20 найбільших аутсорс-компаній України: результати 2022 року

1

Редакція AIN.UA опитала найбільші аутсорс-компанії щодо кількості співробітників. Вони надали актуальні цифри станом на листопад, які ми порівняли з торішнім рейтингом. Нагадаємо, в 2021 році до нього входили 15 компаній, список відображав неймовірний ріст індустрії, не дивлячись на пандемію коронавірусу. 


В свіжому рейтингу ми рахували лише розмір компаній в Україні, міжнародні офіси до уваги не брались. Одночасно слід зазначити, що наразі багато працівників з українських представництв працюють в закордонних, що, відповідно, впливає на кількість спеціалістів в локальних командах.

З повномасштабним вторгненням компанії зосередились й на відкритті нових офісів за кордоном. В них, зокрема, можуть працювати й українці. Наприклад, GlobalLogic відкрила центр розробки в Мексиці, в ELEKS з‘явився офіс в Хорватії, у Sigma Software в Празі, а Intellias відкрила представництво в Іспанії та Португалії. Частіше за все аутсорсери переміщалися до Польщі, офіси там відкрили N-iX, Grid Dynamics, GlobalLogic, ELEKS. Друге місце ділять Туреччина та країни Латинської Америки.

Крім того в 2022 році компанії запускали офіси на заході України. Так, найпопулярнішими містами стали: Львів (Luxoft), Івано-Франківськ (Luxoft, N-iX), Чернівці (Luxoft, Sigma Software), Ужгород (майже всі, хто ще не мав). А сам Ужгород увійшов до переліку великих IT-хабів. 

Зазначимо, що компанія NIX Solutions, яка в 2021 році займала п’яту позицію в рейтингу з командою в 3693 людини, відмовилася брати участь в цьогорічному дослідженні AIN.UA. Для порівняння ми взяли дані липневого рейтингу найбільших компаній України 2022, зіставленого DOU. Цифри також не надала Astound Commerce, яка минулого року розповіла про 976 спеціалістів локальної команди. 

Загалом, як можна побачити з рейтингу, ситуація в Україні відчутно вплинула на компанії зі списку. П’ятірка лідерів фіксувала або зменшення кількості працівників, або сталу їх кількість, як, наприклад, Luxoft. Як AIN.UA прокоментували в EPAM, в українському штаті якої в листопаді було на 15% менше спеціалістів, у порівняння з груднем минулого року, — більше чверті тих, хто виїхали з країни на початку війни, вже повернулися. Проте, певна частина бачить найближче майбутнє за кордоном: 

«У порівнянні з минулим роком кількість спеціалістів, які співпрацюють з ЕРАМ зменшилася. Проте для цього є резонне пояснення. Адже декілька тисяч наших спеціалістів виїхали з України, рятуючись від війни. Більше чверті з них вже повернулися додому, але певна частина бачить своє найближче майбутнє в інших країнах. Після завершення дозволеного 90-денного терміну перебування в Європі декілька місяців ми спостерігаємо активні релокаційні процеси всередині компанії. Завдяки великій кількості офісів EPAM в усьому світі спеціалісти можуть працювати в обраних країнах, отримувати підтримку від компанії та місцевих колег. Наразі саме переїзд є ключовою причиною зміни чисельності української команди».

За словами представників SoftServe, 2000 людей релокувались за кордон. Частина з них повернулась, але значна кількість людей залишається там і легалізовується в інших локаціях SoftServe. В такому випадку вони перестають бути працівниками SoftServe Україна. 

«Існує також явище плинності кадрів, воно в компанії на природному рівні цього року, але за рахунок меншого темпу найму та кількості вакансій на ринку, кількість працівників так швидко не вирівнюється. Окрім того, в нас таки відбувається певна оптимізація, але вона не має вираженого масового характеру. Ми підтримуємо резерв талантів на рівні, достатньому, щоб швидко стартувати нові проекти та відкриваємо нові вакансії. Більшість з них орієнтовані на внутрішній резерв, але є й вакансії, які ми відкриваємо для зовнішнього стафінгу. Ми в компанії активно працюємо над тим, аби залучати нових клієнтів та нові проекти саме в Україні», — одночасно додала Анастасія Фролова, Country Manager Ukraine, SoftServe.

В Ciklum теж зазначили, що чимало українських фахівців виїхали та перейшли на локальні контракти в делівері-центрах Польщі та Болгарії. В українському офісі останньої залишаються працювати 2800 людей, що на 14% менше, ніж торік.  

Не дивлячись на те, що половина компаній не показали приросту працівників, інші десять розповіли про збільшення команд в Україні. Серед них Intellias з ростом на 11% (54,5% в минулому році), N-iX з +10% (42,3%), Grid Dynamics з приростом в 21% (24,9%). Одночасно, Avenga (колишня CoreValue) відзвітувала про +727 спеціалістів, – це на 107% більше, аніж торік. 

Як пояснили AIN.UA в Avenga, в основному ріст компанії зараз відбувається за рахунок програми M&A та збільшення присутності компанії в інших країнах. Крім цього, офіси в Україні працюють автономно, незалежно від перебоїв електроенергії. Таким чином, кажуть представники Avenga, клієнти отримують послуги, а команда – можливість працювати. 

«Ми встановлюємо свою присутність не лише в Європі, але й Південній Америці (нещодавнє об’єднання з Аргентинською компанією IncluIT дало нам збільшення на 800 людей. До того інтеграція з компанією Perfectial збільшила українську команду на 500 спеціалістів. У нас також хороший ріст по наявних клієнтах, навіть в умовах війни ми не втратили жодного. Аналізуючи останні три роки, які були досить складними для світу, в нас не було масових звільнень, скорочень ЗП чи інших кардинальних кроків, наш attrition тримався в середньому на рівні 15-18%, коли на ринку він вже досяг 30%», – Марта Романяк, Managing Director Avenga.

Хорошим знаком є те, що всі компанії в рейтингу продовжують наймати спеціалістів. Хоча зростання не таке стрімке, як рік тому, наявність відкритих вакансій може свідчити про покрокове відновлення сфери. Наприклад, SoftServe найближчим часом планує вирости на 764 спеціалістів глобально, – 239 вакансій відкриті в Україні. Одночасно, в EPAM зазначають, що масового найму наразі немає, а потреба в спеціалістах переважно покривається за рахунок внутрішніх фахівців компанії. В листопаді 2022 року шукали в основному вузькопрофільних фахівців, таких як Performance Analyst, Microsoft Dynamics, Salesforce, Big Data, Python тощо. 

Найбільше вакансій в Україні серед представників двадцятки – у Grid Dynamics. В 2022 році компанія закрила офіси в рф та сфокусувалася на масштабуванні в Європі. Станом на грудень, вона має близько 1600 спеціалістів в Україні, а в найближчих планах – найняти ще 300 людей. Порівняно активний найм веде й GlobalLogic – 279 відкритих вакансій на момент опитування. В коментарі, представники зазначили, що компанія шукає фахівців багатьох напрямів, серед них C++, .NET, Manual QA, Automation QA, Embedded QA, C/Embedded, Machine Learning, Linux Kernel

Залишити коментар

Коментарі | 1

Пошук