Власнику «Київстар» не дають продати «Вымпелком» і вийти з російського ринку

Читати на RU

В листопаді 2022 року телекомунікаційний холдинг Veon, що володіє оператором «Київстар», заявив про продаж свого російського активу — компанії «Вымпелком», якій належить бренд «Билайн». Проте, як пишуть російські ЗМІ, уряд РФ не погодив угоду про продаж «Вымпелкома» російському топ-менеджменту.

Як мав відбуватися вихід з ринку росії?

  • Veon у листопаді 2022 року оголосив, що група топ-менеджерів «Вымпелком» на чолі з гендиректором Алєксандром Торбаховим уклала угоду про придбання 100% компанії. Покупцем мала виступити ВАТ «Коперник-інвест 3», що належить Торбахову.
  • Сума угоди мала скласти 130 млрд рублів або $2,1 млрд. Що цікаво, це у двічі вище ринкової капіталізації самої групи Veon: на оголошення угоди капіталізація складала трохи більш як $1 млрд. Частина коштів нібито призначалась на погашення боргу Veon Holdings BV за євробондам, а частина — самому холдингу.
  • За інформацією російських ЗМІ, продаж компанії топ-менеджменту планувався як проміжне рішення, а надалі «Вымпелком» повинен був перейти до профільного інвестора. За словами джерел, таким інвестором мав стати «Газпром».

Чому росіяни заблокували вихід Veon?

Російський Мінфін почав вимагати, щоб, щоб «Вымпелком» забезпечив виконання зобов’язань перед власниками євробондів до укладання угоди. Деякі з них, наприклад компанія «Лідер», навіть почали відповідні судові процеси.

У відповідь Veon запустив у Великій Британії процедуру регулювання для отримання згоди власників облігацій загальною вартістю $1,2 млрд з погашенням у 2023 році на їх відстрочку.

Проте, як відзначають самі росіяни, незалежно від рішень, які будуть прийняті в Великій Британії, російські регулятори, які не хочуть відпускати Veon з Росії до розрахунків з власниками зобов’язань, продовжать тиснути на компанію.

Чому це важливо?

Компанія «Вымпелком» активно працює з російським урядом, про що говорять російські чиновники. Зокрема, допомагає робити звʼязок на окупованих з 24.02 українських територіях доступним.  Для керівництва Veon у цьому жодних протиріч немає. Компанія не називає у своїх пресрелізах війну «війною» і до останнього моменту продовжувала розвивати свій російський бізнес.

І лише в листопаді 2022 року, на 9 місяць повномасштабної війни, таки вирішила продати свій російський бізнес. Проте було надто пізно. До цього моменту росіяни вже оговтались від масового виходу іноземних компаній і останнім часом все більше заважають їм виходити з ринку.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук