Уряд Китаю купує «золоті» акції Alibaba і Tencent

Уряд Китаю купила акції Alibaba і збирається придбати акції Tencent, які дають Комуністичній партії спеціальні права на певні бізнес-рішення в компаніях. Про це повідомляє видання Financial Times.

  • Такі частки зазвичай включають 1% акцій і відомі як «спеціальні акції управління».
  • Це надає Комуністичній партії Китаю особливі права щодо певних бізнес-рішень.
  • У Китаї ці частки існують з 2015 року і вже стали звичним інструментом, який використовує держава для впливу на приватні компанії.

Чому це цікаво?

Регулятор засобів масової інформації Китаю у 2016 році порадив державним групам, які отримують спеціальні пакети акцій управління, вимагати принаймні 1% акцій, місце в раді директорів і право переглядати контент.

Документи, з якими ознайомилася Financial Times, детально описують, як працює угода про золоту акцію в ByteDance. Вони показують, як у квітні 2021 року уряд посилив контроль над основною китайською компанією, що володіє TikTok. Державні фонди об’єдналися, щоб заплатити 2 млн юанів за 1% акцій підрозділу під назвою Beijing ByteDance Technology.

Тепер купівля акцій Alibaba має на меті посилити контроль над вмістом підрозділу потокового відео Alibaba Youku та браузер UCWeb, повідомили FT джерела. Дочірня компанія також назвала нового члена правління, який є посадовою особою регулятора.

Деталі плану уряду щодо придбання золотих акцій Tencent залишаються в стадії обговорення. Відомо, що угода включатиме частку в одній з основних операційних дочірніх компаній групи в Китаї.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук