США допоможуть експортувати українську «Дію» в інші країни

Сполучені Штати хочуть повторити український успіх у запровадженні е-держави в інших країнах. Про це Axios розповіла адміністратор Агенції США з міжнародного розвитку (USAID) Саманта Пауер. Мова йде про додаток «Дія», який став предметом обговорень на форумі в Давосі.

Що сталося

Учасників конференції зацікавили не лише державні сервіси в смартфоні, але й кейси використання «Дії» під час повномасштабного вторгнення, зокрема можливість повідомити про місця дислокації окупаційних військ.

За даними українських чиновників, лише за останній місяць приблизно 18,5 млн людей скористувалися додатком. Це більше половини дорослого населення.

USAID надавало фінансування Міністерству цифрової трансформації на розробку «Дії», а також на розвиток кібербезпеки в Україні. В тому числі, спрямувало $8,5 млн на просування сервісів додатку за часів повномасштабної війни, розповіла Пауер.

І тепер Україна готова поділитися своїм досвідом та технологіями з іншими державами.

Як саме співпрацюватимуть «Дія» та США

Потрібно розуміти, що мова не йде про негайне впровадження «Дії» в американському державному управлінні чи навіть деінде.

Наразі USAID ініціює обговорення з іншими країнами щодо потенційного використання аналогів «Дії» для розбудови їхніх e-government систем.

Обговорення стартували 18 січня в Давосі, в них братиме участь міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, а також представники низки держав і комерційних організацій-партнерів, які можуть допомогти з масштабуванням.

Пауер зауважила, що проект знаходиться в зародковому стані. Наразі виділено $650 000 на проведення техніко-економічних обґрунтувань у країнах, які виявили інтерес, зокрема щодо таких факторів, як проникнення смартфонів і регуляторні проблеми.

Дана ініціатива є частиною зусиль США з розбудови демократії у світі, тож країни-учасниці будуть підбиратися відповідно. Серед них, зокрема, Молдова, на чолі якої наразі стоїть молодий реформістський уряд. Також впровадження досвіду «Дії» пропонують країнам Сходу.

«Враховуючи нинішні економічні труднощі, навіть лідерам, які працюють над викоріненням корупції та покращенням управління, може бути важко покращити життя своїх громадян. Додаток, який дозволяє громадянам подавати податкові декларації або отримувати доступ до свідоцтв про народження, не чекаючи годинами в черзі, може стати одним з відчутних покращень», – вважає Пауер.

Раніше про плани побудувати національний мобільний додаток на базі української «Дії» оголосила також Естонія. Вчора в Давосі вона ще раз підтвердила свої наміри.

«Естонія, одна з найбільш цифрових країн у світі, оголосила, що її урядовий додаток буде засновано на Diia, оскільки Diia є найкращим таким додатком у світі», – написав в LinkedIn інвестор, віце-президент ІT-асоціації в Україні Костянтин Магалецький.

Деякі експерти вагаються, чи достатньо захищена «Дія» та чи не становить вона загрози безпеці персональних даних громадян, враховуючи ступінь її проникнення в державне управління. Пауер зауважила, що в USAID розуміють «ризики, притаманні технологіям і управлінню». Разом з тим, вона вважає, що копіювання моделі Diia в інших демократіях буде корисним для осучаснення доступу до послуг, їх економічного зростання та прозорості уряду.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук