Без світла: як під час блекаутів працює GlobalLogic

AIN.UA продовжує публікувати історії українських компаній, які пристосовуються до роботи під час постійних відключень світла. Цього разу про свою роботу розповідає одна із найбільших IT-компаній України GlobalLogic.

Як компанія готувалась до тривалих відключень світла?

GlobalLogic вже довгий час має План безперервності бізнесу, так званий BCP (Business Continuity Plan). Компанія чітко дотримувалась плану і це дало результат. Основні компоненти для складання BCP:

1. Витривалість інфраструктури: кожна інфраструктурна одиниця має мати бекап, кожна людина, яка є учасником ВСР процесу має мати так званого дублера. Кожен процес має бути прописаний до моменту, коли він зламався, і що робити в цьому випадку.

З простих прикладів: в кожному офісі є дизель-генератори. Якщо відключається світло, автоматично включається генератор. Якщо в генераторі закінчується паливо — є підрядник, який завчасно це паливо доставляє.

2. Швидкість відновлення роботи: в ВСР є поняття recovery time — час відновлення. Зазвичай, це допустима кількість годин простою, погоджена із замовником на випадок форс-мажору. Всі ВСР-процеси спрямовані на те, щоб мінімізувати цей рекавері тайм і дати проекту/людині можливість продовжувати роботу. 

3. Гнучкість та адаптивність процесів: цікава річ з ВСР полягає в тому, що майже ніколи не буває так, щоб все йшло по плану. 

Головне — мати варіативність сценаріїв та пропрацьовувати, навіть як другорядні, різні варіанти розвитку подій. Навіть якщо наприкінці позаминулого року ми вважали повномасштабне вторгнення не дуже ймовірним, ми все одно пропрацьовували цей варіант

Тому перші евакуаційні автобуси були в Харкові 24 лютого о 9:00 ранку.

Як відключення впливають на роботу в містах, які постійно обстрілюють росіяни? Чи відкривали інші офіси або релокейтили людей?

На час осінньо-зимового періоду GlobalLogic наполегливо рекомендувала своїм спеціалістам тимчасово переїхати в західні регіони України або за кордон (за наявності законних підстав). Компанія надала додаткову фінансову підтримку своїм фахівцям, допомогла з покупкою засобів живлення та постійно тримає руку на пульсі подій, щоб регулярно комунікувати зі своїми людьми.

Івент компанії у сховищі, тут і надалі фото надані GlobalLogic

Крім того, GlobalLogic відкрила 10 нових міні-офісів у західних та центральних регіонах України (Івано-Франківськ, Трускавець, Вінниця, Луцьк, Рівне, Тернопіль, Ужгород, Хмельницький, Чернівці). Спеціалісти компанії можуть відвідувати їх за необхідності.

Наразі працюють наші офіси у Києві та Львові, вони обладнані укриттями. Вони забезпечені світлом, зв’язком, зручностями, водою, напоями та снеками, переговорними кабінами тощо. До харківського офісу можна прийти, щоб підзарядити пристрої.

Чи впливають відключення на продуктивність, роботу із клієнтами, фінансові показники?

Від початку повномасштабної війни показник продуктивності інженерів компанії був біля 97-98%. 10 жовтня 2022 року, після масованих ракетних обстрілів з боку рф, він впав на добу до 83% і наступного дня піднявся знову на рівень 96%.

Наразі (кінець січня 2023) ефективність інженерів та процесів компанії близька до 100%. 

Разом з тим, деякі проекти компанії були перенесені в інші країни присутності GlobalLogic. Це пов’язано з внутрішньою політикою деяких замовників, згідно якої розробка не може вестись на території, де йдуть бойові дії.

Впродовж 2022 року у компанії з’явились нові клієнти, а деякі з них зацікавлені у співпраці саме з Україною.

Чи міняли графіки та режими роботи? Чи доводиться скорочувати людей, урізати зарплати, ставити проекти на холд?

У 2022 році понад 1000 фахівців, у яких закінчилися їх попередні проекти, були залучені на нові проекти. Компанія не проводила скорочень та не зменшувала компенсацій. Навпаки, сили GlobalLogic та материнської компанії Hitachi були покладені на допомогу українським фахівцям: фінансову, моральну, логістичну, інфраструктурну тощо.

У компанії є офіс у Харкові, який постійно під обстрілами. Як зараз живе місто?

Харків — рідний дім для тисяч інженерів GlobalLogic. Переважна більшість людей була змушена покинути Харків через підступний напад рф на нашу країну. Фахівці зізнаються, що невимовно сумують за рідним домом та планують повернутись з настанням миру в Україні. 

Наразі керівниця харківського офісу GlobalLogic Наталія Сіромаха релокувалась до офісу компанії в Кракові. Ось розгорнутий сюжет за участі Наталії для Deutche Welle.

На щастя, офіс GlobalLogic у Харкові не постраждав від обстрілів, а фахівці можуть відвідувати офіс для підзарядки своїх пристроїв.

Чи є якісь прогнози по роботі компанії в цих містах на рік?

Компанія уважно слідкує за новинами та керується у своїх рекомендаціях до фахівців вказівками місцевої української влади. Наразі у Харкові чи Миколаєві загроза обстрілів з боку рф залишається особливо високою, тому місцева влада не рекомендує містянам повертатись.

Просто зараз GlobalLogic активно розвиває присутність в західних регіонах України та у світі, зокрема для того, щоб підтримувати своїх людей з Харкова, Миколаєва та інших українських міст, постраждалих від російської агресії.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук