СБУ затримала українського айтішника, його підозрюють у коригуванні удару по Дніпру

20 січня 2023 року Служба безпеки України (СБУ) оголосила про затримання агентурної мережі, яка допомагала росіянам наводити ракетні удари по Дніпру. Внаслідок останнього російського удару по житловому будинку 14 січня 2023 року померло 45 людей, серед них п’ятеро дітей.

  • Контррозвідка CБУ нейтралізувала агентурну мережу головного управління Генштабу збройних сил рф (більше відому як ГРУ). Правоохоронці затримали сімох російських агентів.
  • За даними AIN.UA, один із затриманих — айтішник, співробітник однієї з великих українських IT-компаній.
  • Редакція AIN.UA знає імʼя затриманого та компанію, у якій він працює. Ми не отожнюємо одного співробітника з усією компанією, тому на разі не повідомляємо ці дані публічно.

UPD: Компанія SoftServe, про співробітника якої йде мова, надала офіційний коментар. Наводимо його повністю та без змін:

«Ми шоковані звісткою про те, що один зі співробітників компанії затриманий СБУ за підозрою у співпраці з росією. У нас велика команда в Дніпрі, яка налічує близько 800 ІТ-фахівців. Ми боляче переживаємо трагедію, що трапилась 14 січня і яка торкнулась кількох наших колег безпосередньо…

За час війни ми проактивно працювали, допомагаючи нашим фахівцям в Україні, продовжуючи створювати нові робочі місця та підтримувати країну. Але на жаль, ми не змогли проконтролювати і перевірити абсолютно все. Як тільки ми дізнались про цей випадок, ухвалили рішення про розірвання контракту з працівником. Його корпоративні акаунти вже заблоковані. Висунуті звинувачення і підозра у діях проти інтересів держави у військовий час не залишають простору для компромісів», — Олена Корсун, керівниця дніпровського центру розробки SoftServe.

  • За даними відомства, затримані передавали росіянам координати об’єктів критичної інфраструктури, у тому числі підприємств енергетики. Ці дані росіяни використовували для ракетних ударів по місту.
  • Після обстрілів агенти ходили на місця «прильотів», щоб встановити наслідки повітряних атак і повторно їх скоригувати. Зараз СБУ перевіряє дані про можливу причетність затриманих до ракетного удару рф по житловому будинку у Дніпрі 14 січня 2023 року.
  • СБУ повідомляє, що мережу агентів організував громадянин рф, колишній мешканець Дніпра, який у 2014 році створив місцеву прокремлівську громадську організацію. Її представники виступали за створення так званої «південно-східної Української республіки», підконтрольної країні-агресору. Згодом він переїхав до росії, де був завербований кадровими співробітниками ГРУ. За їхнім завданням він створив власну агентуру зі своїх «ідейних» однодумців-земляків.
  • На підставі доказів, зібраних слідчими, агентам повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук