Чи потрібно подавати форму 20-ОПП, якщо ФОП працює з коворкінгу чи кав’ярні?

Через ракетні обстріли та блекаути багато українських підприємців почали працювати з коворкінгів або кав’ярень. У зв’язку із цим податкова випустила роз’яснення, чи потрібно у такому випадку подавати форму 20-ОПП. Що це таке і як це подавати, AIN.UA спитав у податкового консультанта Олександра Зарайського.

Що таке форма 20-ОПП

Форма № 20-ОПП — це повідомлення податковій службі про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, або через які провадиться діяльність (це може бути машина або нерухомість). Форму №20-ОПП подають, якщо змінюються відомостей про об’єкт оподаткування, а саме при зміні:

  • типу;
  • найменування;
  • місцезнаходження;
  • стану об’єкта оподаткування.

Чи мають ФОПи 3-ї групи мають подавати форму 20-ОПП? Податкова вважає, що вони мають подавати цю форму протягом 10 днів після реєстрації суб’єктом підприємницької діяльності. Але українські суди у справах ФОПів проти податкової на таку тему приймають різні рішення, зокрема, що ФОПи-платники єдиного податку не мають обов’язку подавати цю форму, наприклад, як у цій справі.

Детальніше про цю форму можна прочитати на сайті податкової.

Коли її треба подавати

Зараз фактично ця вимога не змінилась: ФОП як раніше, так і зараз мають подавати цю форму при реєстрації, або, наприклад, якщо змінилася податкова адреса. Але податкова надала ІПК (індивідуальну податкову консультацію), що стосується саме випадків, коли ФОП працює з кав’ярні чи коворкінгу: чи потрібно подавати 20-ОПП у цьому випадку.

Якщо коротко: не потрібно, якщо ФОП уже подавав цю форму після своєї реєстрації. І потрібно, якщо у ФОП при реєстрації не була вказана конкретна адреса. У такому випадку у формі треба вказати домашню адресу.

За словами консультанта Олександра Зарайського, у багатьох ФОП в IT місцем здійснення підприємницької діяльності вказано «по Україні». Згідно із ІПК (повний текст консультації можна почитати тут), якщо жодна інша адреса як місце провадження господарської діяльності не вказана, потрібно подавати 20-ОПП за домашньою адресою.

Скріншот консультації 30.12.2022 року № 2436/ІПК/99-00-12-01-02-06 від ДПС України, ukrpravo.biz

Тобто, ФОПи і раніше мали подавати цю форму (після реєстрації). Але якщо у ФОП при реєстрації вказане місце здійснення діяльності, як вся Україна, йому потрібно подавати 20-ОПП. Якщо він її уже подавав, нічого робити не потрібно. Але, якщо ФОП і не подавав раніше цієї форми, неясно, чи це треба робити терміново:

«Чи варто зараз подавати 20-ОПП тим, хто її не надав раніше, і чи буде податкова перевіряти ФОП з цього питання, сказати важко. З одного боку, загальний термін надання 20-ОПП у будь-якому випадку вже порушений. А з іншого ФОПи 3-ї групи податковій загалом нецікаві, якщо немає фактів заниження податків. Зазвичай вона їх перевіряє тільки в разі надання заяви про закриття. За несвоєчасне подання або неподання 20-ОПП нараховують 340 грн штрафу. Але на період дії воєнного стану навіть штрафи тимчасово не нараховуються», — говорить Зарайський.

Нюанс також в тому, що якщо ФОП подає цю форму і вказує свою квартиру, то матиме платити податок на нерухомість, як з місця здійснення підприємницької діяльності: пільга на цей податок не діє і потрібно буде платити податок з усієї площі квартири.

Форму 20-ОПП можна знайти у електронному кабінеті платника податків, у пункті меню «Ведення звітності» (потім обрати опцію F13 «Запити»). Як її оформити, можна подивитись на відео: тут є приклад подання 20-ОПП про квартиру як місце здійснення підприємницької діяльності для платника єдиного податку:

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук