Пільга з ПДВ для IT уже не діє: що це означає для бізнесу

З 1 січня 2023 року перестала діяти пільга по ПДВ для послуги з постачання програмної продукції (тобто, продажу софта та його оновлень). Ця норма не стосується, наприклад, IT-ФОП та юрособам, що працюють з іноземними замовниками. Але стосується IT-компаній, що продають софт в Україні. AIN.UA звернувся до представників ринку за коментарем: як ця зміна вплине на ринок IT.

Ми питали:

  • чи була ця пільга корисною;
  • кого вона передовсім стосувалась та
  • як її скасування вплине на індустрію?

Якщо коротко: компанії, що продають програмне забезпечення всередині країни, мають підняти ціну на 20%. На думку галузевих асоціацій, ця пільга стимулювала розвиток українського продукту, і з її скасуванням зростає ймовірність, що українські компанії задумаються про релокацію.

Костянтин Васюк, Executive Director в асоціації IT Ukraine:

  • Ця пільга була корисною, адже надавала можливість українським ІТ-компаніям залишатись конкурентоспроможними на ринку постачання ІТ-продуктів. Ми провели внутрішнє опитування серед компаній-учасників асоціації IT Ukraine, в якому попросили керівників компаній оцінити критичність питання про продовження дії пільги ПДВ для постачальників програмної продукції на найближчий рік: 59% оцінили це питання як важливе для підтримання конкурентоздатності їхнього бізнесу і 41% з них віддали цьому питанню найвищий пріоритет. Щодо фінансових втрат компаній — безумовно, вони точно будуть, а от щодо їхніх обсягів — результати першого кварталу поточного року покажуть, які саме. На жаль, це виглядає як один крок назад з точки зору підтримки вітчизняних ІТ-компаній під час війни та розвитку внутрішнього ринку ІТ-послуг.
  • Від сплати ПДВ на постачання програмного забезпечення були звільнені компанії, які розробляють код та постачають його клієнтам всередині країни. Наприклад, це розробка military tech-продуктів для ЗСУ: програмного забезпечення для систем управління та прийняття рішень, розвідки, керування дронами тощо. Цього року ІТ-компанії змушені будуть підвищити ціни на свої послуги на 20%. Отже, замовники програмних продуктів, у тому числі державні підприємства оборонного комплексу, будуть вимушені платити на 20% більше або відмовлятися від продуктів вітчизняного виробництва, віддаючи перевагу іноземним аналогам.
  • Негативний вплив на індустрію вже є. Клієнти з січня отримають рахунки з ціною на 20% вищою ніж минулого року. Крім того, скасування норми про звільнення від ПДВ з 2023 року призведе до створення нерівних конкурентних умов на користь не українських, як було раніше, а саме іноземних компаній. Внаслідок цього отримуємо суттєве зменшення долі вітчизняних ІТ-компаній, які створюють власний програмний продукт саме для українського ринку. А далі: скорочення штату працівників, подальша релокація ІТ-спеціалістів за кордон, і, як наслідок, згортання соціальних та благодійних проектів тощо.
  • Якщо сьогодні рішення влади залишиться незмінним – завтра ІТ-галузь втратить не тільки контракти але найбільш важливе — інвестиції в розвиток вітчизняного ІТ-бізнесу. Саме тому асоціація продовжує адвокацію інтересів ІТ-індустрії з цього питання, звертаючись до влади з пропозицією продовжити дію пільги хоча б на період дії воєнного стану в Україні.

Степан Веселовський, СЕО Львівського ІТ Кластера:

  • ПДВ-пільга не стосувалась абсолютно всієї індустрії, але водночас була важливою для компаній, котрі розвивали свій продукт в Україні, тобто співпрацювали з клієнтами на національному ринку.
  • Найбільше скасування пільги зачепить компанії, які створювали важливі програми і застосунки для українського ринку. Сюди можна віднести програмні платформи на кшталт Prozorro, медичні застосунки (Helsi), аплікації для українських банків і торгових мереж, стартапи, що розвивали свої продукти з опорою на клієнтів в Україні (останні потерпіли найбільше, адже платоспроможність їхніх клієнтів впала через російську агресію). Відсутність ПДВ сприяла створенню кращих умов для українських компаній на внутрішньому ринку, стимулювала розробку власне українського продукту. Тепер перед українськими компаніями, окрім воєнних ризиків, постав ще один — податковий, що не полегшує їхнього становища.
  • Загалом, пільга не була критична для всієї галузі. Однак, для частини компаній, що створювали продукт для внутрішнього ринку, ситуація буде менш сприятливою. Скасування пільги, ймовірно, підштовхне продуктові компанії, які працювали на українському ринку, до переформатування своєї юридичної структури, виведення патентів на продукт та інтелектуальної власності в інші юрисдикції, залишивши в нашій країні лише розробку.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук