«Москва», Зміїний, Херсон: що таке Delta і як вона допомагає звільняти Україну

На засіданні 4 лютого Кабмін офіційно дозволив силам безпеки та оборони України користуватися платформою Delta. Редакція AIN.UA розповідає деталі про систему.

Що таке Delta

За часів СРСР розвідник з низів передавав військовому керівництву інформацію про ворога. Керівництво ухвалювало і спускало рішення вниз. Такий довгий шлях інформації сповільнює армію. «А якщо пункт управління військами знищено, втрачається можливість координації», – розповів Forbes один із розробників Delta Сергій Гальчинський. Detla руйнує радянський принцип передачі інформації.

Інформаційна система Delta — це реал-таймова онлайн-мережа, за допомогою якої військові, офіцери цивільних служб та звичайні люди можуть стежити та ділитися даними про переміщення російських військ. 

Програма працює як вебсервіс, який не вимагає серверного обладнання в різних бригадах. Достатньо мати інтернет, авторизуватися й користуватися цифровою мапою. Користувач на одному екрані бачить всі дані про ворога: де дислоковані люди, техніка, склади, флот, літаки тощо.

В Delta зосереджується зібрана та проаналізована інформація з різних ділянок фронту, яку оперативно отримують військові на місцях. Вона акумульована з десятків джерел:

  • розвідка безпілотників,
  • знімки супутників,
  • радіоперехоплення тощо;
  • розвіддані з систем ситуативної обізнаності НАТО;
  • дані від українців з чат-ботів «єВорог» та «STOP Russian War».

Будь-хто не може зареєструватися в системі. Як правило, її використовують командири, які роблять запит, проходять процедуру перевірки й отримують доступ.

Продукт постійно допилюють – з початку повномасштабного вторгнення Delta зробила понад 30 релізів. З’являються нові функції, покращується інтерфейс, інтегруються нові джерела інформації.

Хто і коли створив Delta

Все починалося на Майдані: влітку 2014-го Ярослав Гончар, Володимир Кочетков-Сукач, Натан Хазін і Дмитро Лісенбарт заснували рух «Аеророзвідка». Ініціатором став Кочетков-Сукач з позивним Чубака, який потрапив в оточення під Луганськом. У нього був безпілотник, який допоміг йому вийти й вивести людей. Тоді в «Аеророзвідці» зайнялися розбудовою парку безпілотників і системи відеоспостереження. 

У 2015 Міноборони запропонувало «Аеророзвідці» приєднатися за контрактом до спеціально створеної військової частини А2724. Близько десятка людей підписали контракти, решта залишилися волонтерами «Аеророзвідки», яка стала бек-офісом. Загалом, як пише Forbes, над Delta працювало кілька десятків розробників. 

Окрім роботи безпосередньо на системою, підрозділ отримав завдання об’єднати між собою IT-застосунки, які використовуються у військах. Зокрема популярний на той час сервіс «Кропива». Delta мала стати загальною системою обізнаності для всієї армії. 

На фоні новин про імовірне вторгнення наприкінці 2021 року А2724 відродилася в новій структурі – Центрі інновацій та оборонних технологій при Міноборони. Крім Delta, вони розробляють сервіси для розвідки і платформу на базі штучного інтелекту, яка розпізнає ворожу техніку.

На розробки Центру не виділяється пряме фінансування з бюджету – розробники отримують зарплати, але додаткових ресурсів на сторонніх вендорів не мають.  

Впровадження у війська

Перша версія Delta з’явилася в зоні бойових дій у 2016-му. Першим інновацію підхопив флот.

«Ми знаємо, що відбувається зараз на морі, і головне – виграємо час для прийняття правильного й своєчасного рішення», – анонімно розповів в коментарі Forbes один з командирів ВМС. Завдяки цьому досягається перевага над ворогом. 

Delta тестувалася в межах спільних навчань з НАТО, зокрема Sea Breeze. У 2019 році на CWIX-2019 підтвердили взаємосумісність Delta з аналогічними системами країн Альянсу. А вже з початком повномасштабної війни розробники Delta стали асоційованими членами багатосторонньої програми взаємосумісності (МІР). У 2016-му вони використовували готові стандарти НАТО, а тепер отримали право спільно розробляти й вносити зміни до них у питанні взаємодії систем бойового управління.

Команда Delta встигла перенести систему в хмару через загрозу фізичного знищення дата-центрів, де зберігаються державні дані. У армії США таке рішення – на стадії експерименту, у більшості країн НАТО процес ще не розпочався. 

Пріоритетний напрям розвитку Delta сьогодні – посилення безпеки системи. У серпні росіяни здійснили фішингову атаку на Delta й отримали доступ до двох облікових записів. Однак повної інформації про архітектуру системи вони не отримали.

«Це як крадіжка банківської картки або мобільного з банкінгом – злочинець отримує доступ до ваших коштів на рахунку, але не до всієї банківської системи», – пояснив Гальчинський. 

Delta має багаторівневу архітектуру захисту від кібератак, яка не розкривається з мотивів безпеки. 

Успіхи Delta на фронті у повномасштабну війну

Вперше систему Delta по-справжньому протестували за тижні після початку повномасштабної війни, навесні 2022 року, коли до Києва прямував величезна багатокілометрова колона російської техніки. Українські дрони слідкували за її просуванням, а армія оцінювала найкращі способи її перехоплення. Жителі Київщини хвилина-у-хвилину передавали дані про рух колони владі, з деталями, які можна було роздивитися лише зблизька. 

Усю цю інформацію збирали, аналізували і передавали через Delta, що зрештою і допомогло українській армії змусити росіян відступити.

Delta також була одним із елементів військової операції, відомої як затоплення крейсеру «Москва». Найдорожчий об’єкт військової техніки, вартістю близько $750 млн за розрахунками Forbes, був підбитий військово-морськими силами ЗСУ 14 квітня 2022 року.

Delta використовували також під час операції по звільненню острова Зміїний.

Одним із останніх успішних кейсів з Delta стала операція по звільненню Херсона. У Херсонській області система допомогла українським військовим швидко визначити лінії постачання росіян, які можна було атакувати. Разом із пошкодженими мостами, складами та контрольними пунктами постачання російської армії в цьому регіоні почало страждати. В результаті 11 листопада російські війська вийшли з Херсона.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук