Штучний інтелект стирає водяні знаки на зображеннях за лічені секунди

Відносини між технологіями штучного інтелекту і креативною індустрією і так досить напружені, про що свідчить вже декілька судових позовів. Проте, як повідомляє The Verge, незабаром вони можуть стати ще складнішими через запуск нового сервісу, який може повністю видаляти водяні знаки із зображень.

Як Watermark Remover.io?

Watermark Remover.io — це інструмент, розроблений компанією Pixelbin.io, який в один клік видаляє водяні знаки. Сервіс викликав обговорення щодо захисту авторських прав після того, як був включений у список Product Hunt 2022 року.

Під час тестів видалення водяного знака виявилось, що маркування Shutterstock і Adobe Stock, легко видаляються за допомогою Watermark Remover.io за лічені секунди, майже не залишаючи артефактів. Крім того, сервісу також вдалося повністю видалити окремі великі водяні знаки, які Shutterstock використовує на своїх зображеннях попереднього перегляду

Найстійкішим до автоматизованих інструментів видалення, виявився водяний знак, який використовував Getty Images. Це особливо цікаво, на фоні радикальної позиції фотостоку до технологій штучного інтелекту загалом (нещодавно компанія заборонила операції зі згенерованими нейромережами картинками, а потім взагалі подала до суду на творців Stable Diffusion).

Чи це взагалі законно?

Хоча видалення водяного знака без згоди власника є незаконним у США, та більшості цивілізованих країн, інструменти, які дозволяють користувачам обходити захист авторських прав, як-от Watermark Remover.io, самі по собі не обов’язково є незаконними.

«Користувачі цього додатка несуть виключну відповідальність за будь-які претензії, збитки, вартість, витрати, позови тощо, подані будь-якою третьою стороною, пов’язані з використанням результату зображення з видаленими водяними знаками. Вам потрібно отримати згоду або схвалення власника оригінального зображення, перш ніж використовувати зображення, видалені водяними знаками, для будь-якого комерційного використання», — заявляють в Pixelbin.io.

Таким чином, творці Watermark Remover.io розглядають його законність виключно у форматі повної відповідальності користувача за свої дії. Це, загалом, логічно, оскільки в теорії ви можете прибирати вотермарки з зображень, що належать вам, або на які ви отримали права. І тоді в цьому немає нічого протизаконного.

Чому це цікаво?

Функціональність Watermark Remover.io не є новою — подібні інструменти вже існують. Крім того, ви також можете видалити водяні знаки за допомогою заливки з урахуванням вмісту Adobe Photoshop. Однак альтернативи не такі доступні, як Watermark Remover.io, який є повністю безкоштовним, доступним через веб-версію та як додаток для Android і виконує роботу одним клацанням миші.

Такі інструменти особливо цікаві в контексті останніх судових позовів проти розробників генеративних нейромереж, яких і так звинувачують у порушенні авторських прав.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук