Новий рік, нове зростання: чому біткоїн зріс на 26% після бурхливого 2022

Біткоїн розпочав 2023 рік на позитивній ноті й вже 14 січня піднявся вище $21 000 (або на 26% з початку 2023). Як повідомляє CNBC, головними драйверами такого зростання стали підвищена ймовірність зниження процентних ставок в США, а також величезні викупи криптовалютних китів.

Фактор монетарної політики США

Інфляція падає, а економічні показники свідчать про уповільнення економічної активності в Америці. Це змусило трейдерів припускати, що Федеральна резервна система (ФРС) США може змінити або принаймні пом’якшити свою стратегію підвищення ставок.

«Біткоїн, схоже, відновив зв’язок із макроданими, оскільки інвестори відходять від краху FTX. Найважливішими макроданими, на яких зосереджуються інвестори, є слабкий PMI (індекс ділової активності) у сфері послуг і тенденція до зниження даних про зайнятість і зарплату. Це в поєднанні з тенденцією до зниження інфляції призвело до покращення впевненості. Перспектива пом’якшення грошово-кредитної політики на фоні слабших макроданих і низьких оцінок — це те, що призвело до цього зростання», — зазначив Джеймс Баттерфілл, керівник відділу досліджень CoinShares.

ФРС, ймовірно, поки що утримуватиме високі процентні ставки. Проте деякі учасники ринку сподіваються, що центральні банки почнуть послаблювати темпи підвищення ставок або навіть знижувати їх. Деякі економісти прогнозують, що ФРС може знизити ставку вже цього року.

Нагадаємо, що за 2022 році ФРС сім разів підвищувала ставки за запозиченнями, що призвело до падіння ризикованих активів, зокрема акцій технологічних компаній:

  • У грудні 2022 базова ставка за коштами банку зросла до 4,25%-4,50%, досягнувши найвищого рівня з 2007 року.
  • Біткоїн став непривабливим активом на фоні нових кредитних ставок, оскільки інвестори все частіше розглядають його як ризикований актив.
  • Тримачі криптовалюти раніше говорили про потенціал біткоїна як «хеджування» для купівлі під час високої інфляції. Але біткоїн не досяг цієї мети у 2022 році, натомість впавши більш ніж на 60%.

«Кити», що купують BTC у великих об’ємах

Середній обсяг торгівлі на криптовалютній біржі Binance зріс із $700 8 січня до $1100 16 січня, що вказує на відновлення довіри китів до ринку. Кити — це окремі інвестори, або групи інвесторів, які одномоментно проводять багатомільйонні операції з криптовалютою.

Скептики щодо цифрових валют кажуть, що це робить ринок схильним до маніпуляцій з боку небагатьох обраних інвесторів із великими об’ємами токенів. За даними фінтех-компанії River Financial, на 97 найбагатших адрес біткоїн-гаманців припадає 14,15% від загальної пропозиції.

Зростає складність майнінгу біткоїнів

Існують також інші фактори. Декілька біткоїн-майнерів припинили свою роботу на фоні криптовалютної кризи. Майнери біткоїнів, які використовують енергоємні машини для перевірки транзакцій і карбування нових токенів, постраждали як від падіння цін на криптовалюту, так і від зростання цін на електроенергію.

Великі майнери регулярно накопичують цифрову валюту, що робить їх одними з найбільших продавців на ринку. Оскільки майнери розвантажують свої активи, щоб погасити борги, це усуває більшу частину залишкового тиску на ринку.

Однак останнім часом «складність» мережі біткоїнів зростає, а це означає, що для запуску в обіг нових токенів потрібно розгортати все більше обчислювальної потужності. Згідно з даними BTC.com, 15 січня складність майнінгу досягла рекордних 37,6 трлн хешів або спроб, щоб знайти дійсний блок біткоїнів і додати його до блокчейну.

Залишився рік до халвінгу

Тим часом події, що відбуваються далі в криптовалютному календарі, можуть дати трейдерам ще один привід для новорічного настрою. Халвінг — це зменшення винагороди за майнінг, який відбувається кожні 4 роки. Коли біткоїн лише з’явився у 2008 році, ця винагорода становила 50 BTC. У 2012 вона зменшилася до 25 BTC, у 2016 — до 12,5 BTC, а у 2020 — до 6,25 BTC.

Деякі інвестори сприймають халвінг, як позитивний фактор для ціни біткоїна, оскільки він скоротить пропозицію. А наступний халвінг заплановано на період між березнем і травнем 2024 року, що вже підштовхує інвесторів до дій.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук