Пільговий податок у 2% хочуть скасувати з 1 липня 2023 року

Кабінет Міністрів України (Кабмін) ухвалив законопроект, який скасовує пільгову ставку єдиного податку (2%) з 1 липня 2023 року. Про це повідомив у Telegram представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

  • Мельничук написав, що уряд схвалив проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». Цей законопроект передбачає, що низка норм діє до припинення або скасування воєнного або надзвичайного стану, але не пізніше 1 липня 2023 року. До цих норм, зокрема, входить можливість для ФОП та юридичних осіб бути платниками єдиного податку III групи із застосуванням єдиного податку у розмірі 2% від суми доходу.
  • Про те, що пільгову норму 2% скасують, було відомо ще з 2022 року. Однією з причин для такого рішення називали те, що нею зловживають гральні бізнеси. Данило Гетманцев, голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики у інтерв’ю говорив, що законопроект про скасування пільги в 2% для грального бізнесу уже на підписі у президента. За словами Гетманцева, до переходу на «спрощенку» гральний бізнес в середньому платив 200 000 грн податків на день, після — до 23 000 грн.
  • Нагадаємо, у березні 2022 року Верховна Рада проголосувала за законопроект, який вводив ряд пільг для бізнесу, щоб полегшити йому роботу під час війни. Серед його норм була й можливість фізичним особам та підприємствам з оборотом до 10 млрд грн сплачувати єдиний податок з обороту в обсязі 2% за правилами, встановленими для 3 групи платників єдиного податку, тобто із звільненням від податку на прибуток, ПДВ та інших платежів.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук