«Не вірилось, що це правда». Українка Марʼяна Лукинюк потрапила під скорочення з Google

Українка Марʼяна Лукинюк стала однією зі співробітників, які постраждали від наймасштабніших скороченнь в історії Google. Mарʼяна працювала в Google по контракту через агентство, і дізналась про своє звільнення, коли одного дня несподівано втратила доступ до внутрішніх систем. У бліц-інтервʼю редактору AIN.UA Марʼяна розповіла, як це було та з якими проблемами стикаються спеціалісти великих технологічних компаній, що втратили роботу в ці турбулентні часи.

Як довго ви працювали в Google, чи вам подобалося бути частиною команди? Ви працювали віддалено чи в офісі?

Я працювала в Google 7 місяців в рекрутинг-команді, яка наймала в Google Cloud в EMEA. Я живу в Ірландії, в Google гібридна робота – 3 дні в офісі, 2 дні з дому.

В мене була чудова команда! Я була вражена, наскільки висока культура в компанії, чітко налаштовані процеси, всі готові допомагати один одному, багато перспектив росту. Якщо ви чули, що Google чудова компанія, то це правда 🙂 Я дуже любила свою роботу.

Як дізналися про те, що потрапили під скорочення? Чи стало це для вас несподіванкою? Що відчули, чи сильно засмутилися?

Скорочення стало несподіванкою для всіх. Звісно, ми чули про скорочення в інших компаніях, як Meta, Amazon, Stripe, Salesforce тощо, але Google дуже довго тримався, і всі сподівались, що нас це омине.

У п’ятницю минулого тижня в мене пропав доступ до внутрішніх систем в Google. Коли почала питати в колег, виявилось, що в більшості схожа ситуація. Наш менеджер не знав причини теж.

Ми жартували, що можливо нас скоротили і забули повідомити 🙂

Потім прочитали в новинах, що Google оголосив про скорочення 12 000 працівників, і до кінця дня вже отримали офіційне підтвердження, що потрапили під скорочення.

Що відчувала? Здивування в першу чергу. Бо це сталось так несподівано і таким дивним чином, що не вірилось, що це правда. Але варто розуміти, що масові скорочення у великих компаніях – це «нічого особистого, тільки бізнес».

Чи є розуміння, як саме визначали, кого звільнити – чому саме ви?

Визначались непріоритетні напрямки, проекти, які не приносять прибутку, – і скорочували роль, в деяких випадках цілі команди. Неважливо, чи це були люди, які нещодавно приєднались, чи працювали 10-20 років, топ-перформери чи менеджери.

На жаль, рекрутинг в таких випадках страждає в першу чергу.

Як багато ваших колег та знайомих з Google опинилися в подібній ситуації? Чи підтримуєте звʼязок? Як загалом люди серед ваших знайомих поставилися до скорочень – з розумінням чи обуренням?

У моїй команді скоротили 60% працівників. Ми створили чат у WhatsApp для підтримки, просто поговорити, поділитись планами чи пожалітись. Також знаю за глобальні чати для Xooglers (так називають людей, які колись працювали в Google), вебінари для підтримки людей, що попали під скорочення.

Люди по-різному реагують. То в першу чергу залежить від характеру та життєвої ситуації. Від обурення та злості, до жартів та слів підтримки та вдячності для колег.

Як позначилося скорочення на вашому житті? Які основні проблеми постали перед вами у звʼязку з цим? Багато людей відзначають проблеми з робочими візами, фінансові труднощі, труднощі з пошуком нової роботи через загальносвітову стагнацію ринку праці в Big Tech

Для мене скорочення – це в першу чергу втрата роботи, яку я люблю. Фінансова складова не настільки важлива на разі, я маю хорошу фінансову подушку та маю можливість деякий час не працювати та не отримувати доходу.

На жаль, не у всіх така ситуація. Є люди, які живуть від зарплати до зарплати, мають іпотеки та кредити або ця робота була єдиним джерелом доходу для всієї сім’ї.

А ще візи. Якщо люди на робочих візах, у них дуже обмежений час на те, щоб знайти нову роботу, яка допоможе проспонсорувати робочу візу. Таких роботодавців, на жаль, дуже мало. Я дуже сподіваюся вони зможуть швидко знайти нову роботу.

Google повідомила, що нарахує працівникам, що потрапили під скорочення, грошові виплати та бонуси. Наскільки це розвʼяже фінансові питання для тих, хто втратив роботу? Чи ставила компанія якісь умови щодо виплат, зокрема, вимогу про NDA?

На це питання, я, на жаль, не можу відповісти. Я працювала по контракту через агентство. В контракторів ніяких severance packages не передбачено. Залежно від агентства та країни, в яких працювали, контракторам розривали контракти з ноутісом тиждень-два, максимум місяць. Без додаткових бонусів чи виплат.

Які у вас плани на майбутнє? Які взагалі враження про ситуацію на ринку праці – чи дійсно хвилі звільнень такі масові, як ми бачимо з новин? Як це впливає на можливості працевлаштування та настрої кандидатів?

Ситуація на ринку зараз не найкраща, якщо чесно. Вакансій мало, а людей, що шукають роботу, в рази більше. Дуже висока конкуренція. Людям з big tech варто очікувати на суттєвий pay cut (зниження зарплати).

Ні для кого не секрет, що big tech пропонують вищі за ринкові зарплати, і компаніям, які зараз все ще наймають, важко буде з цим конкурувати. Також варто очікувати, що пошук роботи може зайняти більше часу, ніж сподівались.

Мій план зараз відіспатись:) і шукати роботу в спокійному режимі. Втрата роботи може бути надзвичайно стресовою подією, але поки ми живі, то з будь-якої ситуації можна вийти.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук