Співзасновник Petcube: чому виставка CES перестала бути порталом у майбутнє?

Засновник Petcube Олександр Нескін написав колонку про те, як виглядає світ майбутнього за версією CES-2023, головної технологічної виставки світу, і яке місце у цьому майбутньому займають українські стартапи.

Тут і надалі фото надане автором

Я приїжджаю на CES (Consumer Electronic Show), головну технологічну виставку, яка щорічно проходить у Лас-Вегасі з 2015 року. І це шоу завжди було можливістю торкнутися світу майбутнього тут і зараз.

І чим усе скінчилося? Бездротовим телевізором із проводом та домашнім аналізатором сечі?

З іншого боку, CES наочно демонструє реальні пріоритети, на яких великі гравці ринку орієнтуватимуться найближчими роками. І це виглядає так.

  1. CES цього року можна було переплутати з автовиставкою. Автогіганти на кшталт GM and BMW представили концепт-кари. Найбільш обговорюваним став BMW i Vision Dee з дисплеєм, що проектується на весь кран, і покриттям E-ink, яке в секунду змінює колір машини. А такі гравці, як LG та Samsung, явно збираються відкусити шматок пирога у Apple and Google, які поки що вказують нам дорогу практично у всіх автомобілях.
  2. Камери тепер скрізь, вони є частиною нашої реальності, від якої нікуди не подітися (але можна заблюрити обличчя за допомогою AI в реальному часі). Камери виконують функцію сенсорів, перевіряючи, чи надійшов лист до поштової скриньки (фізичної). Дивляться за нами всередині автомобіля, роблять фотографії птахів, що прилетіли до годівниці. Люди через камери керують роботами. На CES цей робот тобі посміхається і тисне тобі руку, але ми ж розуміємо, що завтра йому замість долоні припаяють зброю, і вираз «комп’ютерні війська» набуде нового звучання.
  3. У великих компаній — лише розмови про екологічну стійкість. А потім вони везуть до Вегаса трактора розміром з будинок і по сотні телевізорів на стенд (дзвоніть Греті Тунберг).
  4. Принцип Fake it till you make it працює для всіх, навіть для таких гігантів, як LG. Величезний павільйон розповідає про новий бездротовий OLED-телевізор. Рекламний ролик демонструє щасливого користувача, який рухає телевізор по всій квартирі, як йому заманеться. А внизу дрібним шрифтом: взагалі-то дріт є, все-таки до мережі його якось треба підключити, це ми поки що прибрали HDMI-кабелі. Здорово, так?
  5. Через ковід світ не буде колишнім. Нові локдауни ми переживемо, здаючи аналізи приблизно на все, не виходячи з дому. Один із головних гаджетів виставки — домашній пристрій від Withings для аналізу сечі. Уявіть собі Airtag розміром з чайне блюдце, яке живе під обідком вашого унітазу і справно надсилає у додаток новини про ваше здоров’я. Домашній пристрій для PCR-tests, для аналізу холестерину та глюкози. Гігантський стенд Vivoo пропонує всім охочим тест-смужку сечі, яка покаже з 10 ваших дефіцитів відразу.
  6. Здається, анімалістичні роботи — це вчорашні новини. Але коли по павільйонах CES без повідця та намордника бігають Alisys та AlienGo, неможливо не захопитися. Впіймав себе, що роботи-«собаки» викликають розчулення, а от людиноподібним роботам я не довіряю.
  7. Роботи-іграшки (треба було бачити, який натовп щоразу збирав настільний Optimus Prime) та роботи-домашні вихованці — ще одна велика категорія, яка, здається, скоро стане нашою реальністю. Чи можна вважати, що реальні конкуренти Petcube — це Rixel robot, Dog-E і Keyi Loona. Поки ми підключали тварин до інтернету, вони підійшли до питання радикально.
  8. Віртуальна реальність стає реальнішою. «Запам’ятайте цей твіт, через 10 років ми всі займатимемося сексом і вбиватимемо в metaverse», — підсумки CES за версією гендира 0Zero Іллі Крупеннікова. Нові пристрої для VR дають відчути запахи, холод і тепло, тяжкість гантелі (на жаль, накачатися з його допомогою не вийде). Приз за найбожевільніший гаджет року (у моєму віртуальному конкурсі) йде пристрій для чоловічої мастурбації, де відеоряд у VR може бути синхронізований з рухами пристрою. Ось це, звісно, хлопці вирішують справжні проблеми користувачів! Хочу попрацювати день у їхньому кастомер саппорті.
  9. До речі, у Digital Health цього року було як мінімум 5 гаджетів, що вирішують проблему еректильної дисфункції та передчасної еякуляції. Практично всі фітнес-трекери тепер уважно стежать за вашим рівнем стресу і вчать медитувати, налагодити ваш сон намагаються за допомогою правильного світла, електростимуляції нейронів та переналаштування ритмів мозку звуками. Приблизно все це вирішується за рахунок діджиталу-детоксу, регулярних прогулянок на свіжому повітрі та здорового харчування. Але під це інвестиції не дають.

Українські стартапи на CES

Не раз в особистих розмовах з американцями я стикався з подивом, що в Україні не зупиняється життя: працюють магазини та кафе, ходить транспорт, а коли вмикається світло, мікрохвильові печі гріють їжу, а стартапери роблять світові бізнеси. «У вас є мікрохвильові печі?!» — якось перепитав мене американський пастор.

Сам факт появи української секції на CES для багатьох учасників та відвідувачів виставки вже був технологічним дивом.

Насправді, USAID, Ukrainian Venture Capital and Private Equity Association (UVCA), Ukrainian Startup Fund вдалося привезти і показати 12 проектів, які заслуговують на увагу без знижок на воєнний час.

Безумовно, для кожного стартапу війна змінила все. Команда G-MAK, секьюреті-камера на максималках, втратила п’ятьох колег. Дві лікарні, де було встановлено Knopka, система оповіщення медсестер, зруйновані, одна — в окупації.

Усім компаніям стало набагато складніше отримати інвестиції, не кажучи вже про роботу виробництв без світла, зате з обстрілом і комендантським часом.

Але ніхто не збирається здаватися. eFarm переформатували бізнес: із мирних аграріїв, які за допомогою супутників збільшували врожаї, вони стали саперами. Тепер із супутника вони дивляться міни на наших полях. Rekava перенесли бізнес до Львова, їх посуд з кавової макухи став ближчим до європейського ринку.

Магазини працюють, стартапери створюють інновації, ЗСУ борються. Кожен робить свій внесок і наближає перемогу та світ майбутнього. А чи будуть у ньому роботи-собаки та розумні туалети — це вже деталі.

Автор: Олександр Нескін, засновник Petcube

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук