Big Tech скоротив 40 000 за тиждень. Але це в рази менше, ніж вони наймали у 2021 році

Середина січня — багата на гучні скорочення у технологічному секторі. За тиждень лише у трьох компаніях оголосили про скорочення 40 000 людей. Загалом за останній рік технологічні компанії заявили про скорочення від 200 000 до 300 000 людей. Цифра вражає, якщо не дивитись на те, як компанії наймали людей роком раніше. 


Amazon, Microsoft, а слідом і Google заявили про масові звільнення: 

  • Amazon — 18 000.
  • Microsoft — 10 000.
  • Google — 12 000.

Сундар Пічаї, керівник компанії Google, не приховував у своєму звернені до співробітників, що скорочення — проблема саме керівництва компанії, яке наймало людей швидкими темпами, що не відповідають нинішнім реаліям. Схожа проблема і в інших компаніях: економічна ситуація у світі погіршується, компанії мусять зосередитись на збережені грошових потоків і не можуть собі дозволити занадто багато інвестувати у майбутні проекти, що можуть не злетіти. 

Особливо активно інвестори про це кажуть Марку Цукербергу, Meta якого вклала під $10 млрд у свій метавсесвіт, що ніяк не покаже результатів. Як наслідок, компанія заявила про урізання витрат та скорочення понад 11 000 співробітників. 

Загалом, згідно інформації сайту Layoffs Tracker, за останній 12 місяців було оголошено про скорочення 325 тисяч людей у понад тисячі американських компаній. Підрахунки ще одного популярного сайту Layoffs.fyi трохи скромніші — більше 200 тисяч людей. Проблеми, здається не зацепили лише Apple, що заявила про призупинку активного найму, але людей поки не скорочувала. 

Пандемія

До масштабних скорочень привела пандемія, а саме те, як активно компанії почали наймати у період, коли, здавалось, весь світ перейшов онлайн. Запал згас, офлайн повернувся, а поряд виникли економічні проблеми: якщо надрукувати дуже багато грошей і просто так їх всім роздати — дива не станеться. І не сталось.

Але якщо повернутись до технологічного сектору, то варто подивитись, як активно наймали великі компанії протягом останнього року. 

  • Microsoft наняла 40 000 людей з червня 2021 року по червень 2022. Таким чином, навіть зважаючи на скорочення 10 000 співробітників, за останні 18 місяців компанія взяла на роботу більше 30 000 людей! Для порівняння, у всій Visa працює 21 000 людей. 
  • Alphabet скорочує 12 000 людей, це третина з 36 750 чоловік, які були взяті на роботу з вересня 2021 по вересень 2022-го.
  • Meta залучила до команди більше 26 000 людей протягом 2020-го та 2021-го, звільнивши тепер менше 50%.  

Зважаючи на дані вище, видно, що Big Tech в цілому продовжив зростання, трохи скорегувавши свої амбіції, зважаючи на світ навколо та його реалії. 

Журналісти Morning Brew навіть спробувати розібратись, чому нікого не звільняли в Apple. Справа у тому, що компанія протягом останніх шести років зростала дуже планомірно, приблизно на 6,5% щороку. Завдяки тому, що у пандемійні роки не відбулось понаднормових наймів, сьогодні компанія не звільняє людей. 

Що далі?

На думку експертів, скорочення продовжаться, хоча це не означає, що працівники технологічного сектору залишаться без роботи. Скоріш за все, відбудеться переоцінка зарплат, зменшиться обʼєм бонусів та різних додаткових опцій, на які могли розраховувати співробітники tech-сектору. 

Частина з скорочених знайде роботу у інших компаніях чи стартапах, що раніше відчували кадровий голод через неможливість платити високі зарплати. Інша ж частина перейде у компанії, що не є на 100% технологічними, але при цьому дотичні до цього сектору чи розвиваються у цьому напрямку. 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук