В мережі віруситься флешмоб #freetheleopards. Як його запускали

Одним з основних питань на повістці дня в Україні сьогодні лишаються намагання переконати Німеччину розблокувати передачу ЗСУ сучасних танків. Поки уряд на чолі з Олафом Шольцем вигадує нові причини відмовити, в Україні потужно віруситься флешмоб #FreeTheLeopards (звільніть леопардів). Користувачі та бренди приміряють на себе леопардовий принт і розповсюджують у соцмережах з цим гештегом, щоб спонукати чиновників до ухвалення правильного рішення.

Вірусним рух став не просто так, а з влучної подачі українських креативників. AIN.UA зібрав найпотужніші луки та розповідає, як запускали флешмоб.

З чого почався флешмоб

20 січня на авіабазі «Рамштайн» відбулася восьма зустріч Контактної групи з питань оборони України. Цього разу її присвятили постачанню Україні німецьких танків Leopard 2. Серед усіх країн, що були присутні на зустрічі, рішення не підтримала лише Німеччина, заборонивши зокрема реекспорт техніки. Того ж дня під Бундестагом відбулася акція протесту з гаслом «Звільніть леопардів!». Воно стало популярним також поза межами Німеччини, й 22 січня офіційна сторінка України в Instagram запустила флешмоб #FreeTheLeopards.

Щоб взяти в ньому участь, потрібно поділитися фотографією в одязі з леопардовим принтом і додати гештег.

«Про леопардовий одяг давно забули, але зараз настав час переглянути свій гардероб. Одягніть свій улюблений леопардовий одяг і опублікуйте селфі з #FreeTheLeopards», — йдеться в дописі.

Користувачі соцмережі та українські компанії швидко підхопили флешмоб. Лише за добу в Instagram з’явилося понад 3 880 дописів із гештегом #FreeTheLeopards, на момент публікації їх кількість вже зросла до 5 630. А відео переглянули вже 3,5 мільйона людей.

Хто створив ролик

Вірусне відео для @ukraine.ua створила українська креативна агенція Bickerstaff.734.

«Зараз фановий контент став мегаобережним, бо здається, що це не зовсім на часі. Тому, коли Сергій, наш копірайтер, запропонував привернути увагу за допомогою флешмобу, перше, що подумалося, — камон, який флешмоб у 2023-му?))0). Але флешмоб — лише механіка. По суті, це можливість легітимізувати власний розважальний контент, виклавши фотки, які принесуть користь країні і дадуть ще більше розголосу проблемі, звернувши на неї увагу», — говорить засновник і креативний директор Bickerstaff.849 Ілля Ануфрієнко.

Ми вирішили запускати цей акт леопардингу якомога скоріше, і вже наступного дня після того, як Україні не погодили передачу танків, штурмували соцмережі леопардовим одягом. Складно сказати про ефективність, бо за кілька днів у нас вже мільйони переглядів, тисячі шерів, і воно збільшується щогодини у прямому етері. Зараз моя стрічка інсти виглядає як суцільний леопардинг. Сподіваюся, у Шольца так само».

«Ідея леопардингу народилася у робочому чатіку за два дні до Рамштайну. Ми з колегами домовились: якщо пан Шольц таки не наважиться дати нам «леопардів» — ми зробимо леопардове great again, – коментує Артеменко Сергій, Senior Copywriter Bickerstaff.284.

Дива не сталося, танки нам не дали, тож у ніч після Рамштайну ми вже робили відос, писали копі, готували релізи, оце все. Тоді ж в інтернеті почали з’являтися поодинокі пости людей у леопарді, і всі зрозуміли, що тренд злетить! Ну а що сталося далі, ви можете побачити самі, якщо в інсті пошукаєте #freetheleopards»

Бренди та інфлуенсери leoparding hard

Українські бренди підтримали флешмоб. Серед них «Київстар», «Дія», «Нова пошта» та інші.

Зображення: «Нова пошта»

Також леопардовий образ приміряли інфлуесери та знаменитості: німецький стиліст Френк Вайльд, Джамала, TVORCHI, Андрій Бєдняков, Леся Нікітюк  та інші українські зірки. Не встояло осторонь і Генеральне консульство України у Стамбулі.

Дуже влучні леопардові луки поширили і деякі користувачі і Twitter:

Чому це важливо

Україні потрібне сучасне важке озброєння, а танки – ключова складова успішності контрнаступу, який планує ЗСУ, щоб звільнити окуповані росією території. Але західні політики зволікають. Ціна такого зволікання – життя людей в Україні.

«Леопардінг» виявився стильним, веселим і нетривіальним способом для громадян як України, так і інших держав виступити за передачу танків Leopard 2. Скористатися цим способом могли б і нечисленні ліберальні росіяни. Принаймні, допоки леопардовий принт офіційно не заборонили законодавством рф.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук