Що означає зміни в Twitter API і чому боти на платформі можуть зникнути

З лютого 2023 року Twitter припинить безкоштовну роботу свого API та стягуватиме за доступ до нього плату. Це потенційно вплине на багато сервісів Twitter, і одним із напрямків є внутрішні боти. Гендиректор соцмережі Ілон Маск стверджує, що так він очищає платформу від спаму облікових записів, які автоматизовано публікують фото милих тварин і цитати вигаданих персонажів. Видання The Verge розповіло, що чекає на Twitter найближчим часом, редакція AIN.UA переклала матеріал.


Нововведення здивували розробників різних ботів, в тому числі В. Бакенхема — автора Cheap Bots Done Quick. Його сервіс було запущено у 2015 році, — це інструмент для створення ботів для людей, які не вміють працювати з API Twitter. На цю мить він підтримує близько 54 000 облікових записів ботів Twitter. Але наступного тижня, якщо Twitter не відмовиться від свого рішення, його інструмент просто припинить роботу.

Інші автори ботів вже писали в Twitter, що їх продукти можуть припинити роботу найближчим часом. Серед них бот Alt Text Reader, який створює текстові описи зображень для незрячих користувачів. Також постраждає SauceBot, який шукає оригінальних авторів мистецьких творів, яких не позначили в публікації.

Зміни не обов’язково повʼязані з новим керівництвом. Ще до Маска Twitter мав напружені відносини з творцями ботів. Зміни API у 2018 році, наприклад, зламали деякі автоматизовані облікові записи. Але Маск проявив особливу ворожість до ботів, яких він назвав джерелом спаму та шахрайства.

В Twitter називають свій API «одним із найпотужніших наборів даних у світі». Це означає, що компанія зацікавлена у співпраці із компаніями, які аналізують твіти. І на цьому ринку розробники ботів займають дуже малу долю.

Однак боти допомогли зробити Twitter зручнішим. «Одна з причин, чому Twitter став таким успішним, полягає в тому, що він був відносно відкритою платформою», — каже журналіст і творець бота Джеймс О’Меллі, який керував популярним обліковим записом Trump Alert. Ви можете знайти подібних ботів в Instagram або інших великих соціальних мережах, але Twitter запропонував безкоштовний і простий спосіб їх створення.

Ймовірно сам Маск вважає, що його рішення переконає творців отримати доступ до API. О’Меллі каже, що готовий платити $5 на місяць за такий великий обліковий запис, як Trump Alert. Але в більшості випадків це не варте клопоту: багато ботів у Twitter створені волонтерами або любителями, які просто розважаються у вільний час. Невідомо скільки коштуватиме API Twitter. Але його ціни на преміумваріанти починалися від $99 на місяць.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук