Естонія запускає застосунок mRiik на базі «Дії». Тестування почнуться вже у лютому

Мінцифра поділилася з естонськими колегами кодом та UX/UI-дизайном нашого застосунку «Дія». Як повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров, естонський додаток матиме назву mRiik, а його тестування почнеться вже в лютому.

Як працюватиме mRiik?

«Естонія запускає застосунок mRiik на базі нашої «Дії». Одна з найдіджиталізованіших країн світу переймає українські технології та досвід цифровізації держпослуг… Кейс з естонським застосунком важливий, тому що перший. Тому що Естонія. Тому що друзі. Тому що за діджиталізацією майбутнє», — написав Федоров.

Міністр підприємництва та інформаційних технологій Естонії Крістіян Ярван зазначив, що державні послуги мають бути доступними у спосіб, який підходить громадянам.

 «Цифрова держава має бути там, де є люди, і сьогодні основним засобом спілкування для багатьох людей є смартфон. Застосунок mRiik зробить спілкування з державою та доступ до послуг значно легшим. Спершу застосунок mRiik буде відкритий для тестування та відгуків. Тому що держава хоче отримати негайний відгук, як далі розвивати застосунок», — додав Крістіян Ярван.

У лютому mRiik запускається для тестувальників. Повноцінний запуск планується, після отримання перших відгуків бета-користувачів і орієнтовно відбудеться в середині 2023 року.

Чому це цікаво?

Недавно стало відомо, що Сполучені Штати хочуть підтримати український успіх у запровадженні е-держави в інших країнах. Потрібно розуміти, що мова не йде про негайне впровадження «Дії» в американському державному управлінні чи навіть деінде.

Наразі USAID просто ініціює обговорення з іншими країнами щодо потенційного використання аналогів «Дії» для розбудови їхніх e-government систем. І Естонія першою стала на цей шлях, відкриває тестування та готується до презентації національного мобільного додатку на основі «Дії».

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук