Програмісти «Яндекс» додавали у код назви типу n*ggers або terminate all n*ggers

Загадкова російська культура отримала ще одну яскраву ілюстрацію: у злитому нещодавно коді «Яндекса» знайшли расистські слюри на кшталт «н*ггер». Можливо, що в такий спосіб розробники «Яндекса» намагалися «дотепно» жартувати з колегами.

  • Днями російська пошукова система «Яндекс» разом з низкою сервісів, таких як «Яндекс.Таксі», «Яндекс.Карти» та інші, зазнала масштабного зламу. В результаті в мережу злили 45 гігабайт даних, які по суті являють собою повний вихідний код всього ПЗ «Яндекса». ПЗ досі доступне по лінках, а його повний перелік можна знайти, наприклад, тут.
  • IT-спеціалісти взялися вивчати код різних сервісів «Яндекса», і знайшли, у деяких сервісах приклади «творчості» програмістів компанії:
https://twitter.com/Kirtaner/status/1618814386159890435
  • Про що йдеться на скріншотах вище? Перший скрін — це bash-скрипт, другий схожий на шматок конфігурації для якоїсь системи.
  • На першому скріншоті можна бачити слюр у назві функції stop_n*ggers, що завершує процеси-зомбі (дочірній процес в Unix-системі, що завершив своє виконання, але ще присутній у списку процесів). На першому скріншоті можна бачити функцію, яка має зупинити такі дочірні процеси, розробник «Яндекса» описав її (у перекладі з англійської) як «убити н*ггерів». Більше того, у процесі виконання функція виводить на екран повідомлення на кшталт «Будь ласка, зачекайте, поки я «вб’ю» «н*ггерів». На другому скріншоті видно, як змінна, яка раніше називалася slave (у західному світі термінологія master/slave уже давно не використовується), перейменована у n*gger.
  • Користувачі Twitter по пошті на другому зі скрінів уже знайшли і ймовірного автора коду: розробника компанії Іллю Трофімова (та його профіль у Linkedin).
  • Окремо дивує той факт, що це — не просто чийсь код, це код одного із сервісів «Яндекса», який пройшов тестування і рев’ю, і нікому нічого не здалося дивним.
  • Редакція AIN.UA знайшла приклади використання расистської лексики у злитому коді «Яндекса. Перевірити їхню наявність можна, зокрема, у файлі Antirobot, у ./scripts/learn/sky_matrixnet.sh

Це далеко не усі цікавинки, які IT-спільнота зуміла найти в коді сервісів «Яндекса». Наприклад, ось тред про те, як міняли алгоритми пошуку, щоб в ньому не було видно образливих для путіна результатів, а також, щоб люди не бачили асоціацій Z-символіки з нацистами:

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук