Wired: Telegram може співпрацювати з Кремлем. Ось аргументи

3

Видання Wired опублікувало великий текст про Telegram та його засновника росіянина Павла Дурова. Попри його обіцянки не співпрацювати з урядом РФ, Дуров все ж міг піти на компроміси з Кремлем, аби зберегти 7% аудиторії месенджера, які живуть у РФ. Редакція AIN.UA переклала матеріал.

Чому Telegram почали підозрювати

Через девʼять місяців після початку повномасштабного в вторгнення у РФ арештували російську опозиціонерку Марину Мацапуліну. Вранці до її квартири, зламавши двері, увійшли вісім чоловіків, серед яких поліцейські, офіцери ФСБ та агенти центру боротьби з екстремізмом. Поки вони виламували двері, Мацапуліна спілкувалась зі своїми колегами в приватному чаті Telegram.

Коли жінку доставили у відділок, слідчий повідомив, що саме месенджер став ключем до арешту. «Ми слідкували за тобою, бачили твої повідомлення, тому розуміли, що ти вдома», – сказав їй слідчий. Пізніше Мацуліна розповіла, що відкидає можливість злому її гаджетів, або співпрацю когось із колег з ФСБ. Найімовірніше, що керівництво Telegram все ж співпрацює з Кремлем, однак добре це приховує.

Що дозволяє API Telegram

Паралельно в той вечір обшуки тривали в десятків інших російських політиків. Частину їх повідомлень у Telegram використали як доказову базу у кримінальних справах.

З моменту свого заснування Telegram став однією з найбільших соціальних мереж у світі з 700 мільйонами користувачів, маючи близько 60 основних співробітників. Платформа, яка зараз має головний офіс в Дубаї, має мінімальну модерацію вмісту, окрім заявленого зобов’язання видаляти незаконну порнографію, порушення прав інтелектуальної власності, шахрайство та заклики до насильства.

  • Telegram, який часто називають «безпечним» додатком для обміну повідомленнями, був притулком для анонімного спілкування. На відміну від WhatsApp або Signal, його наскрізне шифрування не є типовим. У січні 2021 року піар-криза навколо обміну даними WhatsApp з Facebook спонукала мільйони людей перейти в Telegram, і Дуров назвав це, можливо, «найбільшою цифровою міграцією в історії людства».
  • Після початку повномасштабної війни, експерти з кібербезпеки висловили занепокоєння щодо впливу російської влади на користувачів Telegram. 24 лютого Моксі Марлінспайк, співзасновник американського додатка Signal, написав у Twitter: «Telegram — найпопулярніший месенджер в містах України. Після десятиліття оманливого маркетингу більшість людей вважають, що це зашифрована програма. Однак, реальність протилежна».
  • Окрім «приватних чатів», повідомлення Telegram доступні людям всередині компанії. «Кожне повідомлення, фото, відео, документ, надісланий за останні 10 років, усі контакти, членство в групах доступні деяким співробітникам», — написав Марлінспайк у Twitter.
  • Еліс Кампо, який каже, що кілька років працював в Telegram, підтвердив ці слова, як і один колишній розробник Telegram. Іншими словами, Telegram має можливість ділитися майже будь-якою конфіденційною інформацією, яку запитує уряд.

Однак багато в чому російській владі може навіть не знадобитися співпраця з Telegram для моніторингу користувачів. Telegram вбудував цю можливість у свій щедрий інтерфейс програмування додатків.

Протягом багатьох років засновник компанії Павєл Дуров рекламував відкритий API як унікальну можливість. Вона дозволяла створювати автоматичних ботів, які можуть обробляти платежі або передавати на інший сервер. Однак це також робить Telegram потенційно потужним інструментом для масового стеження.

Що стосується доступу до загальних каналів, який пропонує API, Telegram дозволяє майже все, каже Джордан Уілдон, дослідник Інституту стратегічного діалогу, який відстежує дезінформацію та екстремізм. За його словами, API був неоціненним для досліджень Уілдона, але «це пов’язано з очевидними ризиками. Цим можна зловживати». Наприклад, на початку війни він та інший дослідник виявили, що можна підробити API розташування Telegram, щоб визначити будь-якого користувача в радіусі 3 км, якщо він нещодавно ввімкнув своє місцеперебування.

Дійсно, деякі приватні компанії заархівували значну частину даних Telegram.

  • TGStat, наприклад, є російською компанією, яка надає показники щодо каналу Telegram і зростання кількості користувачів у різних країнах. У своїй політиці конфіденційності TGStat чітко вказує, що за законом він зобов’язаний передавати дані «органам державної влади Російської Федерації».
  • Оскільки компанія роками архівувала загальнодоступні дані, за словами Уілдона, сили безпеки гіпотетично можуть звернутися безпосередньо до TGStat, щоб отримати велику кількість інформації про користувача без прямої допомоги Telegram.

API також дозволяє створити армію ботів у Telegram, щоб шукати користувачів за іменем та бачити, до яких публічних груп вони входять і за ким стежать. Це полегшує їх ідентифікацію. Люди, які вміють орієнтуватися в системі, можуть отримати досить детальний портрет публічної діяльності користувача, просто ввівши його Telegram ID.

Згідно зі звітом Reuters, у РФ існує неурядова організація під назвою «Центр вивчення та мережевого моніторингу». Вона розробила інструмент штучного інтелекту для сканування соціальних мереж. Засновник Денис Заварзін заявив, що система «постійно моніторить» близько 1,5 мільйона акаунтів.

Однак усі ці інструменти, якими б потужними вони не були, можуть переглядати лише публічні чати та канали в Telegram. Щоб отримати доступ до приватних чатів, API Telegram недостатньо. Щоб проникнути в ці чати, Кремль знайшов інші методи або спільників.

Telegram і уряд РФ

У червні 2020 року уряд РФ та керівництво Telegram раптово досягли угоди щодо розблокування програми, точні умови якої залишаються нерозкритими. Все що відомо, угоду підписали «в контексті співпраці проти тероризму».

Ще у 2018 Telegram також працював над монетизацією. Оскільки платформа ніколи не розміщувала рекламу та не пропонувала підписку, компанія вирішила побудувати блокчейн-платформу з власною криптовалютою під назвою grams. Telegram вийшов на ICO і залучив $1,7 млрд що є найбільшим показником в на той час. Значна частина інвестицій, як повідомляли незалежні деякі ЗМІ, надійшла від олігархів.

Змушений повертати гроші інвесторам і обтяжений високими витратами на сервер Telegram, Дуров потребував величезної кількості готівки. У цей момент відносини Telegram з Росією почали розморожуватися, що вже було підозрілим. Двоє депутатів прокремлівської партії в російському парламенті запропонували скасувати заборону на Telegram, стверджуючи, що він може бути важливим інструментом комунікації для уряду під час кризи.

Існують дані, від джерел в уряді РФ, що російський державний банк ВТБ, який має тісні зв’язки з Кремлем, також брав участь у переговорах. У січні 2021 року з’явилася інформація, що Telegram найняв ВТБ для оцінки вартості компанії: до 2022 року вона досягне $124 млрд. Telegram також заявив, що почне продавати п’ятирічні облігації. ВТБ допоможе продати їх інвесторам.

Що це все означає

Дуров не давав інтерв’ю західним ЗМІ з 2017 року. Але у відеодзвінку восени минулого року один із соратників Дурова запропонував зрозуміти менталітет засновника Telegram. Георгій Лобушкін Каже, що особливої ​​інформації про те, чому Telegram розблокували у 2020 році, у нього немає. Але він вважає, що Кремль побачив у платформі потенціал. «Російська пропагандистська машина навчилася ефективно та результативно використовувати Telegram», — каже Лобушкін.

Російський ринок дуже важливий для Дурова, він складає близько 7% із 700 млн користувачів Telegram. Дуров говорив, що ніколи не співпрацюватиме з російською владою і піде з ринку, якщо на нього будуть тиснути, однак це ймовірно може бути «блефом».

Цілком можливо, що угода між Кремлем і Дуровим дозволяє частково отримувати конфіденційну інформацію про облікові записи. Не виключено, що українські користувачі також потрапляють під цю категорію.

Залишити коментар

Коментарі | 3

  • Вільна від кдбешних нишпорок та фбшної цензури вітчізняна соціальна мережа за посиланням

    https://sl8.online/invite/PU5BLX

    Долучайся!
    В планах розробників власний месенжер.

  • Стаття розрахована на тих хто тічого не тямить в інформаційних технологіях?
    Абсолютно на кожен месенджер можна створити бота який буде збирати інформацію з _ПУБЛІЧНИХ_ даних про користувачів. Якщо ви учасник публічних груп, то ви самі маєте розуміти що кожен ваш комент доступний усім учасникам, а також кожен може подивитися список учасників групи. Щоб залишатися інкогнито, існують конфіденційні налаштування в ТГ, де ви можете не розкривати про себе нічого крім нікнейму.
    А заблокувати в РФ телеграм не змогли з технічних причин, тому що сервера ТГ знаходяться на тисячах амазон серверах, і якщо блокувати ІП одного вузла, ви блокуєте усі веб-ресурси що на ньому знаходилися, а ТГ в свою чергу ніщо не заважає змінити сервер на інший за 5 хвилин. Таким чином намагатися заблокувати месенджер так як це робили в РФ – технічно безглузде заняття, доки вони не зроблять свій інтранет. Тому вони і не заблокували його в 2020му, хоча щось пробували.

    • Стаття скоріше про поєднання публічно доступних даних та інструментів, які поверх цих даних та вузлів зв’язку може використовувати уряд для дуже вузького відстежування конкретних осіб. Також не варто недооцінювати і ймовірність того, що рашистські спецслужби можуть мати прямий доступ до даних тєлєгі саме через негласну домовленість з Дуровим, адже у своїй історії росєя ніколи просто так не відпускала впливових та багатих співвітчизників, будь то нафтовий або медіа бізнес. Його резиденство у Дубаї, що є офшором і комфортною сірою зоною для багатьох впливових руськіх також не додає йому довіри.

Пошук