що збирає дані про компанії, які вийшли з росії, ELKO Group є у списку.

Скріншот із сайту leave-russia.org

Згідно з даними російського реєстру підприємств, 25 квітня 2022 року ELKO Group вийшла зі складу акціонерів ООО «Элко Рус», її власником став росіянин Алєксандр Ямніцкій (99,5%). Тої ж дати Ямніцкій отримав і основну долю в «Торговый дом Абсолют».

Зміна власників у юрособі «Элко Рус», дані з російського реєстру юросіб ЕГРЮЛ

Але є моменти, які можуть свідчити про те, що компанія не повністю вийшла з російського ринку.

Досі присутні на ринку

У повідомленні компанії йдеться про перехідний період протягом року. Але все ж розміщення вакансій у Москві, Санкт-Петербурзі та інших російських містах для ELKO Group у грудні 2022, після того, як компанія оголосила про вихід з ринку у квітні, виглядає дивно.

Якщо зайти на російський сайт компанії, у розділ вакансій, можна побачити активні вакансії для маркетологів, програмістів, топменеджерів у Московській області. На сайтах пошуку роботи таких оголошень — ще більше. Зокрема, на сайті hh.ru шукають директорів, розробників, менеджерів, маркетологів, водіїв, не лише для ELKO Rus, але й для ELKO Group (на момент публікації ті самі вакансії висять уже від імені ELKO Rus):

Всього для верифікованого роботодавця ELKO Rus лише на цьому сайті знаходиться 16 вакансій. На інших сайтах з пошуку роботи — подібна ситуація.

Як вважає джерело на ринку, що бажає лишитися анонімним, для ELKO російський ринок — важливий, і компанія досі там працює, усі операційні та бізнес-процеси досі тривають там, кілька топів ELKO працюють в росії, і таке інше:

«Ця компанія справді ще не пішла з росії. Для них російський ринок — важливий і великий».

Що ж до того, хто зараз володіє колишніми російськими юрособами ELKO Group. Як ми уже вказували, росіянин Алєксандр Ямніцкій (член ради директорів ELKO Grupa, відповідав за російський регіон) на грудень 2022 року володіє усіма трьома російськими юрособами: ООО «Элко Рус», ООО «Торговый дом Абсолют», ООО «Элко Ритейл» (через ООО «Элко Рус»).

Водночас, згідно з латвійськими реєстрами, 23,66% латвійської ELKO Grupa володіє британська
Solsbury Inventions Limited.

Скріншот з реєстру lursoft.lv

Одним із власників Solsbury Inventions Limited вказаний громадянин Ізраїлю Алєксандр Ямніцкій 1956 року народження, що співпадає із даними про поточного власника російських «доньок» ELKO Group. Ймовірно, це одна і та сама особа.

Ще один зв’язок із росією: росіянин Станіслав Матвєєв, один із власників ELKO Grupa (через Ashington Business Inc. Limited). У травні 2022 року викупив 95% компанії ООО «Технологии и Проекты», що належить Ямніцкому.

ООО «Технологии и Проекты» — компанія, що займається тендерними поставками побутової, комп’ютерної техніки та електроніки в рф. Зокрема, вона постачала техніку так званому «Міносвіти Криму», Головному управління Федеральної служби виконання покарань Ростовської області, Федеральному казначейству Північно-Кавказького управління технічного постачання МВС рф, дочірній компанії виробника військового обладнання Ростеха ООО «РТ-информ».

Ці факти можуть свідчити про те, що вихід ELKO Grupa з росії ймовірно може бути номінальним, адже Ямніцкій, якому належать 23,66% у латвійській компанії, володіє зараз усіма її колишніми російськими «доньками», а Матвєєв із 23,74% в ELKO Grupa володіє 95% компанії Ямницького «Технологии и Проекты».

Також, остання поставка техніки від ELKO Grupa була у квітні 2022 року, станом на грудень 2022 року акціонери цієї компанії поставок до росії не проводять. На сайті ООО «Элко Рус» регулярно публікуються новини про надходження нових товарів різних брендів: JBL, Acer, Lenovo, Kyocera, Blackview, Remington, Huawei.

Інші, пов’язані з цим проблеми

ELKO також зараз є єдиним офіційним імпортером та сервісним провайдером для дронів DJI до України. Нагадаємо, китайський виробник ще на початку війни призупинив продажі дрони як в росію, так і в Україну.

За даними джерела, ситуація з ремонтом та запчастинами для дронів DJI в Україні «схожа на пекло або саботаж»: пристрої не повертаються із сервісного обслуговування більше року: «Водночас, у росії проблем із запчастинами немає, бо їхній дистриб’ютор возить все через Білорусь».

Через те, що компанія ще досі працює в росії, для України можуть виникати і безпекові ризики, адже російські спеціалісти компанії гіпотетично мають доступ до досить секретних систем аеророзвідки, яку використовує українська армія.

Коментар компанії

У компанії ELKO на запит AIN.UA про роботу в росії та плани вийти з цього ринку відповіли, що від початку війни група припинила постачання товарів до російського ринку і продала усі долі у дочірніх російських бізнесах 25 квітня 2022 року.

Повністю коментар звучить так:

«ELKO Group (Akciju Sabiedrība ELKO Grupa) продала долі у своїх російських юрособах 25 квітня 2022 року. Після офіційного продажу ми зараз перебуваємо у процесі відокремлення операційного та технічного бізнес-процесів. Як повідомлялося раніше, цей перехідний період може тривати до одного року.

Під час цього процесу нові власники активів у росії мають прибрати усі референси до ELKO Group у своїй комунікації.

Логотип ELKO ще використовується на російському ринку, це питання поточних дискусій, і поки що не вдалося досягти домовленості з новими власниками. Ми активно залучені до цього процесу, оскільки ми, як ніхто інший зацікавлені у пом’якшенні негативних наслідків для сприйняття ELKO Group на ринку».

У компанії також розповіли, що повідомили іншу сторону (нових власників) про згадки ELKO Group у вакансіях на російських сайтах, та попросили виправити це. На момент публікації, як ми і писали раніше, вакансії вже опубліковані від імені ELKO Rus.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук