Microsoft хоче інвестувати $10 млрд у OpenAI — ЗМІ

Microsoft веде переговори про інвестування $10 млрд у OpenAI, яка володіє продуктом ChatGPT. Це популярна програма на основі штучного інтелекту. Про можливу угоду повідомляє видання Semafor.

  • Окрім Microsoft в раунді братимуть участь інші інвестори. Після угоди оцінка OpenAI може зрости до $29 млрд.
  • Цілком можливо, що угода вже завершена. Видання посилається на документи, надіслані потенційним інвесторам, де вказано, що інвестицію планують закрити до кінця 2022 року.
  • Вливання Microsoft стане частиною складної угоди, згідно з якою компанія отримає 75% прибутку OpenAI, доки не відшкодує свої інвестиції.
  • Після відшкодування Microsoft матиме 49% акцій, інші інвестори отримають ще 49%, а некомерційна материнська організація OpenAI отримає 2%. 
  • Існує також обмеження прибутку, яке змінюється для кожної групи інвесторів. Це не зовсім звичні умови для венчурних угод.

Чому це цікаво

Раніше в медіа зʼявлялася інформаці, що OpenAI веде переговори про продаж акцій інвесторам. Мова про $300 млн від Thrive Capital та Founders Fund. Акції будуть викуповуватись у вже існуючих акціонерів, як от працівників компанії. Оцінка, за якою OpenAI готова на угоду — $29 млрд. Якщо угода пройде, OpenAI стане одним з найдорожчих американських стартапів.

Оцінка OpenAI базується не на увазі користувачів до ChatGPT, а на фінансовій складовій бізнесу. У 2015 році Сем Альтман запустив неприбуткову організацію OpenAI, що розвивала AI, а у 2019-у — комерційний напрямок. Відтоді OpenAI створює продукти на базі AI, які продає іншим компанія. І заробляє на цьому. Інформації про виторг за 2022-й немає, але за даними Reuters, вже у 2023 році виторг OpenAI складе мінімум $200 млн, а у 2024 році цей показник виросте впʼятеро — до $1 млрд, і продовжить зростати. Цю цифру підтверджує і сам Альтман.

Microsoft побачила потенціал OpenAI ще у 2019 році і вклала одразу $1 млрд. Керівництво готове інвестувати у проект ще більше. Причина — Microsoft отримує пріоритет у використанні нових розробок, як от DALL-E 2 та ChatGPT: обидві вже імплементуються в пошуковик Bing та інші проекти Microsoft.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук