Компенсації виплатили у повному обсязі: деталі про скорочення в Astound Commerce

Як стало відомо AIN.UA, ІТ-компанія Astound Commerce переживає відчутне скорочення штату. В компанії повідомили, що воно торкнеться менш ніж 15% команди по всьому світу, однак за даними AIN.UA від джерел, знайомих із ситуацією, реальна цифра більша.

Як і де відбувались скорочення

За даними співробітника компанії, який побажав зберегти анонімність, це вже друга хвиля скорочень в Astound Commerce. Перша була в листопаді, тоді офіційно скоротили в районі 120 людей, хоча реальна цифра, знову ж таки, могла бути більшою.

Потім, приблизно місяць тому, з компанії звільнили фінансового директора. І стало зрозуміло, що скорочення триватимуть. На цьому тижні в Astound Commerce оголосили про звільнення 200 людей, але за даними джерела, насправді роботу втратили 230 співробітників.

Більшість спеціалістів Astound Commerce – з України, того саме українців скорочення торкнулись у першу чергу, як тих, що лишились в країні, так і тих, що релокувалися за кордон. Але відомо також про звільнення в Туреччині, Британії, Болгарії.

Кого звільняли в першу чергу

Якими критеріями керувались в компанії, вирішуючи, кого скоротити, а кого залишити – співробітники не розуміють. Під звільнення потрапили як джуни, які прийшли в Astound Commerce відносно недавно, так і топ-перформери, що працюють в компанії вже 10 років.

Зокрема, дуже постраждав департамент дизайну, яки скоротили більше ніж на 60%. Деякі команди втратили одразу дві третини співробітників.

Також повністю скоротили українську команду рекрутерів. Є припущення, що будуть переключатись на індійський ринок, де у Astound є офіси.

Компенсації

Як повідомило AIN.UA анонімне джерело, затримок компенсацій немає. Компанія виплачує звільненим співробітникам нарахування у повному обсязі і навіть дозволяє залишити собі техніку.

Єдине, під час скорочень восени виплату робили одним платежем, тепер її розділити на два транші.

Чому це відбувається

В офіційному коментарі головний редактор компанії Блер Кемпбел заявила, що в 2023 році Astound Commerce готова забезпечити хороші успіхи. Однак поточна ситуація в компанії навряд чи цьому сприяє. За останні декілька місяців, за даними джерела, Astound не підписала жодного великого проекту.

«Сейлзам відмінили кожнорічні бонуси, зі всіх моїх колег ні в одного здається не зʼявилось нового проекту по роботі», – коментує анонім.

У 2021 році Astound Commerce залучила інвестора – американську компанію RLH Equity Partners. Відтоді, за даними джерела, Astound почала гнатися за позитивними фінансовими показниками, але через кризу не змогла забезпечити їх в 2022 році. Тож діру в бюджеті вирішили закрити за рахунок скорочень.

UPD: Після виходу матеріалу Кемпбел повідомила, що інформація щодо скорочень дизайн-відділу неточна, як і те, що компанія не залучила нових великих контрактів за останні місяці. Вона також наполягає на тому, що було звільнено 217 людей, однак не уточнила, за який період часу.


Важливо зауважити, що скорочення відбуваються по всій ІТ-сфері як в Україні, так і за кордоном. Astound Commerce лише одна з компаній, яка офіційно підтвердила звільнення значного відсотку співробітників.

Причини для всіх більш менш однакові – загальна світова рецесія, яка негативно впливає на фінансові результати як замовників, так і виконавців. Ситуація однаково актуальна як для України, яка на додачу до всього ще й втягнута у повномасштабну війну з росією, так і для США та Європи, де звільнення наразі навіть більш масштабніші чи, принаймні, помітніші.

Скоріше, скорочення будуть продовжуватися до стабілізації ситуації на світових ринках. Вони можуть також вплинути на коригування зарплат кандидатів у сфері ІТ, яка славиться помітно вищим рівнем компенсації для досвідчених співробітників. Вже зараз конкуренція за місце помітно зросла, а зарплатні очікування стали скромніші.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук