Топ-5 ключових навичок, які треба розвивати з дитинства

Сьогодні батьки вже розуміють, що самих лише шкільних знань не досить, щоб дитина була успішною. Диплом престижного ВНЗ – ще не гарантія високооплачуваної роботи.

Які ж навички треба розвивати з дитинства, щоб забезпечити дитині щасливе майбутнє?

Своїми роздумами поділиться засновник ліцензованої онлайн-школи JAMM School з Гарвардською методикою навчання, таборів JAMM Camps, педагог-інноватор із досвідом 30 років та батько 3-х успішних дітей – Олег Василевський. За цей час у його проєктах взяли участь понад 30 000 дітей та підлітків.

За роки роботи з дітьми я помітив, що успішними стають діти, які опановують так звані soft skills. Ці навички дозволяють успішно комунікувати, рухатися вгору кар’єрними сходами та будувати бізнес.

  1. Чітке розуміння хто ти і які маєш сильні сторони. «Назвіть свої сильні сторони» – звичний початок більшості співбесід. Так і навчання у нас починається з виявлення сильних сторін. Не всі знають, що людина має 8 видів інтелектів, але виражені тільки 2-3 з них. Тому для опанування знань та успішної комунікації з іншими треба розуміти себе і використовувати свої сильні сторони. В нашій школі діти тому і мають гарні оцінки, що меншими зусиллями досягають кращих результатів. 
  1. Здатність швидко навчатися та самостійно шукати інформацію. Не секрет, що людина в сучасному світі змінює за життя від 3-х до 7-ми професій. Це вимоги сучасного ринку та швидкого розвитку технологій, де виграватимуть ті, хто вчасно та швидко підлаштується під ситуацію. Саме принцип швидкого самостійного навчання закладено в основу інноваційної методики JAMM School. Для цього ми використовуємо формулу «перевернутого уроку» та Гарвардську методику.
  1. Критичне мислення. Здатність фільтрувати та аналізувати багато інформації щодня – запорука здорового глузду та спроможності до самостійних важливих рішень з опорою тільки на себе. Всі ми бачили шкоду від деяких відео, завдяки яким діти долучалися до шкідливих експериментів, небезпечних для психіки та навіть життя. Тому розвиток критичного мислення – одне з найважливіших завдань.
  1. Робота в команді. Буває так, що людина є одним із найкращих фахівців у своїй сфері або має виняткові знання, але просто не пристосована для роботи в команді – тому і не досягає успіху. Це теж навичка, якої можна навчитися. 

Наприклад, у нашій школі для навчання ми використовуємо проєктні роботи, залучаючи дітей до спільного створення проєктів. Так ми імітуємо умови, в яких дитина буде працювати, закінчивши школу. Це розвиває навички:

  • домовлятися, а не примушувати; 
  • підтримувати та підкреслювати досягнення, а не критикувати; 
  • довіряти колегам, а не тягти самотужки усю роботу; 
  • отримувати задоволення від спільного командного результату. Саме цю навичку роботодавець цінує більше за інші. Адже коли вся команда працює, як цілісний механізм – тоді є гарний результат.
  1. Навички самопрезентації. Успішність у професії тісно пов’язана з умінням презентувати себе як фахівця. Якщо в тебе гарні hard skills (тобто ти спеціаліст своєї справи), але ти не вмієш «продати» себе і свої навички, ти не отримаєш достойної винагороди за свої знання та вміння. Я багато співпрацюю з американськими колегами й дійшов висновку, що це навичка номер один! 

Навіть маленькі діти в Америці вміють розповісти за 5 хвилин, в чому саме вони фахівці. Але наше пострадянське мислення ще досі впливає на ментальність так, що презентувати себе вважається чимось ганебним. Але рекламувати себе потрібно, бо реклама рухає бізнес – і лише так бізнес працює.

Що відбувається, коли ви влаштовуєтесь на роботу? Ви рекламуєте свої знання та вміння. Тому навичці самопрезентації ми теж приділяємо багато уваги на заняттях в JAMM school.

Підсумуємо. Звичайні школи практично не приділяють уваги дитині як особистості. Для них головне – вичитати програму та атестувати дитину за навчальним планом. А де особистість? Світ рухають новатори, люди, які можуть мислити нестандартно та збирати ефективні команди. 

А для цього необхідні не тільки шкільні знання. Тому, коли я створював JAMM school, окрім стандартних вимог МОН до програми навчання ми додали й такі необхідні додаткові знання soft skills.

Саме тому у 2022 році JAMM school отримала статус «Заклад освіти – учасник програми Google for Education», а цю відзнаку має не кожна школа.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук