SpaceX обмежила Україні використання Starlink для керування БПЛА. Як це вплине?

Читати на RU

SpaceX вжила заходів, щоб українські військові не могли використовувати супутниковий інтернет-зв’язок компанії Starlink для керування дронами. Як повідомляє Reuters, з посиланням на CEO SpaceX Гвен Шотуелл, використання Starlink з безпілотниками нібито виходить за рамки угоди між SpaceX і українським урядом.

Що зробила SpaceX?

Супутниковий інтернет-сервіс Starlink від SpaceX, який забезпечив українську армію широкосмуговим зв’язком для захисту від російської армії, «ніколи не був призначений для використання у вигляді зброї», — заявила Гвінн Шотвелл, президент і головний операційний директор SpaceX, під час конференції у Вашингтоні.

Спілкуючись пізніше з журналістами, Шотвелл посилався на повідомлення про те, що українські військові використовували сервіс Starlink для керування безпілотниками. При цьому, за її словами, використання Starlink з безпілотниками виходить за рамки угоди між SpaceX і українським урядом, оскільки термінали призначалися для гуманітарних цілей: лікарням, банкам і цивільним, які постраждали від вторгнення Росії.

«Ми знаємо, що військові використовують їх для зв’язку, і це нормально. Але нашим наміром ніколи не було, щоб вони використовували це в наступальних цілях», — зазначила Гвен Шотвелл.

upd. Чим зумовлене рішення компанії?

31 січня на засіданні ООН глава російської делегації Костянтин Воронтосов майже 20 хвилин виголошував обурення численним західним супутниковим фірмам, які надають продукти та послуги Україні, називаючи кожну з них по імені та виду допомоги.

Ця допомога, за його словами, є свідченням «зростання участі США та країн НАТО у збройному конфлікті на боці України, що становить пряму загрозу національній безпеці Росії».

Як повідомляє Breaking Defense, також окремо розкритикував SpaceX, заявивши, що термінали зв’язку Starlink в Україні використовуються «не лише для зв’язку, але й для наведення безпілотників, а також для корекції траєкторії артилерійських снарядів».

Найімовірніше, саме ця промова стала причиною того, що SpaceX вжила заходів, щоб українські військові не могли використовувати супутниковий інтернет-зв’язок компанії Starlink для керування дронами.

Де Україна використовувала Starlink?

Ще станом на листопад 2022 року в Україні налічувалось понад 20 000 — це більше, ніж у будь-якій країні Європи. З початком обстрілів енергетичної інфраструктури ця кількість, ймовірно, значно зросла. І майже всі ці термінали використовуються в межах дозволених SpaceX сценаріїв — для зв’язку.

Крім того, цивільні дрони, такі як DJI Mavic 3 чи Autel EVO, що використовуються збройними силами для розвідки, взагалі не потребують підключення до інтернету чи Starlink для роботи.

Проте, можливо, ЗСУ використовували супутниковий інтернет від Starlink в безпілотних катерах-камікадзе українського виробництва, які 29 жовтня 2022 року атакували гавань тимчасово окупованого Севастополя.

Завдяки супутниковому інтернету такі дрони мали практично необмежену (обмежену лише запасами пального) дальність дії та могли кошмарити російський флот по всьому Чорному морю.

Як це вплине на бойові дії?

Ні цивільним дронам, що використовуються для розвідки ні спеціалізованим військовим безпілотникам (як, наприклад, «Лелека-100», Sparrow чи ACS-3M) не потрібне інтернет підключення. А морські дрони, які виготовляються на території України (й вірогідно, використовують Starlink) ще не встигли почати застосовуватися на регулярно.

Тож ніякого кардинального впливу на бойові дії найближчим часом таке рішення компанії SpaceX не принесе. Проте в перспективі Україні доведеться розробляти нові способи керування своїм безпілотним морським флотом, про створення якого ще у листопаді 2022 повідомив Президент України Володимир Зеленський.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук