Український стартап Anima діагностує стан психіки за допомогою веб-камери

Українці запустили нейротехнологічний стартап Anima, на меті у якого – допомогти людям запобігти розладам психіки. Anima дозволяє провести онлайн ранню діагностику небезпечних станів психіки з використанням методу eye-tracking, або аналізу руху ока. Засновники описують інструмент як щось на кшталт термометру для психіки.

  • Anima заснували керівний партнер агенції Aimbulance Роман Гавриш (СЕО) та науковець, Ph.D. нейробіології Сергій Данилов. Над проектом працювали 3 роки з моменту ідеї, і рік з моменту старту активної розробки. 
  • Раніше вимірювання психічного стану можна було зробити тільки у психолога, психіатра або офлайн у клініці. Завдяки Anima це можна зробити онлайн. Ба більше, за словами Гавриша, стартап забезпечує глибший рівень аналізу завдяки технології айтрекінгу, яка тільки зараз виходить з наукових лабораторій на ринок.
  • Як повідомили AIN.UA засновники, в Anima вони інвестували більше $100 000 власних коштів без залучення сторонніх інвестицій.

Як це працює

Як стверджують в Anima, eye-tracking технологія – це ефективна доказова дистанційна діагностика психічних станів людини. В основі тестування – стеження камерою за рухом сітківки ока та визначення викривлення уваги. Все, що потрібно для проходження нейропсихологічного тесту: ноутбук із камерою, інтернет та Google Chrome.

Тестування наразі доступне лише на десктопі, у браузері Google Chrome. Веб-камера фіксує рух очей і визначає, наскільки зміщений розподіл уваги щодо стимулів різного емоційного забарвлення. Завдяки цьому можна визначити:

  • у якому стані перебувають базові нейрологічні системи,
  • як швидко вони готові реагувати на небезпеку,
  • емоційні стани інших людей й можливу винагороду.

Аналіз поведінкових реакцій людей дає змогу визначити рівень тривожності, депресії та прогнозувати ризик розвитку небезпечних станів.

«Аналізуючи рухи очей, те, як люди помічають та затримують увагу на емоційних, загрозливих стимулах, ми можемо визначити рівень тривожності або депресії, по суті, те, наскільки перспективним і безпечним сприймає людина навколишній світ», — пояснює Сергій Данілов.

Тому разом із персоналізованим результатом Anima надає рекомендації, як подолати такі стани, зберегти продуктивність і власне психічне здоровʼя.

Цільова аудиторія та монетизація

  • В першу чергу стартап орієнтувався на військових, оскільки під час повномасштабної війни вони перебувають у стані значного психічного напруження. Як розповіли в Anima, стартап співпрацював з військовими госпіталями та психологами, у тому числі на фронті.

«Класичні психологічні тести лише частково розв’язують проблему моніторингу готовності військових до стресів. Anima закриває питання визначення психологічної готовності до бою та дає змогу вчасно фіксувати небажані зміни психічного стану військового після і між боями для його своєчасної та швидкої реабілітації», — розповів Віктор Комаренко, військовий психолог Азову.

  • Для військових Anima доступний безкоштовно. Якщо ви військовий психолог або терапевт, що працює з переселенцями чи вразливими групами, доступ можна отримати по зверненню на адресу [email protected].
  • У відповідь на зростання загрози розладів у населення та потребу у фінансовій стабільності вирішили також запустити версію для громадськості. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 1 з 4 українців має суттєвий ризик розладів.
  • Для цивільних додаток має декілька тарифних планів, починаючи від 39 грн за тест, який дозволяє провести діагностику свого психічного стану. Гроші від монетизації будуть спрямовані на безкоштовне тестування для військових та подальшу розробку продукту.
  • Реліз Anima для цивільних відбувся 6 лютого. Як розповів Роман Гавриш редактору AIN.UA, за два дні платформа отримала декілька тисяч візитів та сотні користувачів. Щодо версії для військових, там робота більш тривала та індивідуальна, яка включає також тривалу терапію. Anima слугує не лише як інструмент діагностики, але й вимірювання прогресу терапії для кількасот пацієнтів.
  • В майбутньому команда планує зробити Anima комерційним проектом, в першу чергу, на західних ринках. Наразі працюють над запуском у США. 
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук