Google звільняє 12 000 працівників. СЕО пояснив, чому так сталось

Генеральний директор Google Сундар Пічаї надіслав електронний лист співробітникам компанії, в якому повідомив про скорочення 12 000 співробітників. Крім того, як повідомляє CMBC, Google затримає частину бонусів співробітників і виплатить їх лише в березні або квітні, замість звичного січня.

Лист до співробітників

У електронному листі Пічаї зазначив, що компанія вирішила скоротити штат приблизно на 12 000 співробітників. Відповідні листи з повідомленнями про звільнення вже надіслані скороченим співробітникам у США, проте в інших країнах цей процес триватиме довше через місцеві закони.

«Той факт, що ці зміни вплинуть на життя співробітників Google, лежить на мені важким тягарем, і я беру повну відповідальність за рішення, які привели нас сюди. Протягом останніх двох років ми спостерігали періоди різкого зростання. Щоб відповідати цьому зростанню та підтримувати його, ми найняли працівників для іншої економічної реальності, ніж та, з якою ми стикаємося сьогодні», — йдеться в листі.

Google планує підтримувати звільнених співробітників. Зокрема вони отримають: оплату за мінімум 60 днів, вихідну допомогу, починаючи з 16-тижневої зарплати плюс два тижні за кожний додатковий рік роботи в Google, бонуси за 2022 рік і невикористані відпустки та допомогу з працевлаштуванням.

Наступними напрямками, на яких має зосередитись компанія Сундар Пічаї назвав штучний інтелект, лідером якого компанія була буквально рік тому.

«Обмеження в одних сферах дозволяє нам робити великі ставки на інші. Роки тому, коли компанія стала першим лідером штучного інтелекту, ми досягли революційних успіхів у нашому бізнесі та в усій галузі. Завдяки цим першим інвестиціям продукти Google кращі, ніж будь-коли. І ми готуємося поділитися деякими абсолютно новими враженнями для користувачів, розробників і компаній», — зазначив генеральний директор Google.

Затримка виплати частини бонусів

Всього за день до публікації листа генерального директора стало відомо, що Google, яка зазвичай виплачує повні бонуси в січні, цього року відкладе 20% виплат співробітникам принаймні до березня.

Google назвав січневу виплату «авансом» у листуванні співробітникам, а керівництво повідомило, що зміна відбувається через «перехід» до нової системи оцінювання співробітників, після 2023 року бонуси будуть виплачуватися в повному обсязі в березні.

Співробітники Google висловили занепокоєння останніми змінами щодо преміальних виплат. Деякі сказали CNBC, що не знали про часткову відстрочку, і сказали, що не отримали внутрішньої допомоги, коли намагалися знайти відповіді.

Чому це цікаво?

Ще в грудні 2022 року Google оприлюднив нові подробиці щодо кардинального перезапуску системи оцінки продуктивності співробітників. Нова система стала значно суворішою: низьку оцінку отримають відразу 6% співробітників (замість 2%, які були раніше), а високі оцінки, навпаки, стане складніше отримати.

Ще тоді співробітники передбачали, що все йде до скорочення штату, а нова система має допомогти у відборі кандидатів на звільнення. Проте Google трималась й, на відміну від Meta, Microsoft чи Amazon не скорочувала штат. Навіть рішення про перенесення частини бонусів на інший фінансовий рік деякі аналітики пояснювали прагненням компанії зменшити фінансове навантаження й утриматись від скорочень.

Проте компанія таки вимушена була піти на цей крок, особливо на фоні жовтневого звіту, з якого стало відомо про падіння доходу компанії на 26,5% з $18,9 (у 2021 році) млрд до $13,9 млрд у 2022.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук