Річна звітність за 2022 рік: всі нюанси її подання для ФОП

З 1 січня 2023 року ФОП всіх груп повинні подавати річну декларацію. Також вже можна подавати й декларацію для третьої групи за спеціальною ставкою 2% за грудень 2022 року. Про нюанси цієї процедури для ФОП різних груп розповів старший юрист компанії «Таксер» Юрій Крюков.

Фото надане автором

Почнемо з топ-запиту користувачів «Таксер»:

Доходи

Сума доходу, який був отриманий ФОП, рахується, починаючи з першого січня року (це не стосується ФОП на спеціальній ставці 2%, вони рахують надходження с першого числа місяця), за який подається звіт. У спрощеної системи, у плані врахування доходів, важлива дата надходження коштів. Тобто, навіть якщо договір укладений, послуги надані ще у грудні 2021 року, а кошти отримані у 2022 році — це буде вважатися доходом 2022 року (у 2% так само, якщо послуги були надані в одному місяці, а оплата надійшла у наступному — дохід рахується в тому місяці коли надійшли кошти).

Якщо у ФОП декілька рахунків: чи необхідно їх рахувати разом, чи кожний окремо?

Варто пам’ятати, що ФОП повинні підсумовувати усі доходи, отримані від господарської діяльності. Тобто кошти, що були отримані готівкою або отримані на різні рахунки ФОП.

Як подати декларацію ФОПам 1 та 2 груп?

У відповідних розділах: для 1-ї групи — це другий розділ, а для 2-ї групи — третій розділ.

Потрібно вказати розмір сплаченого єдиного податку та розмір отриманого доходу.

Нагадуємо, що 1 та 2 групи спрощеної системи з 1 квітня 2022 року звільнені від обов’язкової сплати єдиного податку. Це не є відтермінуванням, а саме звільненням від обов’язкової сплати. Це потрібно відобразити у декларації: у рядках про квартальну оплату просто вказати суму сплаченого єдиного податку за кожний квартал. Якщо єдиний податок не сплачувався, потрібно вказати 0,00 (або сплачену загалом суму за квартал).

Увага! Якщо у кварталі податок був сплачений за 1−2 місяці, потрібно вказати суму, сплачену за конкретний квартал.

Які нюанси можуть бути для ФОП третьої групи на 5%

Важливо пам’ятати, що декларація третьої групи 5% заповнюється підсумком, що наростає, починаючи з початку року. Це не декларація за кожний окремий квартал (крім першого) — це декларація саме за перший квартал⇒півріччя⇒дев’ять місяців⇒рік.

Наведемо приклад:

Якщо у ФОП дохід у першому кварталі становить 20 000 грн, та відповідно, єдиний податок із цієї суми становить 1000 — ці цифри необхідно вказати у декларації за перший квартал.

У другому кварталі ФОП заробив ще 20 000 грн, сума єдиного податку з цієї суми становить 1000 грн, але, при цьому в декларації за півріччя потрібно буде вказати вже загальну суму доходів за півріччя, тобто, 40 000 грн (у рядках 6, 8).

А у рядку про нарахування за попередній період потрібно буде вказати суму єдиного податку за перший квартал (1000 грн).

У декларації за рік потрібно:

  • у рядку 6 (та 8) вказати доходи ФОП, починаючи з першого січня;
  • у рядку 12 вказати суму єдиного податку, виходячи з доходу за рік;
  • у рядку 13 вказується сума нарахування за попередній період (якщо це річна декларація, сума єдиного податку за попередній період — це сума єдиного податку, вказана у декларації за дев’ять місяців).

До річної декларації з єдиного податку третьої групи також прикріплюється Додаток 1 за ЄСВ.

Як подати звіт про ЄСВ (зокрема, у Декларації для третьої групи на 2%)

Минулого року все було зрозуміло — подав декларацію за минулий місяць та й все. Але, що робити з декларацією за грудень, до якої потрібно прикріпити Додаток 2 (фактично звіт за ЄСВ) за рік, адже жоден ФОП не був на спеціальній ставці цілий рік?

Основна декларація заповнюється, як і звичайно, — за один місяць (за грудень). Вона заповнюється не підсумком, що наростає, а виходячи з доходу за кожний конкретний місяць. Додаток за ЄСВ подається не з річною декларацією, а з декларацією за грудень. На відміну від декларації першої-третьої (5%) груп, додаток за ЄСВ — не перший, а другий.

Якщо ФОП ще до 2022 року був на спрощеній системі, а з квітня 2022 року перейшов на 2% — рекомендація заповнювати додаток за ЄСВ за весь рік. А якщо ФОП зареєстрований вже у 2022 році — заповнювати додаток за ЄСВ на період перебування на спрощеній системі цього року.

Заповнення Додатку по ЄСВ

У «спрощенців» порядок заповнення Додатку за ЄСВ взагалі не залежить від обраної групи єдиного податку. Різниця у заповненні залежить від наступного: чи сплачував ФОП ЄСВ цілий рік, частково сплачував або взагалі ЄСВ не платив.

Якщо ФОП сплачував ЄСВ цілий рік, то у цьому випадку кожного місяця до Додатку вносяться наступні дані:

  • у графі 2 вказується сума, з якої сплачується ЄСВ (у ФОП на спрощеній системі, за замовчуванням, це мінімальна зарплата, але, можна сплатити і з більшої суми),
  • у графі 4 вказується сума з графи 2*22%,
  • у графі 3 залишається «22%».

Якщо ФОП сплачував ЄСВ частину року:

Цей варіант можливий, якщо, наприклад, ФОП паралельно працює за трудовим договором та ЄСВ за нього сплачує роботодавець. Або якщо ФОП скористався звільненням від обов’язкової сплати ЄСВ на період воєнного стану та після його завершення тощо. Тоді у Додатку 1 за місяці, у яких не був сплачений ЄСВ, потрібно вказати «0» у графах 2 та 4, у графі 3 залишити «22%».

Якщо ФОП мав право не сплачувати ЄСВ за весь рік:

Це актуально для тих ФОПів, хто паралельно працює за трудовим договором та ЄСВ за нього сплачує роботодавець. Або ФОП — пенсіонер із початку року та не сплачував його. В такому випадку Додаток 1 взагалі можна не подавати.

Пам’ятка для ФОП

Як подавати звітність, якщо перейшов з однієї групи на іншу?

Якщо упродовж року ФОП перейшов з однієї групи на іншу, то він має подати одну декларацію — за формою для поточної групи. Але, при цьому має заповнити розділи за обома групами. Доходи та податки, отримані на різних групах, вказуються окремо у розділах для груп, на яких ці доходи були отримані.

Чи варто «гратись» із КВЕД?

У КВЕД потрібно вказати КВЕД, за якими було отримано дохід. Можна вказати й усі КВЕД — податкова на це не звертає уваги. Але не рекомендую вказувати ті КВЕД, яких немає у ФОП, — податкова може анулювати статус платника єдиного податку.

Що робити, якщо в декларації помилка?

Ви знайшли помилку у своїй декларації, але термін її подання ще не минув? Можна подати нову звітну декларацію. Вона заповнюється так само як і звичайна.

Якщо ж термін подання декларацій сплив — вже потрібно буде подати уточнювальну декларацію. В ній потрібно буде додатково заповнити розділ 6 про виправлення помилок.

Я сподіваюсь, що ця стаття стане вам в нагоді. Якщо виникли питання — будь ласка, коментуйте або пишіть нам звернення до саппорту сервісу.

Автор: Юрій Крюков, старший юрист компанії «Таксер»

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук