Астронавт попросив Маска зняти обмеження «старлінків» для України. Той відмовив

3

Мільярдер Ілон Маск знову коментує війну в Україні і знову — ближче до ідей російської пропаганди, ніж нам усім хотілося би. Днями стало відомо, що його компанія SpaceX обмежила термінали Starlink для керування БПЛА в Україні. Коли відомий астронавт попросив Маска зняти це обмеження, той відмовив, посилаючись на «ескалацію» та «Третю світову війну». Розповідаємо деталі.

  • Відомий американський астронавт, колишній командир місії на МКС Скотт Келлі звернувся до Маска із проханням відновити усі функції «старлінків» для України, щоб країна могла захиститись від вторгнення. «Захист від геноциду та вторгнення не є агресивними діями. Це виживання. Постраждають невинні життя. Ви можете допомогти», — написав він.
  • На що Маск вказав астронавтові, що той буцімто «занадто розумний, аби ковтати шлак медіа та іншої пропаганди», і що SpaceX не братиме участь «в ескалації конфлікту, що може призвести до Третьої світової війни».
  • Цікаво, що Маск, який багато пише про те, як нерозумно довіряти медіа та пропаганді, сам транслює ідеї пропаганди, але російської. Російське офіційне телебачення (здебільшого контролюється державою) та офіційні видання починають говорити і писати про ядерні удари та загрозу нової світової війни щоразу, як світ допомагає Україні зброєю. Це буквально ідея, яку озвучує роспропаганда: росія не може програти війну, бо якщо програє, почнеться світова війна. Або її варіація: після перемоги над Україною російська армія піде завойовувати решту світу. Цей прийом вони використовують з перших днів повномасштабного вторгнення.
  • Це уже не вперше, коли Маск коментує напад росії на Україну, фактично посилюючи наративи російської пропаганди. Хоча він неодноразово у Twitter писав, що підтримує Україну, його коментарі показують, що мільярдер — у кращому випадку є прихильником підходу «не все так однозначно». А в гіршому — свідомо чи несвідомо допомагає російській пропаганді.
  • Наприклад, у жовтні 2022 року Маск запропонував віддати Крим росії, використовуючи при тому російські пропагандистські штампи типу «помилки Хрущова». Згодом почав писати про те, що більше не фінансуватиме «старлінки» для України (правда, потім передумав).
  • Прикметно, що паралельно із цим репутація Маска як Залізної людини, колонізатора Марса та рятівника людства трохи просіла і в англомовному твітері: коли на Netflix вийшов детектив «Скляна цибуля», із вкрай неприємним мільярдером серед персонажів, багато хто впізнав у ньому саме Маска.
Залишити коментар

Коментарі | 3

  • Старлінки передавали для гуманітарних цілей. Їх як використвовали так і використовують військові.
    Маск зарубав можливість ставити старлінки на безпілотники – щоб обійти РЕБ.
    При всій повазі – він то зробив не через те що хоче Україні нашкодити. Військове використання принесе багато проблем його компанії через обмеження регуляторів.

    • Не треба розганяти зраду там де її нема – вiйськовi юзають блюдця на безпiлотниках (водних наприклад) без нiяких проблем. Використання узгоджується як не вiйськове – на яхті наприклад. Усі українські блюдця мають portable enabled by default і воно безкоштовне

Пошук